Пикап, ефективни запознанства, флирт и свалки (Pick-up Project форум)

Други => Бизнес, инвестиции и пари => Темата е започната от: BattleMage в Октомври 14, 2017, 14:19Титла: Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Октомври 14, 2017, 14:19
Здравейте!

Напоследък се търсят много девелопъри а има доста олайн обучения за програмиране от 10 до 100 евро, 30+ часа  виртуално обучение, отделно и в ютуб е пълно с обяснения и уроци. Възможно ли е за няколко месеца да научиш няколко езика за програмиране и да си хванеш работа в този сектор, дори и да започваш от нулата. Работя проста работа за средна заплата но съм на 24 все още и искам да си инвестирам времето в нещо което да ми донесе по-добри доходи в бъдеще, ако се обучавам по 1-2 часа на ден и не отнеме повече от година ще съм доволен.
Има ли тук хора дето са се научили без да трябва да следваш, да ходиш на лекции и изпити 5 години... ?

Благодаря
Поздрави :_)Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: rekojeht в Октомври 14, 2017, 18:22
ако се обучавам по 1-2 часа на ден и не отнеме повече от година ще съм доволен.
Абсурд. Няма такъв филм. Тва е тарикатлък на дребно.
Виж, ако си готов да инвестираш по примерно +-5-8 часа на ден, за под година, мисля че можеш сериозно да дръпнеш. Пък и както и във всяка друга сфера, мисля че и в тази постоянно се появяват някакви новости, на които е добре да си чат, за да си конкурентно способен, което означава, че дори и майсторите постоянно учат нови неща.
Ето един тест как можеш да си отговориш сам - мислиш ли, че след това време ще си конкуретен на пазара, където ще се състезаваш с хора, дето са инвестирали години, имат опит, и работят това по 40-50 часа на седмица?

Има ли тук хора дето са се научили без да трябва да следваш, да ходиш на лекции и изпити 5 години... ?
Има. Аз се научих на фотография сам. Но не съм го направил с по 1 час на ден....и 3 години по-късно още съм на никъде (демек има една камара неща дето трябва да уча). Иначе да, на почти всичко можеш да се научиш сам.

Та тъй де, аз така ги виждам нещата, макар че не съм програмист. Знам ли? Може пък и да става с по 1 час на ден.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: StefanS в Октомври 15, 2017, 05:54
Ако човек отделя по един час всеки ден за някаква дейност или хоби може да напредне много в нея. За 360 часа (една година) няма да станеш top of the top, но ще достигнеш едно средно ниво. И по важното е, че след тази една година ще имаш отговор на въпроса - искам ли да се занимавам с програмиране? Ако е само заради парите - това е тъпо, да правиш нещо което не ти харесва, да ходиш с нежалание на работа всеки ден, това е гаранция за спад в качеството ти на живот.
Въпреки че по-вече гурута претендират за all-in, аз съм на другото мнение - пробвай. Няма нищо страшно и нищо не губиш ако отделяш по един час всеки ден за нещо ново, за някакво ново хоби. Виж дали ще ти хареса първо, виж дали ставаш за него изобщо.
Ако решиш да го правиш обаче, трябва да бъдеш възможно най ефективен, този един час трябва да бъде ефикасен. Това означава - учиш се и програмираш. Не използваш никакви приложения допълнителни, не се разсейваш с ютуб, радио или телевизия. Един час програмираш или както там се казва.
Карането на колело е подчинено на законите на физиката. Целият процес може да се опише с тези закони, като центробежна сила, скорост и т.н. Но това не означава, че ако знаеш законите на физиката в детайли можеш да караш колело. Можеш да се научиш да караш колело само КОГАТО започнеш да се опитваш да караш колело. Законите на физиката са си валидни, но изобщо не е нужно да ги познаваш дори, за да се научиш да караш колело.
Отговора ти е следният - започваш, действаш, водиш си някакъв дневник за прогрес/задачи/цели и следиш процеса. Ако намериш някой tutor да ти помогне в началото - невероятно предимство.
Успех!


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Октомври 15, 2017, 11:39
 Нямам възможност да уча по 5-8 часа на ден, трябва да ходя на работа, фитнес и жени от време на време, до супера, готвене и други.
Определено започвам с по 1-2 часа на ден, намерих си курс за 10 евро 230 лекции, 30 часа видео. Не мога да кажа още че ще го заобичам, определено не го правя само за парите, изглежда доста интересно и сложно, надявам се колкото повече навлизам в нещата толква повече да ми харесва и да инвестирам повече и повече време в това.  Целта не е да стана тоф д топ а да съм повече от това което съм днес.

Смятам че фотографията с програмирането, имат нищо общо.
Инак примера с колелото ми хареса StefanS :)Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: tenkata123 в Октомври 15, 2017, 15:23
Братле, здравей!
Пише ти човек, който е придобил минимални познания по програмиране точно по ейтая схема по 1-2 часа на ден. В продължение на доста време отделях на ден или през ден въпросното време, и то доста концентрирано и енергично. В крайна сметка се оказа, че тази сфера е изключително трудоемка и необятна, подобно на това да научиш музикален инструмент/лично аз свиря на четири/, и се изисква  толкова много практика  и в последствие роботизиране на мисълта ти, т.е за да станеш конкурентноспособен на пазара и да го правиш за що годе добри пари ти трябва между година и три само с това да се занимаваш кажи речи по 3-5 часа на ден. Така ще си придобил доста знания и умения, които няма да те отличават особено от останалите момчета, като вече за нагоре ти трябват много езици и стажове. Само Front web са ти минимум 3 езика - HTML JS CSS, които трябва да изучиш просто перфектно със всичките им подробности и тънкости и от там нататък влизаш на една камара с езици - Node js , Angular  и още много много.

В момента е много модерно да се стане програмист, но много малко хора успявават тъй като освен изключително много време, ти трябва много труд и това да имаш правилните насоки.

Успех!


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: stone в Октомври 16, 2017, 06:33
Трябва да имаш и дарба за това нещо. Не точно дарба, но да го наречем афинитет.
Сега е модерно политиците да обясняват как в бъдеще роботите и машините като вземат работните места на хората, просто трябва да им дадем квалификация и те ще почнат да програмират и да ремонтират роботите. Но от всяко дърво свирка не става, знаеш. Както от всеки човек програмист не става. Аз например познавам много хора, от които веднага ти казвам, че програмист няма да излезе - ако ще не по 1, не по 5, ами по 10 часа на ден да учат. То си изисква специфичен начин на мислене, логика, подредба...
Макар аз самият да не съм програмист, имам поглед - примерно програмирам си някакви макрота на ексел когато ми се наложи, те са си малки програмки. Не ме кефи особено, но горе-долу съм чатнал начина на мислене - има обаче хора сред колегите ми, иначе интелигентни хора (и жени) но ако ги накарам да направят това, просто вдигат ръце. Не е за всеки.
Иначе в този бранш има много други дейности, разни от типа на КА, уеб дизайн, и ей такива дето изискват по-друг скил сет и може би в тях може да ти потръгне, ако се окаже че програмирането не ти върви. Лошото обаче при тях е, че много скоро голяма част от тях ще бъдат изместени от автоматизация.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: swyfti в Октомври 16, 2017, 11:09
Съжалявам, но трябва да те разочаровам. Краткия отговор на въпроса от първия ти пост е НЕ. Ако искаш подробности чети надолу.

Нямам възможност да уча по 5-8 часа на ден

Ясно ли ти е, че с 1-2 часа на ден НИКОГА няма да си конкуретноспособен на този пазар?. Инвестираш по 1-2 часа на ден ако искаш да си "цъкаш" нещо за теб и ти доставя удоволствие да си прекарваш времето в програмиране.

намерих си курс за 10 евро 230 лекции, 30 часа видео.

Няма смисъл. Не си харчи 10-те евро. Ако искаш нещо качествено си приготви повечко парички. Ако не си чети  безплатните туториали онлайн.


Не мога да кажа още че ще го заобичам, определено не го правя само за парите, изглежда доста интересно и сложно, надявам се колкото повече навлизам в нещата толква повече да ми харесва и да инвестирам повече и повече време в това. 
От горното става ясно, че си нямаш абсолютно никаква представа с какво точно искаш да се занимаваш. Сега ще ме попиташ, защо го пиша това. Ами защото говориш за програмиране, а не за конкретна тематика/насока/програмен език. За да ме разбереш ще ти дам пример с автомобили. Ти в момента казваш аз искам да се науча правя автомобили.  А какво точно искаш да им "правиш"? Дизайн, електроника, двигатели, ходова част. Разбираш ли колко РАЗЛИЧНИ умения са ти нужни, за да правиш всяко едно от горните неща?

Ти на ясно ли си, че захванеш ли се с това трябва да учиш ПОСТОЯННО? Няма научаване и приключване и вече си готов и знаеш и можеш. Всичко се развива толкова бързо, че спреш ли за малко и си вън от играта. Не е като да учиш филология, научаваш си уроците, взимаш си държавните изпити и си готов специалист с "вишу" образУвание(ясно ми е, че и езиците се развиват и там трябва да учиш за да си на актуалното ниво, но сравнено с ИТ бранша нещата са почти статични).

Ясно ли ти е колко МНОГО математика има в цялата работа?

Кой съм аз, че да ти го пиша това?
Аз съм от тези дето са учили 5 години само това и не са го учили в България.(Говорил съм с колеги учили в България и разликата в знанията на един ебсолвент е огромна.) От 10-тина години си вадя хляба с това и както казват по нашия край - доста жабета съм изручал.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Октомври 17, 2017, 22:44
Съжалявам, но трябва да те разочаровам. Краткия отговор на въпроса от първия ти пост е НЕ. Ако искаш подробности чети надолу.

Нямам възможност да уча по 5-8 часа на ден

Ясно ли ти е, че с 1-2 часа на ден НИКОГА няма да си конкуретноспособен на този пазар?. Инвестираш по 1-2 часа на ден ако искаш да си "цъкаш" нещо за теб и ти доставя удоволствие да си прекарваш времето в програмиране.

намерих си курс за 10 евро 230 лекции, 30 часа видео.

Няма смисъл. Не си харчи 10-те евро. Ако искаш нещо качествено си приготви повечко парички. Ако не си чети  безплатните туториали онлайн.


Не мога да кажа още че ще го заобичам, определено не го правя само за парите, изглежда доста интересно и сложно, надявам се колкото повече навлизам в нещата толква повече да ми харесва и да инвестирам повече и повече време в това. 
От горното става ясно, че си нямаш абсолютно никаква представа с какво точно искаш да се занимаваш. Сега ще ме попиташ, защо го пиша това. Ами защото говориш за програмиране, а не за конкретна тематика/насока/програмен език. За да ме разбереш ще ти дам пример с автомобили. Ти в момента казваш аз искам да се науча правя автомобили.  А какво точно искаш да им "правиш"? Дизайн, електроника, двигатели, ходова част. Разбираш ли колко РАЗЛИЧНИ умения са ти нужни, за да правиш всяко едно от горните неща?

Ти на ясно ли си, че захванеш ли се с това трябва да учиш ПОСТОЯННО? Няма научаване и приключване и вече си готов и знаеш и можеш. Всичко се развива толкова бързо, че спреш ли за малко и си вън от играта. Не е като да учиш филология, научаваш си уроците, взимаш си държавните изпити и си готов специалист с "вишу" образУвание(ясно ми е, че и езиците се развиват и там трябва да учиш за да си на актуалното ниво, но сравнено с ИТ бранша нещата са почти статични).

Ясно ли ти е колко МНОГО математика има в цялата работа?

Кой съм аз, че да ти го пиша това?
Аз съм от тези дето са учили 5 години само това и не са го учили в България.(Говорил съм с колеги учили в България и разликата в знанията на един ебсолвент е огромна.) От 10-тина години си вадя хляба с това и както казват по нашия край - доста жабета съм изручал.

Ми хубаво за теб, обаче аз съм оптимист брато :D
Както казах не ми трябва да съм от най добрите, а да съм по добър от вчера.
В момента където живея се търсят програмисти постоянно, определено няма да имам проблем да си намеря работа дори и да не съм над средно ниво. Всъщност един приятел германец ме светна в тая работа понеже има фирма и му трябва програмист да развива бизнеса, а не му харесвали повечето хора като характер затова искал да неаеме мен. Вярвал че съм умен и че до 1 година дори и за по малко, ако влагам повече време ще се науча. Щял да ми помага тъй като той самият сам се е научил ;)
Почнах това онлайн обучение, дори и нищо да не стане майната му за 20 лева, поне до няколко месеца ще разбера дали това е за мен или не.
Цитат
Трябва да имаш и дарба за това нещо. Не точно дарба, но да го наречем афинитет.

Мерси Stone, почнах HTML i CSS не изглежда сложно, просто има доста работи за запомняне. Не съм голям фен на таблици и математики и не съм фен на word i excel като цяло никога не ми е било лесно да работя с тези програми, определно съм по голям фен на дизайна, все пак ще остана оптимист без да се предавам ще видим как ще се развият нещатата  :)


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: swyfti в Октомври 18, 2017, 15:06
Пожелавам ти успех,  много мотивация и издържливост в начинанието. Ще се радавам ако след време споделиш до къде си стигнал.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: ins в Октомври 20, 2017, 00:00
По принцип, ако бачкаш наистина яко почти във всяка професия можеш да стигнеш на ниво 5-10 бона на месец и да не ти трябва да работиш за себе си да правиш бизнес, защото ще имаш сигурността на работата. Въпроса е яко бачкане и за правилната компания или да търсиш винаги правилната компания. Аз съм останал с такива впечатления. Не е нужно да е точно програмиране.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Marmalad в Октомври 21, 2017, 12:51
Преди година и половина реших да зарежа всичко, включително фитнес, пикъп и приятели, за да стана програмист. Работех по 8 часа и след това учех 4-5 часа всеки ден, в продължение на една година. Днес вече работя като софтуерен инженер и пиша приложения за Андройд. Със тези 1-2 часа на ден шансът ти е почти нулев. Може би по 4-5 часа на ден, но примерно 6-9 месеца, ще можеш да си намериш работа като уеб девелъпър, но за много малко пари, но все пак е старт. Познавам и хора, които работят като програмисти и са ги взели без да знаят нищо, но тяхната мотивация няма нищо общо с твоята.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Октомври 22, 2017, 22:53
Преди година и половина реших да зарежа всичко, включително фитнес, пикъп и приятели, за да стана програмист. Работех по 8 часа и след това учех 4-5 часа всеки ден, в продължение на една година. Днес вече работя като софтуерен инженер и пиша приложения за Андройд. Със тези 1-2 часа на ден шансът ти е почти нулев. Може би по 4-5 часа на ден, но примерно 6-9 месеца, ще можеш да си намериш работа като уеб девелъпър, но за много малко пари, но все пак е старт. Познавам и хора, които работят като програмисти и са ги взели без да знаят нищо, но тяхната мотивация няма нищо общо с твоята.

Добре братле 4-5 часа на ден за 6-9 месеца, а аз 1-2 часа на ден и през почивните дни по 3-4 за година и половина не ? :)
Аз да почна и на най малкото пари едва ли ще е по малко от това което вземам сега.
Инак евала на теб за 12 месеца доста си постигнал, а ако един ден и от мен стане програмист ще се хваля тука в тая тема :)
Мисля дали да си взема малък лаптоп и да уча през почивките на работа, имам околко 3 часа в почивки за 8,5 часова смяна, но май ще е малко твърде криипи.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: CrownClown в Октомври 23, 2017, 00:40
И аз имах желание за голямата заплата на програмистите, но просто не ме влече да съм такъв. Какво да се прави.  :-[


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Adolfus Magnus в Октомври 23, 2017, 03:19
По моя информация много малък процент програмисти взиамт по 5-10к месечна заплата. Един бачка доста и уж е добър, а взима 2800 лева в София.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: slayer в Октомври 23, 2017, 12:07
Занимавам се с програмисти ежедневно. От програмист, до програмист разликата е, като от небето, до земята. (съответно и в заплащането)

Както Стоун писа, трябва да имаш афинитет, за да ти е интересно. Тренираш/използваш лявото полукълбо: тоест логика, цифри и операции, скриптове, анализи трябва да те влекат. Ако е само за парите, не си заслужава. Трейд-офа е огромен. Особено, ако искаш да ставаш синиър (за повечето кинти). Дясното ти полукълбо закърнява – емоции, креативност, интуиция, социални умения.

За заплащането, зависи на какво програмираш, с какво имаш опит (не като езици, а библиотеки, платформи, фреймуърци). Към момента, в СФ за джуниър заплащането варира 800 – 2000лв.; мид-левел: 2000 – 4000лв; синиър: 4000-6000лв. За по-сериозните суми трябва многогодишен опит, тясна специализация в ниша, в която няма много конкуренция и много безсънни нощи работа по тегави проекти (пиша за дев, не за мениджърчета, спуснати 'по шуробаджанашка' линия). Безсънните нощи и трейдофа със социалния живот е още по-осезаем, когато искаш да задобряваш и да гониш по-висока позиция/пари. Секторът се развива бързо, например само за Java има хиляди библиотеки, за Друпал модулите са над 30к. За сериозните позиции (лийд, архитект, учител, синиър дев) трябва да имаш различни умения и опит, за да можеш да поемаш/обучаваш/помагаш в различни роли (демек крос-фънкшънъл): фронт енд, бек енд, интеграция, дев-опс, тестинг, мобайл, бази данни и т.н.

С две думи – огромни възможности, изискващи огромна част от времето ти (ако искаш да си добър и по-добре заплатен). Не е нещо, което се учи веднъж (за няколко години) и после почиваш на стари лаври. Инвестициите в поддръжка са нон-стоп.

А конкретно на въпроса, за това време, което ти мислиш да отделиш (ако не си се занимавал никога и имаш средно ниво афинитет) може да научиш някой програмен език (примерно c++, php, java) на основно ниво и да правиш по-прости програми, което трябва да е достатъчно за джуниър да стартираш… После работиш/практикуваш и се развиваш (с какви темпове и колко – си зависи от теб). Добър синиър девелопер може и никога да не станеш (зависи от човека).


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Badrick в Октомври 23, 2017, 13:32
Цитат
Трейд-офа е огромен. Особено, ако искаш да ставаш синиър (за повечето кинти). Дясното ти полукълбо закърнява – емоции, креативност, интуиция, социални умения.
Защо мислиш така? Това би трябвало да се случва ако залитнеш основно към това,за сметка на дейности за които ти трябва дясното полукълбо и то си на сравнително малко години.Ако става дума за 20+ годишен като автора със силно развита емоционална интелигентност която потдържа с пикъп примерно,трейд-офа би трябвало да го няма?


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: slayer в Октомври 23, 2017, 14:07
Ако става дума за 20+ годишен като автора със силно развита емоционална интелигентност която потдържа с пикъп примерно,трейд-офа би трябвало да го няма?

На теория, да... на практика от гурутата, които познавам (а те са много, 30годишни+) един не се сещам, който в другите основни сфери: здраве, социален живот да е добре (демек да е спортен и да чука редовно готини пички). Дебели, със здравословни проблеми и най-често женени (къткащи си женището) или разведени (къткащи си дечицата) са преобладаващите.

Бруталната реалност показва, че тръгнеш ли да се размотаваш по пикап и спорт - забрави мераците за гуру-дев... Сигурно има изключения. Иначе по-балансираните момчета - има сред тях и спортни, и чукащи, но не са от гурутата, тези с най-многото опит, знания... и съответно кинти. Не са от тези, които остават до късно в офиса и/или след работа да отиват да си кодят проектите, които са им допълнителни или хоби. Момчета, не се заблуждавайте - девелопмента не е нещо леко, в което с от 9 до 6, да се развиваш и да задобряваш стабилно. Не 'залитнеш ли' / не се ли зарибиш мощно (както ме пита Бадрик) ще го караш яваш-яваш (и всичко ще ти е посредствено).

