Френд зоната

 Friendly,  & Email
Автор: Ifresh
     0votes

 101

Поводът за тази статия един често срещан проблем за много мъже – влизането в тъй наречената „Friend Zone”. Погледнато отстрани, това не изглежда особен проблем. Самата дума „приятел“, означава нещо хубаво и позитивно, но в действителност, в тази зона се попада, заради мъжкото лигаво поведение, съчетано с прекалено внимание и недостатъчно умение за привличане и качествена свалка. В тази статия, желая да посоча някои от главните причини, които водят до „Friend zone”.

Основен и фундаментален проблем е, когато не създаваш и налагаш своят фрейм и не показваш границите, до които другите могат да достигнат с теб. С други думи, да бъдеш толерантен, но да реагираш на момента, когато показват неуважение към теб. Често оръжие на емоционално несигурната жена е да започне да заповядва, какво да направиш. Това се случва често след като мъжът не е прекалено несигурен и не умее да поеме своята отговорност. Жените пробват докъде достигат твоите граници на търпение. Тази проба може да е неумишлена или пък в някои случаи напълно умишлена. Открият ли някоя твоя пробойна те ще наблегнат на нея, докато не ги поставиш на място. Слаба черта е да тръгнеш да се отбраняваш или оправдаваш.

Друга честа причина да влезеш в подобна зона е, ако си прекалено любезен, мил, сладък, дружелюбен, безопасен и се съгласяваш, постоянно с жените, само и само за да има мир и да те харесат. Мъже с подобен тип поведение, често оставят инициативата на другите и често играят ролята на пластелин. Характерни техни фрази са: „Каквото ти кажеш” ”Какво ще правим днес?”, ”Искаш ли да излезем?”, ”Ти решаваш”, ”Където кажеш” други подобни. Проблема тук е, че те оставят водещата роля на жената и я карат да взима решения вместо тях. Така показват липса на лидерски качества или най-малкото неумение да управляват своя живот. Този тип поведение е способно да убие в зародиш, и най-голямата страст в жената.

Прекаляването с комплименти, за щяло и нещяло е също проблематично. Честа грешка тук, е и използването на комплимент, когато човека от среща се държи некоректно и без респект. По принцип, комплимента е силно оръжие, но когато е използван на точното място и изказан с правилното поведение. Използването на комплимента е полезно за поощрение на добро поведение. Да кажеш, че мадамата много ти харесва, е добре. Да уточниш, какво точно ти харесва в нея и да се аргументираш – чудесно, но  самия комплимент не сваля мадамата, а и дава само начален тласък за запознанство и погъделичква егото и.

Много мъже имат проблем  с прекалената нетърпеливост, да търсят внимание и да се държат неспокойно и нервно. Това се случва, когато човек е прекалено съсредоточен и концентриран да спечели вниманието на околните. Това се отразява на поведението, говора и езика на тялото. В тази ситуация, мадамата може въобще да не те отрази, да бъде „добра”, като те излъже, че си има приятел или по-директна, като ти каже, че не те харесва. Може и да опита да те командва.

Има една хипотеза, че не всички хора могат да бъдат привлечени от нас, а всичко е в резултат на осъзнати и неосъзнати психологически събития, които можем да събудим в човека. Всичко зависи от нивото ни на атрактивност и от опита. Факт е, че ние реагираме на дразнения, които са свързани с познати нам неща, факти и модели за поведение. Спомням си за един случай, когато се запознах с едно готино момиче, по телефона. То имаше глас на една моя колежка, която много уважавах и харесвах. Като за капак, това момиче беше и със същото име. Бях много ентусиазиран да я видя, независимо че живееше на другия край на България. С други думи, умението да създаваме създаваме емоция и симпатия в другите, е свързано с умението да им напомняме с неща които са познати за тях.

Но най – честата причина, за да си във приятелската зона си остава неумението да определим, в коя зона бихме желали да бъдем. Тук включвам, липсата на стремежи, цели, визия за себе си и за всичко относно живота ни.

Какво е нужно да направим, за да не попадаме в тази зона:

1. Да имаме уважение към себе си и към околните, и да сме в хармония с нашето ”аз”.  Да вярваме в мечтите си и целите си.
Teзи, които нямат това уважение изпадат в тази ”френд зона”, до края на живота си, защото те субкомуникират, че не са способни за успехи. Техните постъпки са често с посредствено качество и липса на респект към тях самите.

2. Да имаме достатъчно самочувствие и да вярваме в собствените си възможности.
Това пряко произхожда от първия принцип. Означава, че ние сме достойни да получим, това което желаем. Например, ако видиш жена, с която желаеш да бъдеш, да бъдеш уверен, че тя ще бъде твоя. Този процес е изцяло физическо освобождаване и изразяване на стабилни вътрешни убеждения. Когато вътрешно, истински вярваш, че си готин и ценен, постигнал си определени резултати и си се убедил, че можеш и знаеш как, увереността ти се предава и на другите. Жените са особено чувствителни на тази тематика, защото обичат мъже, които са уверени.

3. Умението да бъдем директни и коректни към себе си и към другите и да не изчакваме удобни моменти за свалка.
Това означава, да можеш да попиташ хората, каквото желаеш и да си освободен, сигурен, весел, търсещ, отсяващ и флиртуващ. Така, вече не си във ”Френд зоната”, а си в зоната на интимността, любовта и секса. Така че, питайте за абсолютно всичко и бъдете ок с това, че не всички ще бъдат отворени към Вас. Но, каквото и да се случва, забавлявайте се и използвайте всеки един от моментите, за да създавате приятни моменти и емоции за себе си и за хората около Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *