Пикап, ефективни запознанства, флирт и свалки (Pick-up Project форум)

Други => Бизнес, инвестиции и пари => Темата е започната от: hitman321 в Декември 13, 2020, 18:01Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Декември 13, 2020, 18:01
Във форума не съм много активен от много време, въпреки че го чета всеки ден.
Поста ми може да изглежда по негативен, но наистина ми писна тотално и искам малко фийдбек.
През годините съм писал и помагал доста, дано това ми се върне на кармично ниво сега.
На този форум попаднах преди много години съвсем случайно. Четох един анализ в news.bg и съвсем случайно ми се появи една реклама за сайта и цъкнах на нея. Естествено в началото ми се строи несериозно(социалното ми програмиране се включи), но реших да му дам шанс...и разбрах че съм попаднал на една истинска златна мина. Тогава наистина имах нужда от това(тогава бях хлътнал по тогавашната ми единствена) и форума ми дойде като истинско просветление и помощта която имах нужда.Като всяка промяна, тя не дойде изведнъж, а полека...сега четейки, се смея сам на себе си как съм могъл да попадна в такава ситуация и колко тя е била маловажна.
Сега пак съм на кръстопът и искам да чуя няколко трезви и реално оценки.
Живея в чужбина и от началото на годината се опитвам да си намеря работа(В сферата на Digital marketing). Вярно че се целя в малко по високи позиции, но те не са нито толкова уаууу като мангизи, привилегии и т.н.
Точно обратното-средна работа-нито високи, нито хипер ниски...средна работа-да си платиш сметките и да ти осната малко кинти.
Проблемът е че въпреки моите усилия които влагам, на практика ме въртят като маймунка(уж на думи всичко е супер, но на практика нищо не се получава),а аз не съм се спрял да се старая и да влагам най доброто от себе си(правя им персонални предложения какво трябва да си променят по сайтовете и защо-доказвам го с графики и публикации; правя им мини одити; анализирам им сайтовете с плюсовете и минусите които правят...)-резултата е един и същ-на думи всичко е супер, но на практика ме размотават като маймунка.
Ето няколко малко примера за да разберете за какво става дума:
Ситуация 1)Компания Х се свързва с мен на им пиша финансови статии-вместо да им кажа по телефона, отивам на следващия ден да им направя професионална демонстрация/презентация, губейки половин ден от деня си в пътуване(в друг град са)-всичко точно, говорим си професионално, хилим се...даже искат да да ми поръчат обяд...уговорката ни е да ми се обадят след няколко дена и да ме уведомят за решението си и се разделяме най приятелски...минават няколко дена, ни звук, ни кост-писах им на Линкедина...даже не ми отговориха
Ситуация 2) Едната Head of the marketing  се свързва с мен за постоянна позиция- уговорката ни е да ми се обади...тя не го прави и след месец кандидаствам за същата позиция чрез линкедин. Свързвам се с едната рекрутърка, като си пращам портфолиото. Нейните думи са че го препратила на Head of the marketing и била впечатленна от мен и ме канят на интервю след седмица. В последния момент го отменят защото последната била повишена(което не е лъжа, проверих го от няколко места)...и уговорката е те да се свържат с мен. Минава месец и половина, два-никой не се свързва с мен и гледам че са назначили някого
Ситуация 3) Харесват ми CV и си уреждаме интервю- интервюто протича супер- позитивна и готина мацка, на два пъти се чува УОУ демонстрирайки и знанията си и. Уговорката е да има втори етап и да направя малка задача за тях. Правя я и ми отговорят че са много впечатлени, но в момента текат промени в компанията им и няма да назначат никого(Най вероятно заради Ковид-19) и дали мога да пиша статии на договор. Нямате проблеми, уточнете какво искате, бюджета и т.н. Минава седмица, две-нищо. Свързвам се с HR който му става хипер неудобно и я заклещва да види какво става-думите и са ,че много се извинявала и до няколо дена щяла да ме потърси... шест месеца по късно може да се досетите какво е станало
Ситуация 4) Интервю с една Блокчейн компания-стандартно интервю и искат да направя няколко неща като тест-написах им една брутална статия и дадох на едно бонбонче(нямах муза за него) да напише есето(то го направи по хипер оригинален начин...да де ама пак греда. Свързах се с агента си, който ми наду главата колко ме били харесали и подобни неща, но намерили по подходящ профил
Ситуация 5) Пращам си портфолиото и много го харесват(по думите им), и ще се свържат след 1-2 седмици, понеже нямали Head of Marketing. Минава времето, апроучвам ги пак, много ми се извиняват, но още не са назначили никого, но знаели за мен и съм бил много интересна кандидатура за тях(по думите)...минава време и сами може да се досетите какво стана.
Ситуация 6) Интервю с една от най големите Финтех компании тук. Приготвил са им материали и пресонални препоръки...никой не се интересува от това. Въртят ме и мотаят все едно това е ядрена физика(минимум) и ще ми плащат поне няколко милионна. Говорим си професионално с професионални термини/жаргони. В краен случай ако толкова не мога да им задоволя големите претенции, имат и джуниор позиции...пак греда
Ситуация 7) Интервю с една шипинг компания-пращам си CV за една позиция, те ме канят на по висока такава(онлайн). Приготвям им отново индивидуални материали, SEO перформанс, мини контент стратегия...и отново на тях въобще не им пука(все едно искам да им говоря за любимите ми порно актриси). Говорим си нормлано, посочвам им грешките(с които те се съгласяват)...и накрая пак греда
...
Имаше още няколко подобни случая, до да минен направо на последния случай
Ситуация 8) Интервю с една хотелска верига за да им прави някой Дигиталната маркетинг стратегия.
Този път променя леко тактиката, като по тънък начин им показвам че нищо не знаят и имат големи пропуски(Защото досегашните стратегии не работеха много).
Тази стратегия е малко по успешна-почват да ми се оправдават като малки ученички и им лъска тоталните пропуски. Разделя ме се с уговорката да им пратя тези предложения по пощата. Правя го, пращам им материали с дължина 10 + страници пълно с графики и доказвайки защо трябва да се направи така(ползвайки най авторитетните източници в тази сфера)...тези даже не ми отговарят.
Три месеца по късно, гледам че са пуснали обявата наново-не знам мен ли не са ме харесали или заради Ковид 19 не са назначили никого...но е факт че се държат като путьовци.

Но това което най много ми писна и е на път да ме събори, е това че майка почина преди няколко дена(днес беше погребението). Братчета, през живота си сигурно и 10 % не съм ревал така както през тази седмица.  Имахме изключителна емоционална връзка с нея и тя ми беше най доброто приятелче, сродна душа, опора...
И да искаше живота нямаше как да ме удари по силно. Без нея живота изглежда толкова безмислен и празен.

От кое ми писна най вече:
-Аз давам професионално, точно, готино и коретно отношение а получавам в замяна несериозно отношение
-За награда, че цяла година се блъскам и боря като невидял...разиграват ме като калинка и мама почина.
-Всички тези усилия, които влагам реално не са за нищо особено(като мангизи и условия).
-Имам чувството каквито и усилия да вложа...все едно има някаква невидима сила, която ми пречи/препъва крак(Което звучи абсурдно)


Поста може и да изглежда по негативно, но ще завърша с позитивните неща:
1)Зверски ме кефи това което правя(Ама наистина зверски)
2)Това нещо се търси адски много и ще се търси все повече
3)Голяма част от бизнесите нямат адекватна digital marketing strategy т.е пазар голям
4)Това нещо може спокойно да се работи ремоте т.е от домашния компютър,което е супер.
5)Чета и гледам това като луд, защото ми е голяма страст.
6)Почнаха да се пообаждат повече, но след като стана това с майка, просто е на път да ме пречупи ...и си дадох малко време за преосмисляне.

Я дайде малко страничен акъл/фидбек.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: btw в Декември 16, 2020, 23:40
Първо, съжалявам за загубата ти. Минаваш през един от най-трудните моменти в живота ти, и е булшит, че иска време и всичко ще се оправи. Единствено свикваш с болката. Но имаш нужда да си дадеш каратка почивка. Да заебеш стреса, и да си събереш мислите за няколко дни. Всеки има право да скърби, колкото и неподходящ момент да е. Еби му майката, на другото. Пари се правят. Работа винаги ще има.
Събери си мислите. Дай си време да приемаш случващото се. Да преминеш шока. И след това скачай в работата. Тя също ще ти помогне, като те разсейва. Има моменти за всичко. Ще устискаш.

Сега за работата. Не се натоварвай с такива очаквания. Това е нормално. И аз като съм ходил на интервюта, повечето отговарят двулично или несериозно. В чужбина е още по-силно прието това. Просто е по-лесно.
Приеми го за нормално, и не влагай такива очаквания. Ще се справяш по лесно.
Може би, кандидатствай на повече места, и по-малко зор си давай, персонално към отделните интервюта.

И накрая, до колкото разбрах, кандидатстваш при някои за извършване на конкретна услуга от която имат нужда.
Заеби тея графики. Доводи. И подобни. До колкото разбирам, в тези случаи хората отсреща или са по-наясно от теб и в този случай, нямат нужда от теб (тоест самото интервю е безсмислено), или не са наясно с тези графики и методите, които им обясняваш им е непонятно как точно работят. И за това търсят услугата ти.
Пробвай да не им посочваш грешките, и да не им посочваш правилния начин. Пробвай да го демонстрираш, без да го казваш. Чрез поведение. Те да го мислят. Не изразявай толкова ясно методите си, бъди по двусмислен там. А изразявай резултатите. Това може, това не може.
Пробвай, да разгледаш работата им. Да се запознаеш със ситуацията им. Без да коментираш всичко с тях. А коментирай примерно "Това няма да стане така. Но имам идея как може да стане", "това ще се промени и ще сработи. Имам нещо на ум.". И също можеш да пробваш да им заявиш конкретни резултати. "Можем да постигнем толкова %, толкова брой. Няма проблем! Ще стане.". Нещо реалистично разбира се, но и да им се хареса.

Аз не разбирам от работата ти. Нито съм навътре с компютрите. И IT историите. За да ти давам съвети. Но обичам да се обогатявам, и да държа някаква обща култура, особенно за неща които могат да ми потрябват.
Веднъж се запознах с една твоя колежка. Говореха си по работа, но мацето беше доста навътре в нещата и за това слушах разговора с половин ухо. Беше хванала много голям клиет и го коментираха. И единия мой и вика "Ами ако реши да те махне, защото му искаш повече пари", а тя върна "той не може да ме махне. Защото му нося пари. Много пари" с една самодоволна усмивка.
-Как?
-Имам си начини
Не влизаше в подробности много, много, отговаряше леко двусмислено, и кратко. Но му отговаряше, така че той сам да се досеща. Той и се падаше работодател, но разговора беше чисто приятелски и извън тяхната работа. А основно той я разпитваше. С чист интерес и любопитство.
Говореха си за клиенти, защото и двамата работят с клиенти. Как ги намират, подход и всичко.
Другото което ми се е набило е, когато тя каза "Първо му давам нещо реалистично като резултати. Съвсем реалистично и малко. После постигам два пъти повече. Те не искат да ме пускат", и също съм запомнил - моя я пита "Добре де, той не може ли след първите 2 месеца като види как го правиш и да те махне. Да го прави той.", а тя му върна "Не може. Аз не му казвам как го правя. Няма как да издам начините си."

Надявам се да съм ти помогнал. Сподели, как са се развили нещата.
Успехи, и главата горе.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Декември 17, 2020, 08:50
Дръж се hitman123, и това ще мине.
Не съм по компютърната част, но ти прерпоръчвам  48-те закона на властта от Робърт Грийн. Брутално четиво, има точно Закон 4 - Споделяйте колкото е възможно по-малко". Ще намериш и много други примери и за нещата които btw ти пише. От изключителна полза е за всеки човек, на мен ми отвори на много въпрси за  човешките отношения и динамиката.

Ще засегна по-сериозно другата тема, за майка ти. До колкото разбирам, ти си в чужбина, тя е живеела тук. Засега още си обхвнат от по-силната емоция - скръбтта, но след време ще се появи нещо друго - Вината. ВИната че ти си избрал и си отишъл в чужбина, а тя е останала тук. И че ако ти не беше заминавал, някак си всичко щеше да е различно и можеше/щеше (woulda, coulda, shoulda), това нямаше да се случи. Че си постъпил егоистично/еди-как-си, или подбни щуротии. Преди 17 години бях в САЩ (бях на 21) на студенска бригада, междувременно дядо ми почина. Изключително много бях привързан към него, а не успях дори и на погребението му да отида. Но това не беше трудната част, в а че в такива моменти човек е изключително податлив на внушения. Много е вероятно да си възприемеш в този момент някои не много здравословни убеждения, като "тя живя еди какъв си начин, занапред и аз ще живея така". Възможно е да се опиташ да промениш дори някои черти/убеждения в момент като този. Внимавай, и се наблюдавай. Не вземай прибързани решения за каквото и да било. Дай си обещание, че няма да правиш някаква драстични промени в живота си в следващите 6-7 месеца (или колкото прецениш). В емоционални моменти като този нямаш реална трезва преценка, и е много вероятно да сгрешиш в изборите си. За важните решения имаш нужда от свежа глава и пълно спокойствие на ума.
Малко CBT (cognitive behavioral therapy) не мисля че би ти навредила. Не съм психолог, но винаги използвам лист и химикал когато някакво такова събитие се случи, без значение добри или лошо. Просто започвам да пиша, без редакция, без очаквания, без нагласи. Как се чувствам, какво точно изпитвам в момента, кое ме е накарало да постъпя по опредлен начи, кое го предизвика. Не е нужно дори и да е вярно всичко това. Целта е да си събереш мислите и да дадеш някакъв смисъл на всичко което се случва в момента в живота ти. Такива сме хората, имаме нужда от някакъв Смисъл на нещата, не можем да си позволим да бъдем просто жертва на обстоятелствата, това е опасен и деструктивен начин на мислене.

Ти си един от малкото късметлии които правят това което обичат. И когато това се случи виждаш и сам, отделяш много време, четеш, интересуваш се, не те натоварва по никакъв начин. Рано или късно ще "успееш", каквото и да означава в твоя контекст. Това е неизбежно. Защо? Ами защото за разлика от някой друг който прави с нежелание нещата, ти нямаш търпение да се събудиш и да научиш нещо ново в сфера, да провериш една/друга идея, съзнателно или несъзнателно отделяш 2-3 часа повече всеки ден. И след 3 години ще си с огромно предимство пред 99% от останалите, ще имаш поне две хиляди часа преднина!

This too shal pass


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: BERSERK в Декември 17, 2020, 12:52
Hitman братко съжалявам за загубата ти! Моите съболезнования. Знам какво е да преминеш през това и наистина ще ти трябва време за да започнеш да свикваш.

Момчетата вече са ти дали много добри съвети.

Аз ще дам моите 5 стотинки като човек, които много често и ходи по интервюта и организира такива.

 Трябва да си много внимателен , когато посочваш грешките на някой особено по време на интервю. Това е много рисков подход, който може да ти донесе назначение на висока позиция, но в 95% от случаите се приема изключително лошо от интервюиращите.

 Всъщност много хора не разбират , че по време на интервю е изключително важно да изградиш емоционална връзка с интервюиращия. Тоест позицията трябва да е - аз заедно с вас разсъждавам върху проблемите , а не аз съм срещу/над вас. Второто ти реже глават колкото и добър да си.

 В днешно време почти навсякъде се работи в екип и мениджърите изключително много гледат как би се вписал с другите, доколко си колоборативен и тн. Тех. скиловете са на 3-то или 4-то място.

 Ще ти дам пример от моята практика. Преди време правех интервюта и за единия екип назначих човек които е абсолютен експерт в областта - може би сред най добрите. Обаче той беше доста над новото на екипа и имаше голямо его. По никакъв начин не се вписваше с другите и постоянно ги критикуваше. Те се обединиха срещу него и атмосферата се скапа а проекта си еба капаците. Наложи се да го махна въпреки че технически беше перфектен. Тогава проекта дръпна. Защото сам човек не може да реши всичко колкото и добър да е и никой не е по голям от екипа.

Втори пример - спешно ми трябваше човек и реших да дам шанс на момче с малък опит , под средното ниво за екипа. Обаче супер мотивиран и показва силно желание да се учи и да взаймодейства с другите. Две години след назначението стана най-добрия в екипа и всички се разбираха и работеха лесно с него. Целия екип друпна супер много като работоспособност след първите месеци които похарчихме за обучението му.

Мисълта ми е - внимавай с арогантността и имай предвид че овер куалификейшъна е нещо на което често не се гледа с добро око. Силните познания в областта са супер предимство но само ако успееш да убедиш интервюиращия че можеш да ги използваш в помощ а не в ущърб на екипа.

Сори знам че звучи малко объркващо но това е реалната ситуация


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: MPUA в Декември 17, 2020, 20:58
Здравей Хитман, съжалявам за загубата ти.

Ще се включа по работната част с надеждата да внеса малко позитивизъм, защото при мен годината се разви подобно, но е на път да приключи успешно  :)

Още с обявяването на извънредното положение на 13 мартцелият ни отдел във фирмата бе съкратен. Веднага започнах да си търся работа, като започнах такава чак на 15 юни! Ползвах всякакви платформи (вкл. Линкедин), ходих на доста интервюта (общо за годината 20-30), които минаха сходно на твоите (доколкото е възможно, аз съм в друга сфера - юрист съм), но все нещо не достигаше. Оказа се, че проблемът беше високите ми финансови изисквания (шефката на една кантора ми го каза в прав текст, повечето не ти казват директно причината, както си забелязал) - все пак се считам за перспективен (на 29 съм, след 2 дни правя 30), имам 7 години стаж по специалността, езици, сертификати и т.н..но във време на пандемия не всички компании са готови да развържат кесиите. Намалих малко изискванията, защото имам доста разходи всеки месец, а спестяванията  се топяха. Започнах в правния отдел на една от големите вериги за хранителни стоки, но работата не ми допадна и продължих да ходя по интервюта. От 2 седмици съм в една кантора, която следях от доста време, и не очаквах да се отвори такъв шанс, но ето, че се случи. В момента съм много доволен, написах всичко това, за да ти кажа едно - не се отказвай, щом стигаш до интервюта, на прав път си. Успех!


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: stone в Декември 18, 2020, 09:16
Сори за майка ти, хитмен - и аз съм губил родители и знам какво е. Дръж се, не се обвинявай както каза стефака, защото става гадно (питай ме откъде знам).
Но затова сме мъже, а не путьовци, човек има капацитет да мине и през това, а и през по-трудни работи. Някои хора и деца губят, и ръце и крака губят, и продължават да живеят и да успяват.
Относно работата ти, и аз не разбирам много от дигитален маркетинг. Знам, че е модерно и се търси и се правят пари, но мен лично ме дразни много това, че хиляди мозъци по света всеки ден се събират по оперативки и мъдрят стратегии и чертаят графики като тебе, с цел да анализират къде аз съм кликал и как да ме накарат да кликам другаде и да си харча доларите там. Знам - нищо лично, само бизнес, ама... Не ме влече тази сфера, неприятна ми е. Но дори като лаик ми се струва, че звучиш малко като многознайко, и аз като берсерка правя интервюта понякога и ми попадат такива хора, и обикновено после казвам на яйчярката "пиши му стандартното благодарим ви за интереса бра-бла". Та може би проблема е ако правиш такова впечатление.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: BaiGrozdan в Декември 18, 2020, 14:04
htiman, моите съболезнования. Силно се афектирах от темата и за това реших да се включа.

През 2008-ма дядо получи инсулт и едната част от тялото му беше парализирана. Всеки ден ходех до него да му помогна да се справи с това и проходи. За съжаление няколко дни втори инсулт паразилира другата част от тялото. Така и не успя да стане. През 2009-та ме приеха в Англия и в началото на 2010 почина. Не успях да дойда на погребението, защото бях на изпит. Нашите ми казаха след изпитите. 1 месец бях в пълна дупка и ревах по цял ден.

Миналата година на 13-ти декември баба почина. На 15-ти беше погребението, а на 16-ти ме освободиха от работа.

Въобще не ми пукаше за работата. Четвъртък отидох на интервю, разбих ги и ми предложиха оферта от началото на годината.

Сега търся работа като regular и имам 4 интервюта.

Не разбирам от дигитален маркетинг, не мога да дам адекватен съвет. Едно момче, което се занимаваше със същото ми беше разказал за две книги на Carnegie  The Sales Advantage: How to Get It, Keep It, and Sell More Than Ever и How to Win Friends and Influence People in the Digital Age (новото издание за дигиталната епоха).

Хвърли им едно око. Втората я бях чел, когато работех по финанси и продавах в Англия и имаше добри точки.

Дай си време, за да се излекуваш от загубата. После се впусни в работа и ще успееш. Както казваше Gregg Plitt, когато хвърляш л***а към стената рано или късно нещо ще залепне.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: Target в Декември 18, 2020, 14:10
Съжалявам за загубата ти Хитмен, няма как да ти вляза в положение понеже не съм губил родители за щастие.
Твърде много ти се е насъбрало от цялата тази работа с тези интервюта и загубата на твой близък и тотално са ти поотхлабили психиката.

Това което мога да ти кажа е да продължаваш в тази насока, щом ти харесва работата и се търсят кадри в тази област значи е добре и гладен няма да седиш. За невидима сила не знам, но ситуацията и обстоятелствата през тази година тотално объркаха живота на всички, така че не се обвинявай, просто е период който трябва да изтърпим за да дойде ред и на хубавото. Ще ти дам пример с мен, както са писали хората по горе и мен ме съкратиха тази година от една хубава работа, както и много други мои приятели, отделно ми се лоши здравословното състояние и 2 месеца бях аут от всичко, цялата тази работа с тези локдауни унищожиха буквално икономиката за няколко месеца. Това се отрязява много на психиката и въобще не е за подценяване.

Не мисля че има смисъл да ти давам съвети от сорта на "Ще се справиш дай го по мъжката, не се притеснявай" понеже няма да е релеванто спрямо психичното ти състояние. Просто си трябва време докато поне малко отмине това в главата ти и след това сам да започнеш да разсъждаваш на "трезво"
Много често животът ни поднася някакви наистина шокиращи неща които рязко ни изкарват извън равновесие и то не някакви глупости ами наистина сериозни неща както в твоя случай. Знам че не ти е лесно особено в чужбина където си хем на чужда територия, хем те въртят различни фирми. Но продължавай да опитваш и съм сигурен че ще намериш подходяща такава, то е като с мацките трябва си действие и повечето са резачки, случаят е същия с малката разлика че трябва да си изкарваш прехраната най вероятно.

Дай си време, братле изчакай да ти мине малко и след това прави каквото трябва, понякога си давай почивка, не работи непрекъснато иначе ще прегрееш. Трябва да си свеж за това което правиш. Плюса е че ти харесва а това е реално най-важното за една професия да обичаш това което правиш. Не си мисли че си бачкал за нищо, щом ти звънят не е нищо. И най-хубавото е че можеш да си бачкаш от вкъщи и да вършиш и други неща свързани с теб.

Пиши тук от време на време за да знаем какво е положението ти та ако има нещо да ти помогнем, успех ти желая и дано успееш да се оправиш.  :)


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Декември 18, 2020, 18:45
Мерси за фидбека брадчета...имах нужда да чуя и странично мнение.
Просто всичко щях да приема...но това с мама просто ме извади извън релсите...а тя беше такъв пич.
Иначе психиката ми през тази седмица е хипер странна-приемам философски нещата, хем се чувствам хипер странно, хем част от мен не може да приеме че това е истина/реалност, хем рева постоянно.
Дал съм си до края на седмицата тотална почивка и след това почвам вече да търся професионални ангажименти, защото само работа/проекти ще сме спаси в този момент. С кинтите със леко шорт и имам спестявания за 4-5 месеца при хипер мизерни разходи(наем,храна,ток,интернет). Дано дотогава да успея да раздвижа нещата...че не ми се мисли какво ще стане ако не успея.
Неволно бъркате какво е Digital Marteting(което е нормално-не сте се занимавали с това,а моя работа е да ви обясня ако не знаете  :)). Тя не е част от IT бизнеса и не е свързана с компютри(единственото общо е че работиш на компютър и интернет-без тях нищо не може да направиш.
Не се иска да кодираш, единсвено като SEO се иска да имаш базисни познания по HTML, CCS and Java.
Той се състои от няколко направления:
-Content Creation/Marketing т.е създаваш уеб съдържание-описанието/текста на сайтовете, блог постовете и статиите... всичко това се създава от Copywriter и Content Writer.
Първият пише по емоционално с цел да въздейства на публиката/читателя да извърши действието към транзакцията като вкарва различни CTC(Call to action) бутони/команди като поръчай/купи сега, регистрирай се сега и т.н
Content Writer създава уеб съдържание т.е блог постове, статии,е-бук книги, гайдове...Неговата цел не е емоционална, а информативна. Като повечето специализират в различни области като финанси, блокчейн, маркетинг,право,животни, медицина...
За да си добър Content Writer, трябва да имаш минимум знания от SEO(Search engine optimisation)/отговорен за органик трафик(безплатния) и да знаеш как да си оптимизираш статиите с цел да увеличиш трафика към сайта. Колкото е по голям трафика-толкова са по големи приходите(директни и индиректни).
-SEO-(Search engine optimisation)/отговорен за органик трафик(безплатния).
Той съответно се дали на три направления:
On-page SEO(Всичко което правиш по самият сайт-оптимизираш кейуордс, правиш мета дескрипшън, правиш кйуорд ресърч, правиш описание на снимките, за да може гугъл да ги разбере по добре.
Off-page SEO-всичко извън сайта-социални сигнали(споменавания в социалната мрежа), backlings(колко чужди сайтове имат линкове към теб, като тук е по добре качеството за сметката на количеството
Technical SEO- От техническа гледна точка, сайта трябва да е изпипан-ясна архитектура, site map да е изрядна, наличето на https протокол, скоростта на сайта...
Като Content Creation и  SEO са свързани като дупе и гащи-не може да направиш добра оптимизация без съдържание,а само със съдържание нищо не можеш да направиш ако не е оптимизирано добре и не целиш правилните думи(кейуордс)
-Social Media Marketing- всеки бизнес който оперира, има нужда от профил в социалните мрежи като къде ще бъде насочено основните му усилия зависят основно дали е B2C(Business to Consumer) или B2B(Business to business). Близо 90 % от потребителите биха се въздържали да купят нещо от бизнес който няма активен профил в социалните мрежи, така че им трябва някой който да им подържа профилите, да им увеличава базата потребители там, да взаимодейства с тях и да пуска промоциите.
-SEM(Search engine marketing) или вече по известен като PPC(Pay-per Click) или платения трафик(точно обратното на SEO). Платения трафик има място в една Digital marketing strategy, но и той си има своите минуси. Основата на успеха му е...неуспеха, да само между 1.3 и 1.5 %(вече зависи от сектора) кликат на рекламите т.е между 98.5  и 98.7 % от потребителите ги игнорират...и въпреки всичко той пак е печеливш :)
-E-mail marketing т.е е-мейл кампаниите. Всички тези писма които получавате на пощата-от рекламните на големите вериги до информационните.
-Affiliate marketing-използваш различен брой потребители да ти промотират стоките и услугите и когато някой закупи нещо използвайки специален линк...той получава комисионна. Например ако ви постна линк да си купите лаптоп от амазон, и ако го направите...аз получавам комисионна.

Като всички тези различни подраздели се вършат от различно тясно специализирани специалисти. Като някой компании търсят и ги комбинират например Content&Social media Specialist;SEO&PPC specialist.
Това е с две думи за основните подраздели и професии. Аз имам опит/ познания в повечето с изключение на Affiliate marketing. Това не знам плюс или минус е-дали ме прави хипер специалист или става манджа с грозде.

Получих различни сигнали/фиийбак от вас:
-"Свиквай пич, повечето са несериозни и стани по дебелокож" до"Сори пич, но го играеш арогантен многознайко".

През всичките срещи, аз го играя на позитивен/усмихнат и с повечето се хилим/имаме най нормален разговор.
Може би не се изразих правилно, аз не им посочвам грешките,а нещата, които могат да подобрят и защо(нали за това се срещаме-ако им кажа, че всичко е супер и няма нужда от подорение...защо да ме назначават въобще) и с най позитивен тон/нагласа..
Отук нататък каква стратегия да избера(за държание) ?
1)Усмихнат, весел и нахъсен. Подготвям им малко материали и им показвам нещата които могат да подобрят(с адски позитивен тон)...само че това го правих досега...и резултата го виждате
2)Играя го на нагъл, но адски позитивен копелдак. Акценирам се върху грешките им с цел да видят ,че ако не съм аз, са обречени на посредственост и провал. Мразя да се държа като задник, но ако всички така ще ме мотаят/разиграват...ще се науча бързо. Като да отидеш на среща с адски надута девойка-ако искаш да имаш шансове, трябва да я приземиш от облаците
3)Чета тук за идеята да загатна нещата(btw и Stefan)...я ми дайте някой нагледен пример.
П.С
Мерси на всички за подкрепата-надявам се скоро на ви зарадвам с някой позитивен феедбек.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: crowolf в Декември 19, 2020, 16:47
Моите съболезнования.

Прочетох цялото ти първо мнение в темата и почти цялото от последното. Сега ще се опитам да съм ти полезен с малко обратна връзка. Личи си, че си вършиш нещата с кеф и ги разбираш. Също лъхаш на хъс и изглежда, че оставаш силен въпреки всички поредни падения!

Това, което ми прави впечатление е че щом толкова пъти се повтаря една и съща история, явно нещо не е наред. Може би ги засенчваш ония с опита си и ги е страх да не ги злепоставиш? Може би не се вписваш добре в културите на компаниите им? Може би използваш твърде много научни термини, и по-малко убедителни от сорта на "Вижте, тука правим това и това и получаваме този резултат. Просто е.".

Не знам къде ти е грешката (ако има такава), но съм СИГУРЕН, че няма случайни неща на тоя свят и може би всичко това те подготвя за един много по-велик период от живота! Също така, на твое място или бих направил голяма промяна в живота си, или бих попил от някои философски и духовни извори. Писанията на хора като Марк Аврелий и Виктор Франкл със сигурност ще те укрепят. Хвърли им едно око, няма да съжаляваш.

Търпение.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Декември 20, 2020, 11:37
3)Чета тук за идеята да загатна нещата(btw и Stefan)...я ми дайте някой нагледен пример.

Hitman123, няколко уговорки преди да започна. От много години не съм на пазара на труда, всичко което ще напиша съм го чел в някоя книга, направило ми е впечатление и съм пробвал в малко променен вид в живота, според зависи от ситуацията. Идеите с аразхвърляни, не е задължителен техния ред.

Едва ли има смисъл да ти казвам, че интрвютата са точно като свалката – продаваш себе си, почти същата динамика, и според мен точно от тук трябва да започнеш.

1.   Който слуша, контролира динамиката. Целта е повече да слушаш (внимателно) и по-малко да говориш. Така ще придобиеш безценна информация за човека срещу тебе. Трябва да разбереш максимално добре какви са вътрешните му мотиви. Обличай овчата кожа, никой не иска срещу него да има по-умен, можещ и знаещ човек. Това съзнателно и несъзнателно поставя нащрек човека срещу тебе. Представи си каква заплаха си за всеки Head оф маркетинг или директния ти бъдещ началник.
2.   Остави позитивното мислене и празните приказки. Специално за работата и интрвютата ъсм на мнени е че си там за да правиш бизес. Точка. Цялото ти поведение трябва да е такова – уверено, точно, ясно. Не казвам че не можете да си говорите глупости, но никога не е бил моя стил. Започвай още с външния вид – покажи, че държиш на себе си, поне в тая част мога да ти помогна – сако, обувки (не маратонки, но не и строго официални), жиелтка тодолу и си топ.
3.   Цялостната ти подготовка – супер е, че си предварително подготвен, това и аз го правех някога, да придобиеш представа каква точно е фирмата, основни неща, но толкова. Може би е специфично за сферата ти, но цялата тази работа с презентации е прекалено голяма инвестиция. Не друго, ама хората просто не ценят това което им се дава наготово (създава впечатление че е евтино и никой не го желеа. Все пак се дава без пари). Нали знаеш как човек като плати за продукт/услуга и изведнъж го заобичва много и от сърце. Такива сме хората…..
4.   Когато опираш до някой човек и неговата благосконност (да му искаш услуга или искаш да го подтикнеш към нещо), никога не се оповавай на това как ти си правил за него в миналото. Наблягай на това, което той ще получи ако работи с теб. Неговата изгода, защо това решение е добро за него. Ето един много як пример, от един психопат: когато е бил малък, дете на 7-8 години и е чакал с нетърпение Коледа за да разопаковат подаръците. И понеже знаеш всички родители искат децата да си легнат в 9-10, те почват да мрънкат, и настава едно постоянно надцакване. Та същия пич, вместо да упорства и убеждава колко е добре (за него) да остане буден цяла вечер, дирекнто казал: Майко, тази вечер е много специална. Вече си изпила една-две чаши вино. Утре сутринта аз и сестра ми ще станем още в пет часа и ще тичаме из къщата, ще тропаме по стълбите, ще късаме хартии, отваряме кутии и играем с играчките. Нали не искаш още в 6 часа да се събудиш с главоболие и да започнеш да ни гониш с татко из цялата къща?

Друг вариант е, да наблегнеш на какво точно ще загуби човека срещу тебе. Редстави си че имаш приятел СЕО в някоя голяма компания, и той ти е споделил че има нещо нередно, проблем който е много труден за решаване. Ти не можеш да му кажаеш директно какво трябва да направи, най-малкото ще засегнеш честолюбието и компетентността му. Но ако наблегнеш на :“Джим, има много голяма вероятнот ако не направиш това нещо, това да се отрази на кариерата ти не само тук в тази фирма, но и да изгубиш цялата репутация която си имал до  момента. Помисли дали си заслужава риска.
ТОва не е точна наука, никой не казва че ще имаш 100% успевамеост, същтото както с жените – просто си подобряваш вероятността за успех с определени действия и поведение.

5.   За загтването на нещата – по същия начин. Нека хората сами срещу тебе ти кажат какъв точно проблем искат да решат. А ти пда ги подтикваш с въпрос и насоки към „точно така“. Нека сами разберат че ти наистина разбираш техните нужди и можеш наистина да им помогнеш. Но ще останат с убеждението и вярата, че те сами са избрали/измислили решението а не си им го педложил ти.
Едно от най-добрите неща в тази насока е Робърт Чалдини.  Влиянието -Класика! А новата му книга ПРЕД-Убеждаването е изключителна. Много идеи има там, приложими за човешките отношения.


Ще кача тук няколко снимки от нещо което ми е праивло изкючително впечателение – Never Split The difference – Chris Voss (БГ: Без Компомис). Чел съм я отдавна на ангисйки, но си я купих изрично на Бъларски. Заради тебе изравям точно частта със заплатите / договорките и интервютата.
Ето то него една идея: Вмъкни още в началото някъде въпроса: какво е нужно за да бъда успешен тук (в тази фирма) – стр.149

Или разновидност:
Нека да приемем за момент, че съм нает от вас. Как ще протече първият ми работен ден като част от екипа.?

Дообра идея (не съм тествал) е да си водиш записки. Няма човек на тая планета който да не се поласкае, ида не се почуватва изключително важен , защото някой записва думите му!!


Да, всичко това са манипулации, това са правилата на играта на Живота. Lie, cheat, steal, kill.

По долу са и файловте:
https://dox.abv.bg/download?id=b6f190ad88# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=d4b75fff13# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=c9ed179ca9# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=a10d50b239# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=fa05d67ac6# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=19d9e3360a# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=348066f7f1# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=14fcfacd63# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=cc9ff2fae0# - Линк за сваляне   
https://dox.abv.bg/download?id=9393559261# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=cc72a0b56a# - Линк за сваляне
https://dox.abv.bg/download?id=5403b8c32b# - Линк за сваляне
Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: Manowar в Декември 20, 2020, 14:41
hitman321 - Ще го преживееш! Гадно е, като самия живот.

Аз нямам нищо общо със сферата ти на дейност. И не знам какви са правишата при вас. Но останах с впечетление, че ти свършваш работата за която биха те назначили още преди да си назначен или по време на интервюто...
Практика ли е, да се работи безплатно?
Аз примерно, единственото нещо което правя безплатно е да преброя парите когато ми платят.

Другото важно е, че в момента на много магареджъри им се клатят столовете. За което беше крайно време да ти кажа право. В една фирма в която работех, преди да си повярвам твърде много, бяхме 18 работника и 16 мениджъри. 11 от тях не правеха абсолютно нищо, нищо. Освен да си карат служебните коли, да се надуват и да ми говорят без да си свалят слънчевите очила. 3-ма псувах, един щях да бия.
Сега някой, ще каже, че така ми се е струвало. Няма да бъде вярно.

Към момента, наблюдавам, че фирмите с които работя полагат усилия да разкарат съмнително продуктивните позиции. Или с други думи офис-съставът им оредява.

Така, че не се стряскай. Ще си намериш работа, просто не им давай това което искат още на интервюто а им кажи, че можеш да го направиш. Омайвай ги, с разни глуспоти, за квалификации, изпълнени проекти, похвали, препоръки, простоии. Не се цели високо в заплатата, съгласи се и на по дребна, след месец или два, когато вече имаш стабилност може да им извиваш ръцете колкото си искаш.

Бай дъ уей, винаги ме изнервала твърде деловия тон. Всички си мислим за пички и задници, някой и за цици. И като започнат да ми се превземат ми прилошава. А да ми говорят глупости, как клиента бил важен, как правели всичко за да бъдат в услуга на клиентите си. Глупости и половина, само парата играе. Боли ги, салама за клиентелата. Аз лично, с удоволствие, бих се оттървал от 80 процента от моите ако нямаха много пари които да искам да станат мои.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: btw в Декември 20, 2020, 17:37
И да не ти давам пример пак ще ме разбереш. Едното за което говорех е това което ти е обяснил Меноуер. Това е особенно важно, когато се опитваш да хванеш клиент, а не кандидатстваш за постоянна работа. Когато някой те наема да извършиш конкретна услуга, и ти му обясниш какво трябва да направи, защо да се бърка, вместо да го направи. Като имаш в предвид, че в повечето случаи, тези работодатели бъркат в собствената си касичка, за разлика от постоянния договор в голяма фирма.
Или другия вариант е, когато не е запознат с работата ти, самите ти идеи ще му се сторят - неработещи, прекалено сложни, прекалено невероятни, и няма да иска да рискува, за евентуални приходи.

За това имах в предвид, най-просто казано - говори им за кинти. За денги, за пачки. Говори им за много кинти. Вместо да им обясняваш какво може да се промени, обясни им какво ще спечелят. Всеки обича да слуша за кинти. Защо мислиш, слушах мацката, от примера който ти дадох. Защо мислиш, съм го запомнел, че сега да ти го споделя. Аз също търсих мнение от нея, и я гледах по същия начин - като човека който може да ми каже как ще станат нещата (като по-компетентен).

Цялата акробатика и магия на професията ти (а и на повечето други), е заради кинти. Никакъв друг смисъл няма. Съществува, благодарение на това, че някой който някога е взел 5 долара, се е сетил как вместо тях, може да взима 10. И го е развил, така че да взима 20.

Другия момент, на това да не играеш със свалени карти е авторитета. Както ти казах другите за безплатното.
Но не за да не уплашиш тези отсреща, че си прекалено способен. Не - скромността не краси човека, просто кара хората без качества да изглеждат малко по-приемливи.
Идеята е, че ако не ме познаваш, и аз дойда при теб, и започна да ти обяснявам колко много знам, и ква далавера знам, и те убеждавам да инвестираш в нея, да ми дадеш пари, и да ме спонсорираш, факта че се напъвам всячески да ти го обясня и да те убедя, ще подбуди в теб чувство на съмнение. Ще посее усещане, че те къпя, и се опитвам да те изработя. Или усещане, че лая, но не съм компетентен, а искам да се пробвам с твоите пари. Няма да знаеш кое от двете е, но няма и да ти пука. И в двата случая няма да искаш да инвестираш.

Но ако съм по-убран в думите си. Не се опитвам да ти вадя факти, дето нищо не ти говорят. Не се опитвам да те убеждавам. А просто седна, и видя какво можем да свършим с теб. И без да влизам в подробности, и да ти обяснявам, ти кажа "абе ето толкова можем да постигнем. Играеш ли?", тогава със сигурност, ще ме възприемеш като човек с много повече авторитет. Ако не ти отговарям директно за методите си, а ти давам само толкова колкото те интересува като информация. Ако не ти разкривам всичко, как ще постигна, а на ключовите моменти ти казвам "това тук няма проблем, аз ще се погрижа. Не го мисли". Тогава ще усетиш, че знам нещо наистина ценно, което явно работи, щом го пазя. А не просто да си плямпам.

Щом искаш, ето ти пример от твоите. Имаш среща със собственик/мениджър на някакъв хотел. Имат някакво смешно сайтче. До сега не им е сила онлайн търсенето на клиенти. И като цяло хотела им върви слабо. Това знаеш.
Вместо да му казваш, това ще променим, онова ще променим. Тоя бутон ще преместим, ще сменим надписа. Ще добавим еди кво си, ще рекламираме чрез еди кой си инструмент.

Ти правиш друго. Срещате се. Може ли да се запозная с онлайн маркетинга ви до сега. Да видя сайта. Показва ти го. Разглеждаш го, без да коментираш. Само го питаш, това което те интересува. Колко трафик прави. Как се промотира в момента. Колко клиенти води. Ясно.
Можеш да направиш леки коментари, но без да влизаш в подробности.
Това тук трябва да се смени, имам идея как може да сработи. Това тук не е лошо, ще добавим някои неща и ще сработи.
И накрая му казваш. След първия месец, можем да удвоим клиентите, през сайта, няма проблем. (даваш му нещо съвсем постижимо като обещание, но и да му хареса). А след първия месец, ги правиш х4. И той няма да си представя, че може да живее без теб. Схващаш ли.

Ти му обещаваш двойно клиенти за 2ри месец. Той веднага си праеи тънката сметка. Носеше 5000 оборот, тос ще го докара на 10 000. Иска 2000. От мен не се иска нищо. Ето така му говориш за кинти. А вместо 10 000 му правиш трафик за 20 000. После и 5000 да му поискаш след 2рия месец, познай. Ще ти ги даде.
Така е на теория. Това е просто пример, за да ме разбереш. Не го разбирай буквално.
Дори само обещаното да изкараш, пак е добре.
А дори да не го постигнеш и да се провалиш, пак е добре. По-добре от колкото, да те връщат от интервюта, и да те разхиждат като калинка, а ти да си скъсваш гъза да им докажеш, че можеш.
Рискувай. Ще имаш успехи. Ще имаш и провали. Това означава, че се движиш напред. Най-шибано е да циклиш на едно място.

Пробвай. Калибрирай го. Не взимай думите ми като някакъв твърд закон. Напротив. Експериментирай с това което ти пиша, виж дали ти върши работа. Виж кое ти върши работа. Подобри го.

И пиши как са се развили нещата. Успехи


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Декември 27, 2020, 12:19
Т.е това което се опитвате да ми кажете е, че трябва като цяло да си затварям устата и да ги оставя те да говорят(т.е някъде 70% на 30 % в тяхна полза) хем да разбера какво точно искат и какво да променят, хем и ми дава по силна позиция(по малко говорещия е в по силна позиция). Като няма значение това което казват дали е вярно/правилно или не-съгласяваш се с тях и така им чешеш егото. Основната цел на разговаре не е да покажеш колко си знаещ/квалифициран, а че да им влезеш под кожата, да им чешеш егото/самочувствието ида разберат че си техен човек, с който може да се разбират.
От мен се иска да бъде лека мистерия-говоря индиректно, загатвам нещата, излъчвам хипер увереност, загатвам им някой нещата които може да се подобрят, но никога не им давам решенията. И говоря по делово-трафик, кинти, изпълняване на плановете и т.н
Като отново целата ми в разговора е да ги накарам те да говорят/ отпуснат, а аз леко да допълвам/добавям нещата и да повтарям заобиколно нещата които те са казали по рано/искат.
Я дайде сега свеж фидбек за тези неща:
1)Въпреки че голяма част ме вземат за страхотен специалист(мнозинството от рекрутърите го правят), аз реално се занимавам с това от 7-8 месеца. Наясни са ми повечето неща, чета постоянно, следвам новите тенденции и минимум на 70-80 % от нещата са ми ясни, но всички искат опит/проекти под които съм работел.
Хайде опита може да се фейкне леко, но нямам проекти които да им покажа(имам сертификати/квалификации), но не и проекти, особено от мащабите с които те са занимават(повечето са много-миллиони компании. които имат достъп до такива програми/софтуер, до които простосмъртен няма как да се добере-например само една от програмите им струва 100 хил долара на година-това една от компаниите).
Как мога да го преодолея това ?
Защото стигаме по парадокса...ама ни искаме 2 години опит/проекти...откъде да ги изкарам, нали трябва да се започне някъде...то по тази логика никой който почва за първи път няма да си намери работа,защото му липсват този опит/проекти.
Нито е чак толкова невероятно като знания(сиреч 0.0001 % от населението може да върши тази работа), нито плащат чак толкова(все едно плащат милионни, което не е така).
Не ми е проблем да уча, да научавам нови неща, да се само-развивам и т.н. Хипер максимум месец, два да има да науча някой неща, които не знам ако има такива...и след това съм тотална машина(защото имам фундаменталните знания и следя всички водещи сайтове/блогове с най новите трендове и дефакто това правя цял ден.
Как се преодолява това?
2) btw-Браво братко, примера ти е супер. Проблема, че това което правя иска време, и не става за 1 месец,а примерно за 6-7 месеца. Едно е да кажеш за 1 месец и бързо да видят резултатите, друго е за 6-7 месеца(виждаш разликата). Не знам мацката която ми каза с какъв трафик се занимава, но безплатния трафик(SEO) иска време т.е това е маратон,а не спринт(както казват колегите в бранша). При платения е по бърз, но там трябва да се извадят яко кинти(да си плати рекламите).
Давам ти пример-имаш youtube канал-можеш ли от 0 абоната, да го направиш 100 хил за един месец?
За една година с малко късмет и бая работа в контента може, но за 1 месец няма как да стане.
Как тогава да ги зарибя, при положение че са нетърпеливи и искат резултати веднага?
3)Не мога да разбера, какво иска да ми каже живота-всичко което досега ми се е случвало е било с някаква цел(трудност в краткосрочен план, и огромен успех/знание/опит в дългосрочен план)
Пример 1: В училище имах 1-2 говненца които ми се правеха на по интересни(нищо особено-не съм бил физически малтретиран или подобно, и почти всеки е срещал по някой говненце в училище), но си попадал в 2-3 ситуации дето не са приятни- Урока е научен-знам вече как да се държа с хората, така че да давам и изисквам уважение, като не ми пука да ги избъзикам, смъкна ранка и подобни т.е с мен номерцата не минават. Урока научен-Благодаря ти животе
Пример 2: Единствената/мацката по която бях хлътнал яко. Пак, от житейска ситуация нищо особено-почти всеки е имал девойка по която е бил хлътнал и същата го разиграва. Като се шегуваме с приятели, най страшното нещо за един мъж е да е влюбен и загубен. Урока е научен-толкова че  година по късно ми се обяснява колко и липсвам/ обича ме и подобни глупости(като не я ебаваш, вземеш и валидейшъна, игнорираш я и се занимаваш с други мацки,а тя си седи недоебана...какво друго да стане  ;D) и нямам никакъв проблем с жените. Урока научен-Благодаря ти животе

Какво иска да ми каже живота сега?
Защото всичко което правя(освен че ми е огромен кеф/страст) е да е лесно,готино, приятно и да осигорява положителни емоции...то и затова го правя, а не обратното- мъка/зор, да се сдухваш/депресираш, да те разиграват като маймунка и да ти осигорява негативни емоции.
Утре ще дойде някой да се ми каже- прави това и това(нещо което не ми е такава страст), но виж какви мангизи ще правиш и колко лесно става всичко...и сами се досещате?
Какво иска да ми каже живота?
П.С
Иначе от началото на седмицата се стегнах(близо една седмица след погребението). Станах в 6 сутринта и отидох да плувам(Естествено аз бях единствения луд там-около мен имаше само 2-3 рибари които бяха облечени като сибирски мечки. Водата беше малко студена, но за мен беше ок). Свърших малко нужна бюрокрация(глупава, но необходима) и си пуснах СV на няколко компании. Още на следващия ми ден ми се обадиха и имах вече три уредени интервюта(две вече минаха).
- 1-то интервю мина супер-послушах съвета ви и ги оставих те да говорят повече(70 на 30 в тяхна полза), като ги оставях основно те да кажат какво искат/кое е важно за тях и аз по хитър начин повтарях това обратно. 70-80 % вероятност да ми се обадят след нова година
-2-то интервю-тук неволно нямаше как да обърна нещата и стана обратното-аз дрънках през повечето време, тъй като те ми задаваха въпрос след въпрос(по едно време ми блокира мозъка на един от въпросите и директно му го казах- засмя се, прати ми един тест да направя. За да направиш теста, трябва да имаш достъп до професионална SEO програма(която със всичките функционалости) струва кинти, които аз в момента не мога да извадя. Затова написах стъпките които трябва да се предприемат...не го харесаха. Може би грешката ми беше директно да ги изкомандоря да ми дадат достъп до програмата или да не ме занимават. Малко се сдухах защото получих писмото им няколко часа преди Бъдни вечер, а аз наистина се постарах на задачата им и им отделих няколко часа.
Иначе големи изисквания-да съм подписал документ че нямам право да правя никакви проекти/работа онлайн(за 1700 евро на месец), задачите си бяха по сложнички-менажиране на трафик за 20 хил долара и подобни.
-3-то интервю е в началото на годината.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: btw в Декември 27, 2020, 17:59
Цитат
но всички искат опит/проекти под които съм работел.
Да, това е основното което те спъва. Сега си спомням, че мацката говореше точно за това. Че проектите които правиш са рекламата ти. За това ти ги искат. Конкуренцията ти дори се рекламират с това.
Нормално е да е трудно в старта, докато не го прескочиш това.
Тук мисля, че основното ти като цел е да завъртиш няколко проекта. А не да намериш хубава/или добре платена работа. Просто и единствено да завъртиш колелото. Ако ще безплатно да ги ранотиш/на приятели/познати. Но просто да имаш 1-2 красиви неща които да размахваш в подходящия момент. Мега важно е, да.
Аз дори не се сетих за това, приемах, че просто го имаш.
Ти искаш да стартираш направо с 200, но разбери, че няма как. Старта е мега шит и в най-простите и неквалифицирани професии. Разбирам те, и аз съм се дразнел, знам за какво говориш, но просто го приеми и се концентрирай в/у това да го прескочиш, максимално бързо.

За парите не съм съгласен с тебе. Мисля, че могат да се изкарват доста сериозни пари. В чужбина не знам как е, но тая мацка директно си каза, че го работи единствено заради парите, че и трябват, и че това е начина който тя знае за да изкарва много висок доход.
Не по различен от на програмистите. Да, ако започнеш в някаква компания на пълен работен ден в офис, вероятно е ниско платено (което не е никак лош вариант за да сгазиш бързо старта, и да се обучиш). Но както повечето го практикуват като фрийлансъри, и просто взимат проекти. Сори, ама това е все едно да имаш няколко трудови договора. И според зависи колко си им важен, толкова пари можеш да ги центриш.
Като се има в предвид, че в тая професия проекта не е временен или просто да го изпълниш. Поне в повечето случаи е постоянен. Щото си докарал трафика за тея 3 месеца, ама следващите кво правим, нали пак трябват клиенти, и оборот. Това е все едно да си търговски по онлайн продажби/маркетинг.

Месец, го казах като пример. Не съм наясно нито със сроковете, нито съм самото естество. Не го взимай буквално, идеята беше да го напаснеш.

А за трафика, мацката използва всякакъв, но най-вече безплатен. И как да го постигнеш в кратки срокове, това са неща които ти би трябвало да си наясно. Аз наистина не разбирам и не съм запознат с материята. Но предполагам си има начини, които ти би трябвало да си разучил. А ако не си, също ти е първи приоритет, ако мислиш да се занимаваш с това.
Ако мислиш, че мога да съм ти полезен с нещо по темата, ми пиши на лично.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Декември 28, 2020, 09:14
-2-то интервю

На мен тук ми стана интересно - какво ти беше цялостното чувство? Единствено ти знаеш финансовото си положение, но толкова ли отчаяно се нуждаеш от точно тази конкретна фирма? Защо ти е да работиш с такива хора, поне по описание оставам с усещането на ебати робството там. Има само hustle, hustle, hustle, големи изисквания от тяхна страна, и за какво? Едва ли ще е по-различно в работно отношение, ще те юркат здраво, ще получаваш мейли за работа късно вечер или когато не си на линия. Не останали доволни, замислял ли си се някога, точнко както с жените - да им пратиш един мазен LOL и толкоз....

Но пак казвам - всичко е индивидуално, в началото на развитието си в тази сфера си, нормално е приоритеите да са ти в тази насока. Но пак си е голям плюс да работиш в екип и с хора където можеш да проявяваш креативността си / качествата  и не си просто cog in the wheel
Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: stone в Декември 28, 2020, 09:46
Аз ли съм дърт и не разбирам от новите трендове, ама каква е тази професия, в която за 7-8 месеца можеш да станеш "страхотен специалист"?
То дори плочки да лепиш като майстор пак трябва повече практика. Е, мога да ги наклепам и аз, ама взискателните клиенти няма да ги харесат. Ще викнат майстор, който от години ги лепи. А на мен може да ми дадат да им бъркам киреча, евентуално.
Успех през новата година приятелю, може пък в твоя бранш по-бързо да идва успеха.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Декември 30, 2020, 22:20
btw
Не се опитвам да скоча на 200-кандидаствам за позиции които са мид левъл, даже и джуниър(само че те са много рядко). Въпроса, че понеже няма кой, те са смъкнали критериите-например позиция за която искат 2 години опит се води мидъл позиция. Нито кандидаствам за head of Marketing или Senior Marketig officer-точно обратното...и финансовите ми изисквания са като за джунир позиция.
Иначе аз се изразих неправилно-не че нямам абсолютно нищо-имам доста статии(Content creation), които мога да им предоставя, а те са брутални(да, знам че съм много скромен  ;D-ако не вярваш, ще ти ги пратя на лични да се убедиш, мога да им анализирам сайтовете(показвам им нещата които да подобрят, без да им давам готовото решение).
Но, наистина, проектите са най голямата реклама...само да се завърти колелото.
Иначе евела на мацката-тя с content creation или SEO се занимава?(Вероятно и с двете)...но си иска време.
Доколкото разбирам взема мижави сайтове и ги развива(за себеси ли работи или за някого). Иска време, особено ако са мижави сайтовете защото масата са с low autority rank т.е гоогле не ги базари.
Проблема, е че масата са супер претенцизони...без да слагат нищо на масата...и това е смещното
Пример 1. Когато ходих на интервюто за хотелската верига, бях супер изненадан че имат Хеад оф Маркетинг(супер загубен сайт, никакъв креашън контент, никакъв SEO, Social media в най добрия случай бива...какво прави това девойче по цял ден...освен да прави платени кампании...сега пак има гледам обявата-3,4 месеца не могат да намерят човек, а това което предлагат е нищо особено. Циганят се до дупка и когато ме попитаха колко искам(2500, което си е стандартно), онази ме изгледа с такъв поглед, все едно съм и казал 5 милионна...още си търсят кой да назначат
Пример 2 Бях на интервю с едно еврейче(с ланд роувър за 80-100 к)-претенци, претенции, претенции(примемаме, че вината е в мен)...6 месеца по късно, още търсят човек. а това което предлагат е 1700-2000 евро
Пример 3 Финтех компания...от лятото до сега си търсят човек(6-7 месеца) и още не могат да намерят за гореспоменатия бюджет.
Въпроса че за тези кинти, са хем прекалено претенциозни, хем никой реално не могат да намерят.
А те за всичкото това време губят пари(първият що годе дето става да назначат, ще им увеличи трафика(безплатния и платения), като риска за тях е минимален-най много да му платят 1700-2000 евро... и нищо повече. Всички ги назнанчават на темпорари контракт и могат да ги махнат когато си поискат(до 6-я месец) без обещетение.
А кадри почти няма, защото почти никой официално не създава такива-масата са самоуки и монивирани ентусиасти. Това в университетите не се учи(почват лека полека да има Digital Marketing , но в повечето случай само им вземат парите и в най добрия случай им поднасят остаряла информация).
А искаш ли да си SEO/PPC специалист...това само се учи в интернет и практика, а деменда за такива специалисти е голям. Даже и нищо особено да не правят, на компаниите им трябва някой чисто технически да прави тези неща(защото те нямат време).
Гледам търсят Digital Marketing Manager-категорията в която слагат е middle-Senior exprience. Изискването обаче е Една година опит... или плащат ниско или реално не могат да намерят никого. С една година опит си Джуниар.
Абе то накрая ще стане...но това разкатавене и това което стана с мама...просто ми дойде прекалено много.

StefanS
-2-то интервю

На мен тук ми стана интересно - какво ти беше цялостното чувство? Единствено ти знаеш финансовото си положение, но толкова ли отчаяно се нуждаеш от точно тази конкретна фирма? Защо ти е да работиш с такива хора, поне по описание оставам с усещането на ебати робството там. Има само hustle, hustle, hustle, големи изисквания от тяхна страна, и за какво? Едва ли ще е по-различно в работно отношение, ще те юркат здраво, ще получаваш мейли за работа късно вечер или когато не си на линия. Не останали доволни, замислял ли си се някога, точнко както с жените - да им пратиш един мазен LOL и толкоз....
Братко, и на мен тези ми писнаха тотално и от емоцианална гледна точка ми иде да им бия шута с 10 000км в час.
Големи претенции, големи изисквания, големи очаквания... за нищо особено...и тези като другите ще търсят кандидата по 6-7 месеца...а такива кадри никой не прозивежда-няма училища или университети-масата са мотивирани ентусиасти.
Манажираш проекти за 20 бона, правиш им niche analysis(не е чак толкова сложно, но си иска време, познания...абе всеки няма да може да го направи.
Няма лошо да си по претенциозен...ама готов ли си да сложиш нещо подобаващо на масата като компенсация.
Аз въпреки че обожавам какво правя в момента, то масово ми докарва негативни емоции, сдухвам се, лека форма на депресия, емеционално изтощение/писване... какво бъркам аз?
Въпреки че в момента съм в дупка, мен ми е наясно че мотивиран/нахъсен ли си, знаеш ли английски, компютърно грамотен ли си, интелиген ли си...има 100-ци начини да си докарваш нормално доходи.
Защото аз всичко това го правя основно, всичко да става с лекота, а не да ме разиграват като маймунка и да се сдухвам.
Какво бъркам аз? Насочвам се в грешната нисша/сфера и трябва да се насоча към нещо друго ли?
Пример, гледам тука че се търси уеб дизайнер за 6 бона на месец. Не обичам да кодирам, обаче ако си го поставя за цел, за година ще мога да правя уеб страници/банери/ландинг страници.
Какво изпускам/Къде бъркам?
П.С
Това разиграване и загубата на мама малко ми разместват психиката и не мога да разбера дали расъжденията ми са трезви или емоциите вземат връх?


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Декември 31, 2020, 13:59

Аз въпреки че обожавам какво правя в момента, то масово ми докарва негативни емоции, сдухвам се, лека форма на депресия, емеционално изтощение/писване... какво бъркам аз?

Нищо не бъркаш. Просто с момента си в емоционална дупка (или спад или както искаш го наречи). Това са съмненията които се появяват при всеки човек. Ами ако греша? Ама дали постъпвам правилно? Време ли е да променя еди-какво-си?
Трябва да имаш ВЯРА в ПРОЦЕСА. Не във резултата. Нямаш контрол върху резултата, но трябва да вярваш и правиш ПРАВИЛНИТЕ НЕЩА (процес) и да ги следваш. Както ти правиш - даваш всичко от себе си, стараеш се, учиш постоянно и т.н. Имаш ли правилният процес, успеха и положителните резултати ще се появят. По пътя обаче ще има спадове и върхове, но след 2-3-5 години ще си много по напред в Живота. Част от играта е. Всички минавамо по този път.

Голяма грешка в дългосрочн план би било точно да станеш кодер и да започнеш да правиш нещо което мразиш само заради парите. гарантираш си живот, който няма да хресваш, ще ходиш с нежаление ден след ден, ще го трупаш вътре, ще се оправдаваш как го правиш уж временно докато еди-какво-си се случи. Това не е добра идея (лично мнение, правил съм го)

Сега, в краткосрочен план, за да се измъкнеш от дупката  има няколко доказани начина.
1. Физическите упражнения - тежести, бягане, какво се сетиш. Нещо което да те накара временно да спреш да мислиш и да се фокусираш в момента. Нещо което да те изтощи физически.
2. Сън. Трябва да се написваш всяка вечер - лягане по едно и също време. Не е задължително да ставаш в едно и също време, но ляганаето в един час/време е задължително ако искаш да имаш пълноценен сън. Никакви разсейващи неща - тв. телефон, или подобни. Колкото по-студено, толкова по-добре. Зимата съм стигал и до 8 градуса да спя. не отоплявам спалнята.
3. Излез сред природата. Дори и на мен ми се случва да се заседя ден-два пред компютъра. Веднага усещам едно раздразнение. Излизам една разходка за час-два и след това съм отново зареден. Въздух, природа, ако има и слънце бонус као тия дни - перфектно.
4. Близки хора и приятели. Винаги е добра идея да се видиш с някой приятел, поне аз винаги комбинирам рахзодката с приятели. Човешкия контакт е много важен за менталното здраве.
5. Някой път като съм тръгнал на глезене - пълна програма - масаж, сауна, спа, почистване на лице-  всичко което ми е кеф.

Спешно имаш нужда да направиш нещо за себе си и да се почувстваш по-добре. Без значение какво, затова и намекнах - като не ти харесва тая фирма - отрежи я. Ще ти се повдигне самочувствието, ще се почувстваш че имаш контрол върху живота си, имаш право на избор. Абе ще се почувстваш по-добре. Ще трябва да рестартираш/възобновиш positive feedback loop-a. В момента си в обратния (negative feed-back loop) - негативните емоции се само-захранват. Започни с нещо дребно, каквото и да било - дори да се обръснеш. Действие, действие, действие - не става само с мислене и анализиране.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: stone в Януари 02, 2021, 09:58
Ти му обещаваш двойно клиенти за 2ри месец. Той веднага си праеи тънката сметка. Носеше 5000 оборот, тос ще го докара на 10 000. Иска 2000. От мен не се иска нищо. Ето така му говориш за кинти. А вместо 10 000 му правиш трафик за 20 000. После и 5000 да му поискаш след 2рия месец, познай. Ще ти ги даде.
Така е на теория. Това е просто пример, за да ме разбереш. Не го разбирай буквално.
Ма чакай сега, ти ортак ли ще ставаш на чорбаджията, че да дели печалбата с тебе? Викаш, ако му се вдигне оборота с 10к, що да не ти даде 5? ОК, ама ако след твоя проект пък му падне оборота с 10к, ти ще му покриеш ли 5 от тях? Предприемачът затова е предприемач, защото той си влага капитала и носи риска от загуба, съответно той си взема и печалбата (ако изкара) без да я дели с работници, контрактори, дори и с банките, на които плаща фиксирана лихва, а не дял. Дял дава единствено на венчър капиталистите, защото те влизат и с техен капитал, а не с обещания.
Не трябва да се бърка трудов договор, извършване на определена работа за определено заплащане, с бизнес партньорство. И двете са ОК, и от двете могат да се вадят пари, но най-малкото се търсят по различни начини, не от обяви за работа, а чрез нетуъркинг например.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: btw в Януари 02, 2021, 17:36
Стоун, честита 2021,жив и здрав и много успехи, и млади гаджета през новата година.
Разбрах те, но никъде не съм казвал да му докараш 10, и да му искаш 5. Напротив, казах като му умножиш оборота х4, му искай 5.
Числата са само примерни.
А за риска си прав. Който носи кръста, той дели баницата. И ще ти даде, точно толкова, колкото си му нужен. Или по-малко.
Но предполагам, че си ме разбрал от преди това. :)


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: Manowar в Януари 03, 2021, 12:05
За това колко се дава и колко се взима.
Аз смятам, че всяка фирма, която работи, защото има и такива които само печелят(хаха, сигурно 50% в България са такива, а в чужбина сигурно 70% хахах), печели от загубата на работниците си. Звучи гадно, но няма друг начин да гункционира никоя компания която работи, изключвам тия на борсата. Там се продават, обещания, надежди и фантазии.

hitman321 - Нищо не иска да ти каже живота. Аз поне до сега не съм говорил с него, а ако се заприказваме някой ден, ще му извадя ножа. Подозирам, че няма да се харесаме.
Случват се такива работи, и по лошо може да бъде. Всеки преминава през такива моменти. Ти си изпаднал в дупка от една година, а тия които са изпаднали в дупка цял живот, които се раждат в дупка. А моите проблеми? Ше му е*а майката, за мен никой не мисли, от 236942 години. Имаше толкова гадни периоди в които си спомнях с умиление за предишните ми гадни периоди. Я се стегни!

Като не става с това с което си се захванал, ще правиш нещо друго. И аз обичам да хапвам да пия, да пътувам да побоцквам, ама никой не иска да ми плаща за това. Някви говеда по различни предавания, ми обесняват колко много си обичат професиите и как са превърнали хобито си в професия. Да бе да, деба клишетата. Голям кеф е всеки шибан божи ден, да ставам рано сутрин и да се блъскам като вол, да си опъвам нервите с глупаци и нагли боклуци. Ай ше ти е*а и работата и удоволствието което ми носи. Единственото удоволствие което получавам от работата си е, като гушна лева, да го натъпча в жабката, да ги броя, да си ги сгъвам, да ми мирише апартамента на мастило, все едно съм в печатницата. Другото е бош лаф.
И това, че не можеш да станеш добър в нещо което не обичаш. Глупости, аз съм мега добър в това което правя, провали имам само два и то поради липса на време, и пак си мразя шибаната работа.
Така, че драги мой, винаги имаш избор. Като не става с това с което си се захванал. Винаги може да се прибереш в BG, ще се обадиш. Ще вкарам пара, ще купим гора, и 350 кошера и ще изнасяме медец за Катар.

Ако аз не бях инвестирал толкова години и пари в това което правя в момента, сигурно щях да съм в някое планинско село да си паса овчиците и козичките със сламката в устата и да си гледам лозето, а не да остарявам 1 за 3 години от нерви претоварване.

Не знам кой набор си, но ми звучиш младеж. Внимавай, батаьовото, едно нещо съм разбрал през младостта си! Нищо не е по опасно от младежката глупост. Прави си хубаво сметката.


Титла: Закучване...или помагайте братчетаа
Публикувано от: Johnny в Януари 05, 2021, 10:32
Бил съм в много сходна ситуация в тотално различна сфера - добра подготовка, увереност, много интервюта, безизходица, защото просто те мотаят и независимо какво правиш не те взимат. Дори започнах друга работа (не тази, за която кандидатствах) за да изкарвам поне нещо, но не издържах дълго.

В крайна сметка започнах, където съм сега и надминах всичко, за което тогава се нядявах и исках на този етап и това се случи след 2 неща:

1 - промених малко критериите, според които избирах къде да кандидатствам/какво искам. Демек направих лек компромис и кандидатсвах на няколко места, които на пръв поглед не покриваха изискванията ми (но се оказа, че съм грешал), защото от недоволни и мрънкащи колеги в същата сфера бях слушал само негативи за тези места. Затова седнах и поговорих с един колега, който всъщност успява и е доволен и от него научих каквото исках. И това ми помогна да реша да кандидатствам на точно това място, което иначе бях отписал като вариант, защото не бях напълно запознат с нещата.

2. И на двете и места, на които ме взеха в крайна сметка (и аз избрах едното от тях) отидох на интервютата без никакво напрежение, супер чил, даже леко недоспал, защото бях правил секс до късно миналата нощ. Като цяло без да се старая - изглеждах с по-малко енергия и напереност, увереност и тн - повече слушах и абсолютно чистосърдечно казах на интервюто за мястото, където съм в момента, че имам огромно желание да работя (по принцип) за тази фирма и че за мен няма значение нищо друго - даже не съм се старал да изтъквам защо да ме вземат, какво мога и тн. - тези неща се виждат след това. Като цяло шефът говореше за условията, а аз се съгласявах, и мълчах много повече, а не като на предишните интервюта. На пръв поглед изглеждаше, че правя много компромиси, започвайки там - но след време нещата се обърнаха тотално. Като цяло може би една идейка посмалих излъчването си на самоуверен и добър кандидат и се стараех да изглеждам и звуча по-скромно и това даде резултат и на това интервю и на другото, на което ме одобриха.

Говоря за 2 години лутане, интервюта и неуспехи с тях, работене на други неща колкото да вържа двата края преди все пак да успея да се захвана с това, с което исках.

Като цяло не се отказвай - но го дай една идея по-леко или по-малко квалифицирано, ако щеш, поне при мен ефект имаше, макар и да не съм го правил напълно съзнателно. Донякъде бях станал по-скромен и от самата действителност - имах его, което ми пречеше преди това, а реално видях, че имам още много върху какво да работя и успях да пренеса тази скромност като усещане по време на тези интервюта и това се оказа в помощ. Защото преди това разсъждавах и се подготвях като твб - отивам да мачкам, надъхан, уверен, че съм по-добър от другите кандидати, но това се оказа с по-малка тежест, отколкото си мислех.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: steelheart в Март 31, 2021, 23:40
Хитмен и мен ме трогна темата. Докъде стигна, ако не е тайна? Има ли някакво развитие нагоре? Това което не е споменато в темата е, че може защото си именно чужденец да имаш тези проблеми. Да знам, че някой ще каже, че в днешиния глобализъм няма място за расизъм, но съм бил на запада и твърдо мога да кажа, че расизъм има. За по-привлекателни позиции се предпочитат местни. Освен това сферата ти изисква много добро владение на езика, мислил ли си дали това не е проблема?


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Юни 13, 2021, 19:54
Здравейте братчета.
Не съм влизал много отдавна във форума, и чак днеска видях, че има много отговори.
Днеска се навършва 6 месеца от погребението на мама...и малко ми е по тъпо.
Инче имаше бая неща ми се случиха от началото на годината(повечето позитивни), имаше и леко неща които се случиха последната седмица, които ме сдухаха...но всичо едно по едно.
1)Всичкото което се случи с мама, го приех много по лесно/силно отколкото въобще съм си представял.
Не ме разбирайте погрешно-боли адски много и ревеш като съдран. Аз, който по принцип не ми пука, над нещата съм и манталитета ми е"Дреми ми на ку*а"...и въпреки всичко ревах като съдран в началото-по едно 8-15 пъти на ден(нещо което никога не ми се е случвало в живота).
Бонус точки към мъката добавят:
-Ако сте били адски близки
- В по млада възраст е(на 75-80 години е очаквано, ние не сме безсмъртни)
-Ако сте имали планове заедно да направите нещо...но нищо не е станало
-Борил си се като лъв да е добре и си и спасявал няколко пъти живота(както и тя на теб).
-Ако е страхотен пич
Това което мен ме спаси са основно две неща:
-Спорта-Студено или не, аз съм в морето(студената вода адски калява организма) и бягането
-Работата(когато мозакът ти е ангажиран...всичко е много по лесно).
През последните месеци съм чувствително по добре-реване почти няма...а в началото почти не се спираше.
2)Работа си намерих изключително бързо(за моя изненада). Дадох си една седмица почивка(както ме посъветвахте) и почвах да кандидаствам- Понеделник аплайнах за първите работи...следващия понеделник агентката ми се обади ухилена до уши и ми каза, Хитмене, какво си правил-много те харесаха(пича от първото интервю, дето очаквах на 70/80 % да му се обади за второ). Големият бъзик е, че той ми прати контракт с по високо мангизи, отколкото поисках, като агентката ми ме спука от бъзици, как съм го омагьосъл и какви магии съм му правил(колкото по големи мангизи-толкова по голям комисион получава). Другото смешно нещо беше, че пича беше много коректен като ми каза, че има поне още едно интервю за позиицията...явно пича ме е харесал.Едно интервю и ми прати контракта.
От началото на годината(Януари) започнах работа за тях(една от големите Финтех компании тук) на мениджарска длъжност по специалността. Работа ми е едновременно супер интересна и предизвикателна.
Те имат офиси в няколко държави като Англия, Виетнам, Южна Африка, Кения, Нигерия...като част от моята работа е да кординирам нещата с останалите отдели в другите държави.
Да чукна на дърво, отношението към мен е брутално яко. Третират ме все едно съм ракетен инжинер.
Аз вярно че се държа готино, коректно и професионално...когато някой те харесва, знаеш как се получава.
Като голяма част от професионална гледна точка са били правени в моята сфера полу-професионално от предишния мениждър.
Например:
-Помолих пича(Хеад оф тхе маркетинг т.е който ме нае) да ми прати предишните аудити на сайтовете. Пича 3-4 пъти ми каза, че не може да ги намери. На 80-90 % съм сигурен, че никога не са били правени. Когато му ги направих...личеше си, че се изкефи
-За да тракнеш преформънса трябва да имаш инсталиран Google analytics и  Google Search console...което не  нищо особено...да де, но на основния сайт беше тепърва инсталиран(той почва да показва информация от момента когато е инсталиран), а ГСК го нямаше никакъв. Блогът който имаха, не беше публикувано нищо от месеци, никой от горните програми не беше инсталиран и беше пълен с технически проблеми(404 грешки, сайта се отваряше през незащитената/криптирана версия(htpp)...
Иначе общувам с бая народ(едно 15-20 човека) и навсякъде получавам супер отношение. Половината ми говорят на mate и все едно сме първи приятели и се познаваме от години(част от тях са на по високи позиции от мен).
Въпреки,че официално аз нямам подчинени и всички се равни...позицията ми сама по себеси е по отговорна и кагато имаме  групово събиране включително и със СИО-то на компанията, тебе те споменават поименно и те питат за личното мнение по даден въпрос.
Например- аз командоря график дезайнетите, какво да правят за част от съдържанието, какви да бъдат параметрите и т.н.
Като в начлото леко се сдухват понеже изискванията са малко повече, но аз венданага разведрявам обстановката с нещо от типа"Спокойно пичове, тука сме един отбор да си помагаме"...и те адски се кефят. Хем си взискателен, хем им обясняваш защо това е важно.
Същото става и другите отдели в другите държави. Про активен си и ти първи ги апроучваш." Как сте пичове, имате ли нужда от нещо, хайде да видим как можеш да кординираме нещата по добре"...кефят се адски много.
Цялата работна атмосфера е хипер приятелска и същевременно професионална. Като аз общувам с бая народ-Уеб Девелопери(които са хипер яки и с тях си спечелихме взамино симпатията и уважението...дотолкова,че те седяха с мен Петък вечерта да оправяме един проблем заради уважението към мен), Комплиансе офис(следят за регулациите), Легал департмент(какви базици имахме с Хеад оф тхе Легал, беше и много интересно откъде съм), график дизайнъри, комтент мениджъра, маркет ресърчарс, различните маркетинг департаменти в различните държави, като ги натиснах да правим различни редовни срещи помежду си с цел по добра работа(преди такова нещо не е било правено и те много се кефят), Чиф Маркет Рисърчар(който е голям пич), Хеад оф Сайлс...даже имах няколко срещи и със СИО-то на компанията(американец)
3)Имаше няколко неща, които ме сдухах леко, и искам малко страничен акъл/съвет
а)От началото на годината работя за компанията, като по якото е, че работих от вкъщи(От Началото на Януари, до началото на Юни). Да бачкаш от всъщи е егати кефа- не губиш никакво време и разходи в пътувания, ядеш здравсловно, в обедната почивка или ходих за едно бързо плуване или лягах да си поспа малко. Да де, но от тази седмица, вече ни искаха в офиса. Проблемът е, че това е друг град и губя 4 часа на ден в тъпи пътувания, които чесно ме скапват. Говорих с англичанчето дали е възможно хибрид моде(хем офис, хем откъщи)...никакви проблеми от него. Но главната HR се направи на интересна(която е супер готина, и с нея сме сме базикали мног пъти и тя ми е помага много). Е в комбинацията с пътуванията...сдухах се. После омекна, като каза че ще направят изключение за мен(2 + 2 месеца), и ще мога два дена да работя от вкъщи...Хвана ме леко яд, като ги видях какви са консерви. Още повече, че мен офиса е прекалено шумен(все някой говори нещо, тракат на клавиатурата, все някой води някакви разговори)...пречи ми на концентрацията. За първи път ми дойдаха мисли за напускане.
Какво да направя?
-Да напусна и да си потърся друга позиция която е само ремоут(4-5 пъти в месеца ме апроуват за различни позиции, като въпреки че голяма част от тях са консерви(т.е искат в офиса), едно 30 % от тях вече предлагат и ремоут опция. Въпреки, че вече имам опит във Фитнех компнаия...малко ме е бъз да напусна, въпреки че такива специалисти са адски малко тук.Но виждате каква криза е сега.
-Да си опитам да си изкараш шофьорски курсове(нямам бричка). Проблемът ми е, че имам по високо късогледство и аз не използвам очилата с по висок диоптър(не са ми конфортни, когато ги използвам).
-Да се преместя в другия град:
а)психологически не ми се мести никаде-тук се чувстам добре и искам да остана поне половин, една година, преди да видя какво ще стане.
б)Много са скъпи наемите-почват от 700-800 евро(едностаен) т.е едно 40/50 % от доходите ти ще отиват за един тъп наем. Да плащам такъв наем на фона на заплатата ме е бъз, защото какво ще стане ако си загубя работата, не искам да оставам на улицата
в)Другия вариант е да наема стая с други съквартиранти(400-500 евро с повечето включени разходи, като апартаментите са модерни). Една стая на мен ми стига, проблемът е че не знам доколко е безопасно-все пак ще имам лични документи, лаптоп и техника, малко пари...А нямам свои хора там.
Я дайте малко феедбек за всичко.
П.С
Иначе съм на спартански режим-благодарение на това успях да спестя към десетина бона. Не е нещо хипер идеално, но не е и хипер зле, предвид че банковата сметка ми беше към нула миналата година.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Юни 14, 2021, 08:03
За първи път ми дойдаха мисли за напускане.
Какво да направя?

Това което е най-изгодно и правилно за ТЕБ, естествено. Винаги така трябва да изхождаш, но несъзнателно виж как се насочваш ти да се нагаждаш спрямо техните изисквания, а не те към твоите. на тебе ще се налага да изкарваш книжка, дори и да не искаш, да се местиш в друг град и т.н. Ти инвестираш в цялата ситуация, всички знаем че се започва с малки искания. Отделно се обвързваш повече и повече с тази компания. Тя ще е ЕДИНСТВЕНАТА, защото е специална. И колкото повече се обвързваш, толкова по-трудно ще я напуснеш един ден, ще даваш още повече и ще получаваш още по-малко. (познато, нали)

Първо определеи ТЕБ какво те устройва - колко дни у дома и колко офис. Ясно е че 100% хоум няма да се случи в скоро време. И все пак 4 часа път си е множко - 2*4 са си 8 часа, един допълнителен работен ден. 4 -5 дни месечно. Време което би могъл да прекраш в по-приятни занимания.
Щом компании те търсят сами - това е супер, не ги режи, интересувай се какво точно предлагат - колко близко до твоите желания. Не виждам причина да НЕ отидеш дори на интервюта да видиш какво предлагат като възможности. Колко е близко до твоите предпочитания. Ако смяташ заплати/пари - задължително смятай и opportunity cost - те.е тия пътувания, евентуални наеми, релокация, шофьорски курсове изразено във време ==> пари. Дръж си опциите отворени и си гледай ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС. Другото е bullshit, знаеш че ако утре те намерят по-добро решение от тебе (или съкращения) - изхвърчаш на момента, без "ама той даде толкова на тази компания", "той е .......". 

За временно решение - тапи за уши, и евентуално тия слушалките ear protector за не чуваш шумове. Препоръчвам на 3М, ползвах по едно време правеха около мен много ремонти и беше ад.

Радвам се да прочета че си се оправяш, и по-добре ще става. Успех!


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: stone в Юни 16, 2021, 07:25
Е чакай де, как един наем за квартира ще ти е половината заплата и ще те събори? Нали беше на мениджърска позиция във водеща фирма, с модерна специалност, говориш си със СИОто, СМОто... Или те експлоатират за без пари, или нещо не описваш правилно всичко.
А за майка ти, съжаляваме всички за загубата ти, но вземи се стегни вече, не отива на мъж да плаче, защото с плач не се постига нищо. Плачат жените, защото като ги види мъж да плачат ги съжалява и иска да им помогне /инстинкт/, но на мъж каква му е файдата да плаче?
Хората имат в себе си силата да преживеят и по-тежки неща, войни, глад, загуба не само на родители, а и на деца, и пак го преживяват и продължават с живота си. Правили са го от хилядолетия насам, и ти можеш да намериш в себе си силата да го направиш.
Успехи в бизнеса, и гледай да си договориш конкурентно заплащане на труда, че то ако ще бачкаш за 1500 евро това и в бг спокойно можеш да го правиш.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Юни 20, 2021, 09:21
StefanS
Не ми беше хрумнало това.
Иначе частична победа-разрешиха ми два дена да работя ремоут в следващите 2 +2 месеца. Моят план беше да бъде три дена...но пак успех.

Я дайте иначе малко акъл/съвет.
Редовно ме апроучват в за различни позиции,  но поне в 50 % от случаите крият заплатата/бюджета, който ще дадат за позицията. Когато ги попитам по тънкия начин какъв им е бюджета, ми отговарят нещо от този сорт
 It is a company policy that we don't give such information out prior to meeting the candidate. Such information we will divulge during the interview process
1)Всички ние бачкаме за кинти-оставяки булшита, те са важни, и реално така ти можеш да заинтересуваш някого. Без да има ушеличение на кинтите, няма смисъл да сменяш настоящата работа(освен ако няма някой други вътрешни проблеми).
2)Защо да губя един ден от живота си(трябва да си взема офф от настоящата работа), за нещо което въбще не знам дали ще предложи нещо по добро?
Някакви идеи?
Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Юни 21, 2021, 06:57
1. Разбира се че няма да ти кажат заплата. Това е несериозно от твоя страна. Още не сте се видели, и ти веднага за парите. Постави се на тяхна място - какво ще си помислиш ако някой който изобщо не си виждал, но искаш да работите заедно веднага те пита за пари? Ами че само парите са му в главата и че те са най-важното за него. Не е готино.
Пак ще ти напиша - алтернативните разходи - opportunity cost. Ще трябва да седнеш с лист и химикал и да смяташ. Супер неинтуитивно е този начин на мислене, но с годините се свиква. Не е само до парите.

Пример А, че сегашната ти работа заплата ти е 10 Евро/единици на час, работиш 8 часа на ден (80 единици). Обаче ти се налага два пъти седмично да пътуваш до работа, и в твоя случай - 4 часа. Тези 4 часа са неща, в които би свършил нещо полезно за себе си/хобита, или дори да се хванеш допълнителна работа като барман за 5 евро на час (примерно)
Пътуваш 2 пъти в седмицата, 3 си хоум офис. Какво показва математиката?
Спечелил си за седмицата 5*8*10 = 400 единици, НО, трябва да си извадиш двата дни в път МИНУС 2*5*4 (8 часа по 5 евро които БИ могъл да заработиш) = 400-40 = 360 единици за една седмица.
Хубаво е да си правиш ДЪЛГОСРОЧНИ СМЕТКИ, поне година напред - умножаваш по 52 и гледаш годишно какво се получава. 18720 в твоя случай


Пример Б, - фирма която ти предлага заплата от 9.5 евро на час, същите условия, сам че пътят до офиса ти е 30 минути дневно. На седмица - това са общо 1 час. Смяташ. 5*8*9.5 = 380. Губиш 1 час път на седмицата - изваждаш 5 единици (алтернативните разходи), тотал - 380-5 = 375 * 52 (седмици) = 19 500

Ти сам си помисли кое е по-добрият вариант. Нарочно не влизам в детайли за колеги/работна среда/приемам че всичко е еднакво за да схванеш идеята.

Ето ти реален пример от живота. Преди много години работех в една фирма, и бях спечелил фирменото състезание за най-много продажби на продукт Х. Това се случва през март месец. Екскурзията/наградата предстои да е през Юни месец същата година. През май, вече съм на интервю за нова работа, където заплатата ще е с 200 лева по-голяма. Стискаме си ръцете, и съответно звъня на шефа и му казвам ситуацията - той: "нали знаеш че няма да ходиш на Барселона/екскурзия)". Разбира се че ми стана криво, предполагах че така ще стане, но знех че след 1 година, ще съм спечелил 12*200 = 2400 лева повече. Подобна екскурззия не струваше повече от 1000-1500 лева. Можех да отида където си пожелая със допълните пари. И да, отношението им говореше много, радвам се че напуснах.

Не е нужно дори да си изключително точен. И приблизителното ще ти свърши работа. Не са нужни и всички детайли, само най-важните за теб. За мен нощната работа е No-no. Няма пари на света които да ме накарат да жертвам нощният сън.

2. Защо да губиш един ден от живота си? Ами защото това което е пред теб се нарича възможност. Но на финансов език се казва опция. И си длъжен да ги оплолзотворяваш, само така ще напредваш в живота. НО, има много голямо НО. Каква точно е опцията е важния въпрос. Винаги си задаваш двата въпроса:
- колко и какво мога да загубя? (downside) - в твоя случай най-лошият- един работен ден (80 единици 8*10). Изключвам пътуване, билети, да не издребнявам. Имаш лимитирана загуба - 80 единици, няма какво повече да загубиш.
- колко и какво мога да спечеля? (uspide) Това вече е неясно. Може да ти предложат повече, може и по-малко. Ако ти предложат по-малко, не губиш нищо (оставаш на старата работа), но ако ти предложат повече - печелиш.
Всичко на всички загубата ти е ОГРАНИЧЕНА до този един изгубен ден/120 единици. No big deal. Това са безплатните билети за лотарията наречена Живот.

Сега, ако ти предложат еидн милион/милиард/все едно, и игра на руска рулетка със заредн пистолет, даунсайда ти е Живота. А ъпсайда - ограничен. Това е кофти опция, не те съветвам да я използваш. Изобщо избягвай всякакви предложения където загуба ти няма лимит, а печалбата - ограничена. Талеб му казва - събиране на монети пред валяка.

Пак казвам, трудно е да се свикне с подобни разсуждения, изисква мислене и излагане на мислите в писмен вид. Изключително мощен инструмент, който не се използва много от хората. Той не ГАРАНТИРА нищо, работи с натрупване, но имайки предвид че вземаме стотици решения на ден, дори 1% подобрение на процеса на вземането на решения се изразва в огромни ползи.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: Coconut Crab в Юли 01, 2021, 08:41
StefanS
Не ми беше хрумнало това.
Иначе частична победа-разрешиха ми два дена да работя ремоут в следващите 2 +2 месеца. Моят план беше да бъде три дена...но пак успех.

Я дайте иначе малко акъл/съвет.

Аз не мога да разбера какъв е проблема - ако не те кефи работата, смени я. Ако те кефи - остани. Нормално когато те харесат да ти кажат парите. Но знак едно - и аз не съм бях доволен от работата през 2018. Шефката каза - абе остани, харесваме те. Но аз се дразнех, че един колега го повишиха, а мен не. Но след това отидох на много по-гадно място като отношения, колектив (а очакванията ми бяха за по-добро) и съжалих, че съм напуснал. Така че винаги знай - може сега да си недоволен, и по-скоро май е защото не ти дават кинтите, които ти си мислиш, че трябва. Но ако алтернативите не са много много над тази ти работа, помисли добре. Щото може да идеш някъде за 500 лева/евро повече, но после да те спукат от гадни проекти или колектива да е мега зле или ти просто да не се впишеш. Така че десет пъти мисли, един път режи.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Юли 15, 2021, 20:24
StefanS
Братле, извинявай, но не мога да ти разбера логиката(за заплатите).
Идеята е да те изкушат/да искаш да си част от тази компания и да се бориш като лъв.
С криенето на заплатите или манталитета "да не се набутаме/да минем по тънко" става точно обратното.
Ще ти дам няколко примера:
-В началото на годината се свързаха за една форекс компания от Гибралтар и ми предложи 60000 бона(вече бях почнал работа в новата компания и не ми се местеше). Е братле, веднаги ми почнаха смехите в главата. Да, не ми се ходише никаде в този момент, обаче предложението ме заинтрегува.
Не си криха бюджета/заплатата, а директно я казаха.
-Един приятел го оферираха за работа в Дубаи(ИТ специалист)-6-7 хил евро на месец(там данъка е само 5 %), релокашън пакидж...много много не се колеба.
Мен няколко компании, ме апрочнаха последно време, които си крият бюджета/заплатата-какъв е резултата/крайния ефект:
-интереса му е близко до нулата
-бих им шута по тънкия начин
2-3 месеца не могат да намерят човек за тях(70-80 % от тях) и почват да ме апроучват рекрутъри за същите позиции(с тази разлика,че вече трябва да платят 20-25 % от годишната заплата като комисионна на рекрутърите).
Кажи ми какво пропускам братле?