Ако целта е просто да си посредствен дев някъде, който да си коди на спокойствие нещо леко - има го като възможност, но и финансово няма да  са тези бленувани 5-10к, че и отгоре.

p.s. Това инфо не е да демотивирам мераклиите, а да им е ясно, че се захващат с нещо бая сериозно.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Октомври 28, 2017, 15:12
 От 2 месеца работя full-time, live casino dealer.
  Програмирането ми пасва най добре на лайфстаила които водя сега или по скоро не водя. Имам време да уча, имам и човек да ми помогне да стартирам веднага след като науча базовите неща и съм готов. В крайна сметка нямам по добра идея така че нищо не губя, сигурен съм че до 6 месеца - година, ще си проличи ще го бъде ли или не.  Вече почти нищо пълноценно не правя, ходя на работа, прибирам се и прекарвам повечето време пред лаптопа и в кухнята, отделям време за готвене тъй като е едно от нещата в който съм добър. Преди отделях доста повече време в пикап и фитнес, соц живот. Не че станах добър с жените или че направих тяло, но вече всичко това остана на заден план и докато преди приоритет ми беше да се науча да съм добър с жените, сега ми е приоритет докато стана на 30 да имам стабилна професия и да не работя за минималната заплата, за какво ми е хубаво тяло и изобилие от жени ако не изкарвам достатъчно пари за да ги подържам.
 Почнах постоянно да си смятам времто, кое си заслужава да правя и кое не, викат ме колегите от новата работа да ритаме, аз не съм ритал от годни и им отказвам, викам си загуба на време, викат ме познати навън за бира, същата работа, ми не ми са чешат езици загуба на време, та те са по клубовете през ден. Проблема - ако е проблем, е че всъщност не ми пука, че социалния ми кръг се разпада, никога не съм имал голям социален кръг и повечето време не ми е пукало, просто повечето хора ми изглеждат непълноценни и че няма какво да науча от тях и това е загуба на време, не се случва често да се запозная с качествени за мен хора от който да има какво да науча и да искам да прекарвам време с тях, а когато това се случи не се срещаме често тъй като те са супер заети защото си ценят времето. Непълноценните хора ме отблъскват, просто не ми е приятно да съм покрай хора който нямат стремеж за нищо в живота, съжалявам ги че искат само да купонясват и не мислят за нищо друго, а постоянно се оплакват от работата която работят. Когато съм на работа съм дипломатичен, старая се да социализирам с всички, но до там.
 Подържам се с базови тренировки от вкъщи да не изляза ептен от форма, социализирам от време на време и извън работа, по фирмени банкети винаги ходя но всичко е в минимум сравнение с времето което отделям за програмиране. Искам да се фокусирам само върху това и до 1 година вече да работя в тази област.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: stone в Октомври 29, 2017, 10:50
Ами като си добър в готвенето ето ти добра професия. Главен готвач изкарва по-добри пари от повечето хора с висше, и в чужбина и в БГ. Това аконе се получи с програмирането де.
Е, първо сигурно ще трябва да повъртиш малко пици и да режеш салати, ама то и в ИТ няма дапочнеш от началник.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: ins в Октомври 29, 2017, 12:49
Не си заслужава ресторантьорството като кариерен избор. Много дълги часове, много кофти часове и много, ама много напрежение. Няма сектор, които да бъде държан така под око както хотелиерството и ресторантьорството и от клиенти и от шефове и от държавни органи. Отделно за да достигнеш до главен готвач ти трябват едни 20 бона за образование и всяка година до 5 трябва да се преобразоваш. Общо взето нон стоп трябва да вадиш сертификати. Иначе печелят окей. Ама остана и да не печелят с тези изисквания.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Coconut Crab в Октомври 31, 2017, 14:30
Не знам за програмист как е, определено е доста зор.
Защо не направиш друго - ориентирай се към нещо по-просто, с което може да получаваш 1500-2500 лв на месец с по-малко ресурси, вложени от теб.

Примерно : SQL, Excel, ITIL (или там както се нарича, така и не го почнах тва, въпреки на Слеъра препоръките  ;D ).

След тва се таргетираш към HP, IBM или некви подобни компании, ако не стане веднага в тях, почваш в няква малка компания, без голяма заплата и големи изисквания, да си някво си ИТ там (аз така почнах) и междувременно продължаваш да учиш разни неща (по-добре едно конкретно да си избереш и там да се специализираш) и така наслагваш.

И ставаш перфектен съпорт/джуниор администратор с 2000 лева заплата.

Специално за програмирането - там наистина трябва бая копане.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Dankata в Октомври 31, 2017, 20:33
За джуниър админ трябва ли задължително диплома от уни? Или ще те вземат и със сертификат ако си по настоятелен ?
Аз обмислям да се заема с това като резервен вариант ако главната дейност се спъне.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Ноември 02, 2017, 15:17
За джуниър админ трябва ли задължително диплома от уни? Или ще те вземат и със сертификат ако си по настоятелен ?
Аз обмислям да се заема с това като резервен вариант ако главната дейност се спъне.

Зависи къде си.
Тука в Малта примерно и като клошар без лична карта да са появиш, веднага та наемат ако му разбираш.
И то сигурно аз ще съм клошар скоро както се пренасели острова и скочиха наемите с 200% за 3 години...
Ем дано се науча до тогава/Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Май 22, 2018, 00:11
Четох съседната тема за дохода и реших да драсна кво стана тука.


/* Ъпдейт - 6 месеца по-късно */
 
!Програмирането е една чудесна и интелигентна кариера. Пуснах темата октомври месец, за по 3-4 часа на ден до края на Януари имах базов функциониращ уебсайт написан изцяло с HTML5 & CSS3 + слабо джава скрипт. С навигационна лента, подменюта. Бях си вкарал част от автобиографията вътре, има снимки, таблици изкачащи иконки абе готин сайт, платих 12 долара за едногодишен домеин. Сложих линкове към социални мрежи, github, freeCodeCamp доста доволен съм от сайта който се отнася за кой съм аз и какво съм постигнал, а най доброто беше че когато ми хрумваше идея - викам си сега искам подменюто - 4 ленти да изкачат от ляво и плъзгат към дясно на екрана една по една като съзтезателен автомобил на драг съзтезание, и успявах да пробия и да го създам точно както си го бях представил, голям кеф на моменти цялото учене. Бях го написал че и на телефона готино да се събира без проблеми. Учех безплатно най вече през w3schools.com после за JavaScript минах на freeCodeCamp, това е най якото на професията че не ти трябва да излизаш през входната врата че да я научиш, всичко от у вас се учи на монитора, можех за още 4 месеца да се осъвършенствам в HTML CSS  и JS и максимум до година да почна работа като девелопър, обаче в крайна сметка зае*ах програмирането!

$Не защото е трудно и защото нямаше да се справя то аз знаех че с постоянство ще пробия - защото не ми беше в душата, не е това което съм аз, влече ме да интересно е, хората си мислят че седиш на стола и като робот пишеш и си викат това не е за мен но всъщност пада доста мислене на моменти и това да си блъскаш главата с часове и да измисляш работещи алгоритми ти носи доста оргазъм след това, далеч от робот си. Аз исках да се науча най вече заради заплащането но в следствие изоставах доста с недоразвитите си социални способности и когато ходех на работа това ми пречеше защото беше силно социална среда и не ми даваше мир, нямаше как да се концентрирам върху програмирането. Мислех си да се прибера в България, да се затворя у нас и да уча задраво затворен в къщи без да работя и да карам със спестяванията си, и в рамките на година да завържа някъде работа в сферата.$

<Но в крайна сметка след доста мислене стигнах до извода че ученето никога няма да свърши, и че професията изисква сериона отдаденост за да може мозъкът ти да запамети всичката тази информация в дълготрайната банка от спомени а не краткотрайната, и още че не си заслужава да гониш парите и подсъзнанието ме тикаше в друга посока. Така реших да зарежа програмирането и да се отдам на това което ми беше най-голям проблем от малък, пикап, self-help и социализиране, психология, това да се развия като човек и да намеря изобилие от жени и мир със себе си, и да се науча да съм щастлив с колкото се може по малко материални придобивки и да разчитам на себе си повече, а и може би да успея да изкарам пари в последствие по друга схема ;)> Сега вървя напред, не съжалявам и се чувствам доста добре. The End.

П.С. Благодаря на всички който се включиха да четат и пишат по темата. Бъдете здрави! Всичко друго ще се нареди.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Coconut Crab в Май 22, 2018, 08:30

Бруталната реалност показва, че тръгнеш ли да се размотаваш по пикап и спорт - забрави мераците за гуру-дев... Сигурно има изключения. Иначе по-балансираните момчета - има сред тях и спортни, и чукащи, но не са от гурутата, тези с най-многото опит, знания... и съответно кинти. Не са от тези, които остават до късно в офиса и/или след работа да отиват да си кодят проектите, които са им допълнителни или хоби. Момчета, не се заблуждавайте - девелопмента не е нещо леко, в което с от 9 до 6, да се развиваш и да задобряваш стабилно. Не 'залитнеш ли' / не се ли зарибиш мощно (както ме пита Бадрик) ще го караш яваш-яваш (и всичко ще ти е посредствено).

Ако целта е просто да си посредствен дев някъде, който да си коди на спокойствие нещо леко - има го като възможност, но и финансово няма да  са тези бленувани 5-10к, че и отгоре.

p.s. Това инфо не е да демотивирам мераклиите, а да им е ясно, че се захващат с нещо бая сериозно.

За това си напълно прав. Аз не се занимавам много, не кодя в почивните дни. Идва некъв - няма жена, не спортува, ама решава тикети събота, неделя, празници, вечер и вече ме изпреварва в йерархия. Така че - всичко си има цена.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: xXx в Май 22, 2018, 22:58
Моите 2¢ по темата:

Изказвам се от позиция на човек, който е програмирал с почти всичко възможно за период от 5+ години и е тясно специализирал с 2 езика и професионално със SEO/SEM за малки/средни и големи корпорации (пример: Sony) с голям екип за повече от 8 години. Отварям и скоба, че в момента не се занимавам с програмиране, но съм в други онлайн/офлайн сфери.

Принципно изначално проблемът на повечето начинаещи програмисти е че искат да научат всичко възможно и избягват специализация или фокус върху само едно нещо конкретно, което най-бързо ще доведе до етап, в който могат да се издържат от това и да го надградят в последствие - и финансово и като умения и като лично удовлетворение. За мен лично това е най-правилното мислене, що се отнася до възвращаемост на времевата инвестиция, иначе всеки може (ако има свободно време) да си прави там разни малки игрички и да си се радва.

Ако трябва да правя аналог на проблема, той е нещо подобно на правенето/граденето на строеж. Начинаещите програмисти се 'лутат' като некоординиран мега-работник по строежа и искат да правят всичко - да оперират с багера, с фадромата, с бобката, с бетон пушката, ама това не стига... та естествено и арматура трябва да могат да връзват и т.н.

Другият проблем е изключването на работата на свободна практика, като първа опция. Ако искаш свобода, това е начинът, и ако си кадърен и умен, както и находчив и добре се пласираш, можеш да работиш няколко часа на седмица/ден/месец за прилични пари - примерно $3-5-10k+/месечно. Наистина въпросът: Колко взима един програмист? за мен лично е много тъп, но може и да се даде праволинеен отговор, ако се следва корпоративната стълбица. Лично аз - ако нямам никакъв опит, но искам да се занимавам с това - директно почвам от 'миенето на кенефи', сиреч работя, където намеря - търсят джуниъри еди къде си - бутам се, обучават еди къде си - бутам се с идеята бързо да се развия и да имам необходимите средно добри умения и да си бачкам за себе си, та да не се съобразявам русото Марче само в Сряда след работа, а кестенявото Марче в Петък. Отварям още една скоба - за ефективен график с работа на свободна практика се изисква желязна дисциплина, иначе мързелът ще си каже думата в дългосрочен план.

И тук идват сравненията за Senior dev, който в БГ примерно изкарва около BGN 5-8к+/месечно в голяма компания или същият работи на свободна практика за $100-200+/час, като редом до този пример можем да сложим и HTML/CSS разработчик, който работи за някоя по-голяма риба, на която ѝ трябват 5-10 нови landing pages на ден и плаща $5k/месечно да речем.

HTML/CSS бастуна, който е малко по-находчив, изкарва колкото Senior пича в корпорацията - ай сиктир...

Мен лично съвсем няма да ме кефи да ми експлоатират труда. За сведение мога да дам много примери как средно големи и големи компании в БГ плащат по BGN 10-15к (за целия период на development-а се има в предвид) на новоизлюпени средно добри програмисти за разработването на мобилни приложения (и не само), които после продават за 10-15+ пъти повече.

Като във всяка една сфера - многото умения и знания не означават автоматично повече пари - характер/находчивост/хъс определят крайно какво парче от пая ще получиш или колко пайове ще ядеш по пътя ;) или ще си ОК с това да ядеш трохите след корпоративните задници.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: gotemperor в Май 23, 2018, 01:40
Мислех да не се включвам, но все пак ще се престраша.
Малко са програмистите, които реално взимат 100$ на час (освен ако не работят в Швейцария).
Предимството на свободната практика е, че също така сам определяш цената на трудът си.
Ако обаче искаш да имаш редовно голямо количество работа, трябва да си изключително квалифициран и нахален, за да взимаш 100$ на час, а тези са по-скоро изключение (мисля че в топ-тал предлагаха подобни проекти, но там трябва да влезеш в топ 3%).
Средностатистическия програмист на свободна практика взима между 25-50$ на час. И тук не говорим за хтмл.
Тези, които наемат програмисти на свободна практика обикновено или аутсорсват, или нямат пари да наемат хубава фирма в родната си страна - така че те също гледат съотношението цена/качество и не са балъци.
Недостатъка на работата на свободна практика е, че обикновено очакванията към теб са да можеш и знаеш всичко - да пишеш и фронт енд и бек енд и сървъра да си инсталираш и мейли/домейни/сдн-системи/пеймънти  и каквото още ще е необходимо в дадения проект да го свършиш ти.
Другия вариант, в който пишеш само част от дадена апликация или система обикновено ти скъсва нервите, защото изисква да работиш в екип с други хора. От 3ма човека екип минимум един ще е некадърен и ще ти ходи по нервната система нон стоп, както и ще спъва системно работата по проекта, докато не ти писне и не изучиш и неговото поле, само и само да спре да те спъва.
Другият недостатък на работата на свободна практика е, че обикновено в началото си намираш клиенти през определени сайтове, които удържат 10-20% от спечеленото от теб. Също така в тези сайтове всеки клиент те оценява след края на проекта и тази оценка е видима за твоите бъдещи клиенти.
Тясната специализация е хубаво нещо, но е по-подходяща да работиш във фирма с нея.
Има тесни специалисти, които взимат 100-150$ на час, но във фриленс средите те хващат клиенти значително по-рядко и става, че за седмицата я имаш 1 час работа, я не.
Естествено, изключения винаги има, но нека не създаваме погрешното впечатление, че всеки новак, решил да се пробва с фриленс програмиране, автоматично ще започне работа на 200$ на час...


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: xXx в Май 23, 2018, 11:19
Мислех, че е ясно, но вмъквам уточнение:

За да се достигне $100-200+/час средният опит е около 10 години, втората ти жена (ако има първа) се казва Клавиатура Ентерова, капването на изкуствените сълзи в очите е вече рутинен навик, а ако имаш работен ден под 8-10 часа е време за празнуване. Естествено се предполага, че ще свършиш работата най-бързо и ефективно измежду 100 кадърни иначе програмисти и не си станал senior по шуробаджанашки път.

С другото казано от gotemperor съм съгласен.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: stone в Май 23, 2018, 19:50
Абе хора, за какви сениори с 10г опит и фрилансъри с по $200/час говорите, като тук питаха разни пичове дали могат почвайки от нулата с някакъв онлайн безплатен курс за се научат да вадят кинти.
Отговор: то ако можеше всеки да се научи, на света нямаше да има милиарди хора, които живеят с $1 на ден. Всички индийци например щяха станат програмисти, то не че сега са малко, и между другото с всички тях ще се конкурираш по разните сайтове за фрилансъри.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: gotemperor в Май 23, 2018, 21:03
Абе хора, за какви сениори с 10г опит и фрилансъри с по $200/час говорите, като тук питаха разни пичове дали могат почвайки от нулата с някакъв онлайн безплатен курс за се научат да вадят кинти.
Отговор: то ако можеше всеки да се научи, на света нямаше да има милиарди хора, които живеят с $1 на ден. Всички индийци например щяха станат програмисти, то не че сега са малко, и между другото с всички тях ще се конкурираш по разните сайтове за фрилансъри.

Stone, това за индийците е наполовина вярно - ще се конкурираш с тях само ако правиш елементарни неща.
За по-трудните им липсва квалификация.
Иначе, зависи от уменията разбира се, се започва на около 6-8$ на час и после се израства.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Май 23, 2018, 23:30
Аре де стоун...
Интернета е пълен с информация особенно за програмирането, има си w3schools, freeCodeCamp, youtube и още 1 камара сайтове, можеш да се научиш безплатно от у вас ако си упорит и си залепиш гъза за стола, чак кръста да не спира да те боли от седене.

Търсенето на програмисти разте яко, почнеш ли от zero до 12 месеца - 100% ще хванеш работа като джуниър в някоя фирма и в последствие се издигаш ако не искаш да правиш елементарни неща като индийците и естествено не спреш да учиш.

Кинти може да се вадят, проблема е че малко са упоритите да седнат и научат езиците след като са завършили училище, защото живота е пълен с изкушения.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Manowar в Май 24, 2018, 07:27
BattleMage - Ти ме умря. Как във Интернет и В Youtube ще се учи човек. Да научиш нещо не е да видиш как го прави някой, Научил си нещо само тогава когато, напълно разбираш това което трябва да направиш. Когато, си развил усет, интуиция, чувствителност към това което правиш.

Интернет е много пълен с инфо, на едно супер основно ниво. Ако си специалист в една област това което, пише в интернет ще ти звучи като азбуката в първи клас. Вярвай ми, така е. Никой не е идиот да споделя супер важна и полезна информация в интернет. Аз например, това което знам го държа в главата си и не го споделям с никого. Това прави човека ценен, това което може да прави, или знае само той или много тесен кръг от хора. Ако всички можеха, никой нямаше да бъде ценен.
За пример, изправял съм се пред много сериозни и сложни проблеми, където вече няколко човека по една или друга причина са се провалили. Претоварвал съм умът си няколко дни за да разреша проблема, мислиш ли, че след това просто ще напиша или ще кажа на някого решението? Дори когато, шефовете ми ме питат какво е решението отказвам да им кажа и им напомням, че ми плащат за да разрешавам проблеми а за да уча някого.

Да си учител е извънредно неблагодарна работа, може би е по-неблагодарна от тази на готвача, като целия труд му свършва в тоалетната. Съветвам всеки, който иска да бъде ценен и добре платен, да държи всичко което знае и може в главата си.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Coconut Crab в Май 24, 2018, 08:18
Не съм съгласен Меноар. В Интернет има толкоз много инфо, че човек може да се научи на много неща.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: cionflipp в Май 24, 2018, 12:00
Въобще има ли някакъв проблем, на който не може да се намери решение в интернет?


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: stone в Май 24, 2018, 12:02
И аз съм като баю ви Маню, има неща дет съм си ги  направил с труд и мислене и си ги държа на едно тайно място на харддиска. Като трябва да се свърши нещо, свършвам го с тях, а на шефа няма нужда да казвам как съм го свършил. Ако някой ден ме аутсорснат за Бангалор, да не мислите че ще ги дам на индийците наготово? Да се мъчат сами да си ги измислят, ебал съм им майката.
Иначе вярно е, че в интернет може много да се научи. Аз самият съм научил немалко оттам. Нямах предвид, че няма материали - има. Имах предвид, че не може всеки, който пита - абе ще мога ли да се науча и да вадя кинти, да му отговаряме - ще можеш. 1 ще може, 99 няма да могат. Дали както вика БМ щото ще ги мързи, дали щото няма да имат капацитета.
Аз например не мога да шпакловам. Мъчил съм се много пъти като правя ремонти, у нас, на вилата, или по други имоти. Еми не мога да го направя - все криво. Викна някой прост турчин дето гимназия не е завършил - прави го джам човека. Евала. Значи не е толкова трудно. Обаче аз не мога и не мога. А не е като да не съм опитвал.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: gotemperor в Май 24, 2018, 12:34
Хора, бъркате основни понятия.
Да знаеш програмен език не означава задължително, че си добър програмист.
Това е все едно да говориш руски - това не означава, че можеш да напишеш "Война и мир".
Езикът е просто изразно средство и има много информация за него в интернет.
Мисленето вече си е от вас.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: swyfti в Май 24, 2018, 18:11
Хора, бъркате основни понятия.
Да знаеш програмен език не означава задължително, че си добър програмист.
Това е все едно да говориш руски - това не означава, че можеш да напишеш "Война и мир".
Езикът е просто изразно средство и има много информация за него в интернет.
Мисленето вече си е от вас.

Искам да подкрепя gotemperor. Познанията за синтаксиса, граматиката и т.н. на определен програмен език(Джава, Ц, Пайтън, и т.н.) по никакъв начин не могат да компенсират всичко останало което е нужно, за да го докараш до 100$ на час.
Примери за висчко останало: Математика, Математика иииии казах ли математика?
Пояснение за хората, който не разбраха предното изречене: Математика = матрици, вектори, теория на вероятностите, интеграли, алгоритми, диференциални уравнения, криптография... мога и още ама на прима виста толкова.

Сега за всички които си мислят че с няколко туториала като w3scool и видеа във ютюб ще го докарат и до половината на тези 100$(включително и автора на темата) -  Мили деца. html и css НЕ СА програмни езици. HTML e обикновен маркъп ленгуйдж принципите на който се учат за 2 уйкенда.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: ins в Май 24, 2018, 18:31
Браточки то и в университета не се учи каквото и да е, вие ми казвате от интернет...
Сега аз се занимавам с хотелиерство. По специално маркетинг на хотели, но съм работил и в сферата на услугите.
Прочел съм какви ли не гурута по маркетинг на хотели. Гледал съм какви ли не уебинари, посещавал съм какви ли не лекции, всеки месец гледам онлайн туторияли на booking.com, airbnb и тн. Горе долу всеки месец си организират по един. Посещавал съм какви ли не техни безлатни семинари...

Като цяло никои нищо не ти казва, защото и те не знаят как се прави. Не че и аз знам. Всичко е на принципа проба-грешка в маркетинга на хотелите. Всичко е да имаш идея какво искаш да направиш. Занимаваш се 1 месец, наместваш си всичко... и после не става това, което си замислил. Уволняват те, защото са очаквали резултати. Търсиш нова работа.... пробваш друга концепция, случайно я набарваш, случайно обаче стафа не е достатъчно адекватен, за да ти следва концепцията и клиентите остават недоволни, че маркетираш едно пък получават второ... пак те уволняват... и тн.

Да не говоря, че повечето хотели не искат и да чуват за инвестиции в маркетинг... ако може без пари. И ти със заплатката трябва да правиш чудеса. Един от последните ми шефове ми вика "е ти трябва да знаеш някакъв дизайнерски език"... викам "брато аз ако разбирах от дизайн щях да бачкам за някоя международна фирма за 2-3к на месец със мега социалния пакет, нямаше да ти цъкам тука пакети, промоции, снимки от мобилния да се мъча да ги уплоудвам по цял ден, да мисля схмени, да цъкам снимки в инстаграма, фейсбука и да се мъча да правя контент без контент"

Та идеята ми е, че... такива неща не се учат от нета... тези неща се учат с опит. Окей можеш да започнеш от нета, с курсове и тн. Но после отиваш на стаж, ако трябва бачкаш без кинти, само и само да почнеш да се научаваш. После пробваш, грешиш, пробваш грешиш. Сменяш няколко работи и накрая намираш едно свястно място... след 5 години гринд и си вадиш заплатката...


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: swyfti в Май 24, 2018, 18:58
Браточки то и в университета не се учи каквото и да е...
В кой университет? Софийския, пловдивския, варненския свободен, нов български, техническия, УНСС или в тези другите - University of Cambridge (UK) Massachusetts Institute of Technology (MIT) (USA),  University of Tokyo (Japan), University of Toronto (Canada), Pierre and Marie Curie University - Paris 6 (France), Karolinska Institute (Schweden), Technische Universität München (Germany) ... схващаш ми мисълта да не изброявам повече.

Защото аз съм учил в един от втората листа и вярвай ми това на което в България му казват образОвание в тези университети е просто загрявка.
Няма да говоря за практиките който трябва да ги правиш в "свободното си време".

Та искам да помоля да не генерализираме нещата, защото разликата е доста голяма.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Coconut Crab в Май 24, 2018, 19:00
За хотели не знам, ама програмиране баш от нета може да се научи и от книги.
Тва не значи, че ще станеш велик. Но може да почнеш, после да намериш няква работа в тази сфера и с опита нещата стават.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: cionflipp в Май 24, 2018, 19:52
Браточки то и в университета не се учи каквото и да е...
В кой университет? Софийския, пловдивския, варненския свободен, нов български, техническия, УНСС или в тези другите - University of Cambridge (UK) Massachusetts Institute of Technology (MIT) (USA),  University of Tokyo (Japan), University of Toronto (Canada), Pierre and Marie Curie University - Paris 6 (France), Karolinska Institute (Schweden), Technische Universität München (Germany) ... схващаш ми мисълта да не изброявам повече.

Защото аз съм учил в един от втората листа и вярвай ми това на което в България му казват образОвание в тези университети е просто загрявка.
Няма да говоря за практиките който трябва да ги правиш в "свободното си време".

Та искам да помоля да не генерализираме нещата, защото разликата е доста голяма.

Много точно казано,  аз в БГ университет не виждам никакъв смисъл да записваш при положение, че всичката информация е достъпна в нета. Сигурно единствената причина да запишеш в университет е да ебеш пички, познавам такива хора. Е, освен ако не искаш да учиш медицина, архитектура или нещо подобно, което задължително изисква да го усвоиш в някакъв специализиран учебен център преди да го практикуваш.

Финансовите и ИТ специалностите в БГ са пълен булшит и съжалявам, че въобще съм ходил да уча в НБУ, най-голямата ми грешка - 8 бона болка. Какво да се прави неориентиран съм бил едно време. При положение, че всичко, което съм учил го намирам в нета и дори много повече. През последните 10 години 90% от книгите, които съм прочел са в PDF формат и няколко хиляди часа циклене по форумите кое как става и защо.

@Coconut Crab Да, няма да те направи велик, но да учиш програмиране от нета е супер добрия kick start за всеки младеж, който му интересно да се занимава с това. Смятай, ако започнеш от 14-15 годишен. На 18 си намираш работа и до към 22 си пушка, докато другите през това завършват университет и тепърва започват да си търсят работа по специалността. На един познат брат му е така и честно казано леко му завидях, защото аз на 22 съм бил пълна мушмула, но пък по мое време, когато съм бил на 15 въобще не съм и имал на идеята, че мога да поема по кратикия и по-ефективен път. Все пак родителите са ме учили на живот със СУ>ВУ>Работа.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Coconut Crab в Май 24, 2018, 21:50
Браточки то и в университета не се учи каквото и да е...
В кой университет? Софийския, пловдивския, варненския свободен, нов български, техническия, УНСС или в тези другите - University of Cambridge (UK) Massachusetts Institute of Technology (MIT) (USA),  University of Tokyo (Japan), University of Toronto (Canada), Pierre and Marie Curie University - Paris 6 (France), Karolinska Institute (Schweden), Technische Universität München (Germany) ... схващаш ми мисълта да не изброявам повече.

Защото аз съм учил в един от втората листа и вярвай ми това на което в България му казват образОвание в тези университети е просто загрявка.
Няма да говоря за практиките който трябва да ги правиш в "свободното си време".

Та искам да помоля да не генерализираме нещата, защото разликата е доста голяма.

Много точно казано,  аз в БГ университет не виждам никакъв смисъл да записваш при положение, че всичката информация е достъпна в нета. Сигурно единствената причина да запишеш в университет е да ебеш пички, познавам такива хора. Е, освен ако не искаш да учиш медицина, архитектура или нещо подобно, което задължително изисква да го усвоиш в някакъв специализиран учебен център преди да го практикуваш.

Финансовите и ИТ специалностите в БГ са пълен булшит и съжалявам, че въобще съм ходил да уча в НБУ, най-голямата ми грешка - 8 бона болка. Какво да се прави неориентиран съм бил едно време. При положение, че всичко, което съм учил го намирам в нета и дори много повече. През последните 10 години 90% от книгите, които съм прочел са в PDF формат и няколко хиляди часа циклене по форумите кое как става и защо.

@Coconut Crab Да, няма да те направи велик, но да учиш програмиране от нета е супер добрия kick start за всеки младеж, който му интересно да се занимава с това. Смятай, ако започнеш от 14-15 годишен. На 18 си намираш работа и до към 22 си пушка, докато другите през това завършват университет и тепърва започват да си търсят работа по специалността. На един познат брат му е така и честно казано леко му завидях, защото аз на 22 съм бил пълна мушмула, но пък по мое време, когато съм бил на 15 въобще не съм и имал на идеята, че мога да поема по кратикия и по-ефективен път. Все пак родителите са ме учили на живот със СУ>ВУ>Работа.

Е и аз това казвам, ако си ме разбрал - че нетът има много неща и е супер за старт.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: rekojeht в Май 25, 2018, 03:52
най-голямата ми грешка - 8 бона болка.
Е, браво. Успя да ме накараш да те хейтя. 8 бона........ти си минал тънко бе, брат.

Аз имам 11к паунда дълг към Англия.......първата година само общакът ми струваше 3000++++ паунда за годината. Втората.....по около 80 паунда на седмица, смятай го. Третата, подобно на първата.
В Брюксел квартирата ми беше 550 евро на месец.......2 години. Смятай го. Тъпата семестър такса за магистратурата даже няма да я броя, понеже беше някаква смешна сума от рода на 400-500 евро на година, who cares?!
И всичко това без парите за консумация, които са основната част от харча, все пак. Аре ся го смятай. :)


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Manowar в Май 25, 2018, 06:15
Coconut Crab - Несъмнено, в интернет, човек може да обогати общата си култура и да се запознае с основата на дадена тема. Нищо повече.

cionflipp - Да.


gotemperor - Казала си го много правилно, браво умно момиче.

Сега момчета, кой от вас е специалист, и получава над 10 000 всеки месец и е научил всичко в интернет? Как може да твърдите, че интернет може да те научи на всичко? Аз лично, до скоро вярвах в това. Сега вярвам, че можеш да получиш информация ако си готов да платиш сериозна сума пари. И все пак, има голяма разлика между информация и знание.
Пример от живия живот е, че изгорих няколко хиляди лева с последното си хоби, защото вярвах, че в интернет ще намеря отговорите. Оказа се, че веднага след като навлезеш в дадена сфера до степен да разбираш какво правиш, отговорите в интернет се изчерпват и той се превръща в средство, чрез което да си платиш за да научиш още нещо. Сега съм решил, че е по-добре да не се доверявам на това което знам,макар и да е малко.
Друг пример е, че от началото на годината са дадени няколко хиляди евра за курсове и обучения, в полза на умът ми. Някой вярва ли, че тези пари щяха да бъдат похарчени ако можех просто да цъкна в нета.
Много голяма част от реално полезната информация в интернет първо се намира адски трудно, второ е скъпо платена и накрая разбира се, има такава която не се продава.
Можете да ми вярвате, многократно съм търсил инфо което просто не се продава.

Разликата между, информация и знание, според мен е такава - Всички знаем закона на Ом(учи се по физика в 7-9 клас) колко от нас могат да го използват във всяка ситуация в която е приложим?
В нета можеш да се научиш на буквите от азбуката, да се научиш да четеш, да пишеш, след това да се научиш на граматика е съвсем различно. А да използваш буквите за да напишеш нещо ценно е още по-друго.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: BattleMage в Май 25, 2018, 08:41
Това което казах е че интеренета има предостатъчно изнофрмация за да може да те научи достатъчно толкова че в рамките на една година да те вземат за джуниър дев в някоя фирма и от там да ти помогнат да си се развиваш нагоре. Не твърдя че седейки у вас можеш да станеш Стив Джобс.
Излишно станаха някъви разтягания на лукуми за 100/200 долара на час, някви 10 бона на месец, и изписване на толкова коментари. 


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: ins в Май 25, 2018, 19:00
Не съм в сферата на ИТ. Честно индианец съм като цяло с компютрите и телефоните. Но това исках да кажа и аз. Завъртях много локуми. Можеш да научиш нещо базово от нета, но после няма как да не гриндиш, да трупаш опит и да не се наложи да се доразвиваш. Ще трябва задължително. Добра заплата само със знания от нета, без опит и без допълнително обогатяване няма да стане :)

Заглавиета на темата е "Добра заплата с програмиране да се научим >?". Няма да е добра в началото. С гринд, експириънс и нови знания след горе долу 5 години - вероятно.

Бтв доколкото знам топ експертите по QA взимат около 7. Няма 10к в ИТ сферата.


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: Танграта в Май 26, 2018, 11:15
Че си индианец знаем. И то не само в ИТ сферата.
Силата ти е в постилането на чаршафи.
Заплати от по 10к си има. Но във фирмите, които ги раздават, едно 90% са възпитаници на математическите гимназии.
Разбира се, няма пряка връзка ...
Но косвена очевидно има ...
Тъй че, с клипчета в нета наистина няма как да стане това с 10те к.
То си има хора, дето вярват, че с клипчета ще научат бойни изкуства. Гледат, повтарят като маймуни и махат ръцете.  ;D


Титла: Re:Добра заплата с програмиране да се научим >?
Публикувано от: stef-- в Май 28, 2018, 22:36
Не съм чел постовете преди мен.
Браточка, давам ти съвет от вътре. Ако не си надъхан да изкъртиш рибата, не се захващай. Ще почне да ти влияе на социалния живот. Като цяло програмирането пречи на чукането и обратното. Доста е трудно да намериш златната среда и да суитчваш от логика на емоция за под 1 час.
Ако не си надъхан, най-вероятно няма да минеш и интервюто(не е като да няма голд дигъри при нас).
Аз като интервюирам и слагам купища капани точно за тва нещо.
И ако все пак си твърдо решен, че тва е твоето нещо, стартовата ти заплата е 1500-2000(разбира се говоря за себеуважаващи се компании)
С други думи да спестиш 500-600 лева, за да почнеш да получаваш горе посочените суми е меко казано смешно. Инвестицията я избиваш за 10 дена.
В единия случай при мощна подготовка си готов за 2-3 месеца, в другия 1 година моооооже би ще поназнайваш нещо.
Усещаш ли ми мисълта :)

Успех :)