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Юли 16, 2021, 09:19
StefanS
Братле, извинявай, но не мога да ти разбера логиката(за заплатите).
Идеята е да те изкушат/да искаш да си част от тази компания и да се бориш като лъв.

Гледаме различно на нещата, спор няма. Единственото което ти говориш са пари, пари, пари, пари. Не е лично към тебе, но аз с такъв тип хора не искам да имам нищо общо, еле пък да правим бизнес заедно. Защото в момента в който се появят повече пари (а те ще се появят рано или късно) - ти напускаш, no string attached. Те са просто временно решение за теб. Много фирми не искат подобно нещо (предполагам).

Идеята на всяка една фирма не е да те изкушават, а да си намерят точния човек за точният проблем който да бъде решен (нужда).

И пак се връщам на опциите и opportunite cost, за последно, обещавам. Ти нямаш цялата картинка, нито който и да било друг. Представи си че ти дават по-малко пари тия фирми, но ти дават примерно warrants или права да станеш собственик (акционер в бъдещето) на тази компания. Ами ако тя успее? Ако тя е следващия Гугъл? Преувеличавам за да схванеш ИДЕЯТА. Ти нищо не знаеш за тези фирми, освен че не си обявяват и казват заплатата. И го тълкуваш като "те са стиснати и мишкуват". Ами ако си имат други причини за което? Може да са го правили в миналото и да са привличали грешните хора с този метод, може в момента да не разполагат с достатъчно капитал, може да са хиляди неща и ти не ги знаеш. Няма и как да ги разбереш, докато не започнеш поне малко да повдигаш завесата. За момента стоиш пред театъра и гадаеш какво ще е представлението. Не искаш дори да платиш entrance fee, билетчето, или както вече обясних в предния пример opportunity cost-а. И си казваш - за нищо не става представлението, компанията която го организира е стисната.

Но както все повече ме убеждава опита, подобен начин на мислене или го имаш или го нямаш. Също както с инвестирането (value investing), Game Theory (теория на игрите) и много подобни идеи. Или първият път го схващаш и си казваш - ахаааа, много ясно че е така или никога не го разбираш колкото и доказателства и примери да се показват.

За рекрутърите много ясно че ще те апроучват - те не знаят работодателя с кой кандидат се е свързвал, нито ти като надидат с кой работодател си общувал. Техният интерес е 25% да си приберат, нищо повече. И да, дори сто пъти ще те апроучнат за една и съща позиция, тяхната игра е като на нигерийския спам (отново само предполагам, аз така бих процедирал) - 1000 оферти към 1000 човека, прави го постоянно, рано или късно един ще поддаде, и те си слагат комисионната в джоба.

Но като цяло оставам с впечатлението че ти още не си си изяснил какво искаш. Локация, местоживеене, кариера, всичко това в период 10-15 години въобще това са много важни въпроси. Смейство, деца, лайфстайла ти? Какво имаш в момента, за какво се бориш в бъдещето? Само парите няма да те направят щастлив, ако ще ходиш с нежелание на работа и въриш неща които не харесваш.

Няма правилно или грешно - има само решения и съответно последствия. Форумът тук ми е дал много, ако има нещо което използвам ежедневно то е едно мнение на Manowar, където беше писал (цитирам по памет) - ако нещо те кара да се чувстваш некомфортно, то непременно трябва да го направиш.
Да се обадиш на някой, да отидеш на ново място, ново хоби, все такива неща.Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: hitman321 в Август 01, 2021, 09:18
Ок, приемам тезата ти.
Как тогава да се държа когато ме апроучнат, с идеята да не си изгубя времето(което е доста вероятно).
Как да разбера какво предлагат и да го подобря?
Цитат
За рекрутърите много ясно че ще те апроучват - те не знаят работодателя с кой кандидат се е свързвал, нито ти като надидат с кой работодател си общувал. Техният интерес е 25% да си приберат, нищо повече. И да, дори сто пъти ще те апроучнат за една и съща позиция, тяхната игра е като на нигерийския спам (отново само предполагам, аз така бих процедирал) - 1000 оферти към 1000 човека, прави го постоянно, рано или късно един ще поддаде, и те си слагат комисионната в джоба.
Рекрутърите(забравяш рекрутърите и на компаниите) ще те апоучнат само ако виждат шанс/потенциал в теб да си приберат парите/комисионните или да си умния пич за компанията им...иначе и с пръчка няма да искат да те пипат.
Те както искат да приберат/договорят по големи мангизи(с цел да вземат по голяма сума от комисионната), така и са стъпили на земята, с цел да приберат нещо.
Така  рекрутърка ми беше договорила една сума, след интервюто сумата беше по висока, и тя беше ухилена до уши и ме скъса от базици как съм ги омагьосал и съм договорил по големи мангизи(по голяма сума за нея)

Цитат
Но като цяло оставам с впечатлението че ти още не си си изяснил какво искаш. Локация, местоживеене, кариера, всичко това в период 10-15 години въобще това са много важни въпроси. Смейство, деца, лайфстайла ти? Какво имаш в момента, за какво се бориш в бъдещето? Само парите няма да те направят щастлив, ако ще ходиш с нежелание на работа и въриш неща които не харесваш.
В момента съм на сървайвър моуд.
1)Да напредна в професионално ниво(знания, проекти/резултати и контакти).
Да не кажа голямата дума, но го правя.
Вече има опит във Финтех компаниите, а това отваря много врати.
Това се търси в цял свят-Англия, Дубай, Гибралтар, Малта, Холандия, Югоизточна Азия....
Засега съм добре тук, просто ти казвам какви са перспективите
2)Искам да натрупам/спестя кинти с които да:
-купя жилище
-стартирам инвестиционно портфолио
Виждайки каква е средната инвестиционно доходност, най важно ми е портфолиото.
Жилището по вероятно ще го взема със заем, цел да не изсипя една торба пари, като същата сума мога да я сложа в инвестиционното портфолио, което ще ми донесе по голяма доходност.
3)Рано или късно ще трябва да се преместя в съседния град, но го отлагам защото:
-в момента мога да пестя кинти(които да инвестирам)
-Преместя ли се там(освен ако не си взема стая някъде) се опасявам, че ще вляза в rat race(заплата-наем-сметки...и накрая почти нищо не остава. Половината от колегите ми живеят от заплата на заплата.
4)Гадже
В момента съм по добре сам.
Може и по нататък, да си взема едно, въпросът е че искам да е точен пич,а не някой кифла.
Пример аз вадя едни кинти, тя също вади своята част-така хем живеем, хем двамата ни е по евтино.
Да е отговорна включително и финансово.
По голямата част които виждам са кифли-някой да търчи след тях и да го обслужва нон стоп, подаръци, вечери...и ми става безинтересно. Мен ми трябва актив, а не пасив
Когато напредна с кинтите/инвестиционното портфолио, няма да ми е зор, но сега гледам всичко да спестя и инвестирам.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: stone в Август 03, 2021, 08:01
Инвестициите са на цикли. Сега от 10-15  години имаше бул маркет. Който инвестирал - спечелил. Освен март 2020, тогава беше шибано, но ако не си бил на марджин и да са те ликвидирали, си ОК и пак си напред.
Следващите 10-15 години обаче може да са беър маркет. Не съм гадател, но виж примерно 100-годишен чарт. Не е като да е нямало периоди 10 години и повече кур. Така че не разчитай много на това. Много важен момент е тайминга, кога ще влезеш в цикъла.
За гаджето няма да коментирам... Оптимистични думи. Не се сещам някой познат да е дръпнал финансово напред защото си е хванал гадже. Обикновено е обратното.


Титла: Закучване...или помагайте братчета
Публикувано от: StefanS в Август 03, 2021, 09:15
В момента съм на сървайвър моуд.

Не бързай много, не вземай важни решения още. Има време. На 100% съм съгласен със stone за инвестициите в момента/бъдещето, и моето мнение клони в тая посока.

Ще допълня обаче някои неща.
1. Това е хубаво - напредваш в определена сфера, развиваш се. Лично аз съм много скептичен към всичкото това финтек, но то е без значение. Продължавай да го правиш щом ти харесва и виждаш бъдеще в това.
2. Ти хубаво ще си купиш жилище, ама къде? Жилището може да бъде актив или пасив, според зависи. И е едно от трите най-важни/скъпи решения които ще вземеш през живота си. Другите две са жената и децата.
Не си купувай жилище преди да осъзнаеш къде точно искаш да се установиш за по продължителен период от време. Не живей с надеждата, че "винаги мога да го продам" защото цените вървят само нагоре. Повярвай ми, падат - лично съм си купувал още 2012, като през 2009 продадох старото на :върха". Е не беше точно перфектен тайминг, но все едно. Но и в двата случай бях наясно къде искам да живея, какво точно търся като жилище (стара тухла, високи тавани, южно изложение, двор, централно място и т.н.).
Как да разбереш тия неща - погледни в миналото и настоящето си - харесва ли ти големия град, темпото на живот, зависи ли кариерата ти от това/бъдещето. Социални контакти/връзки, забавления - всичко което е важно за теб. Измисли КЪДЕ, и едва след това купувай.

Инвестиоционното портфолио е хубаво, ама не е някакво магическо решение. В различни икономически условия различните класове активи се представят различно. Акции, бондове, имоти, злато, комодитис, изкуство. Има много литература по върпроса - ще трябва да разгърнеш доста книги. Няма едно-единствено правилно решение през 100% от времето.

3. Предстои ти решение, не го отлагай прекалено дълго. Inaction също е решение, не го забравяй.

4. Ако ще пестиш разходи, по-добре живей със съквартирант, а не с гаджето ти. Много по-евтино е. Колко точно струва едно "гадже" като месечна издръжка, ще трябва да си смяташ за себе си. Ще излизате веднъж в седмицата някъде навън заведение/ресторант, 2-3 пъти в годината някакъв подарък (рожден ден, глупости), 2-3 екскурзии годишно, 2-3 часа всеки ден "прекарване" заедно, време кото може да бъде оползотворено за нещо странично. Сам си смятай емоционалната цена при евентуална раздяла и ежедневното пилене/слушане на глупости. Не казвам че е лошо, но и slayer винаги е писал - ако няма да имате деца заедно, то няма никакъв смисъл да си играете на гаджета/живеете заедно. Ще трябва да решиш - деца - да/не, кога. Това е първото и по-важното решение.
Лично аз съм решил да ги правя след 60-тата ми годишнина, ако въобще се случи. Не смятам че времената са благоприятни за възпитаване на деца (според моите разбирания), но вървим като промяна. В момента е по-лесно и приятно да изкарваш пари, да създаваш и градиш кариера отколкото да създадеш нормално фунциониоращо семейство. Такава е средата, това е положението. Дали ще се промени - естествено, кога - нямам никаква идея. Просто бъди наясно какво искаш, създай си положение в което ти да избираш, натрупай капитал/опит/познания и когато настъпи момента  - ще имаш десетки възможности пред теб. Нищо по-различно от инвестирането. Търпение му е майката.

Но още си в дупката - гледай първо да се измъкнеш от нея, не прави никое от горните неща все още. Никакви деца, никакви гаджета, никакви апартаменти. За спестяването - ще ти кажа каво аз съм направил, и къде съм започнал. Нищо не препоръчвам, това работи за мен и моите условия. Застраховка живот със спестовен елемент. Ясно ми е как работят застраховките и вероятностите, знам че е в мой ущърб, и си плащам премията (примерно 5%), но с тия 5% си купувам две неща - диверсификация на портфолиото (още една позиция) и запазване на цялостта/стратегията на инвестициите в екстремна ситуация. Применро - налага ми се спешна операция - имам заделени 30-40К евро, но ще трябва да продам я акции/жилище все едно за да действам на момента, което е най-важното. Със застраховката живот - няма да ми се налага това нещо. Отделно след изтичането на периода - 20-30 години, пак ще имаш някаква натрупана сума за получаване. Дали ще е кой знае колко след тая инфлация, никой не знае - идеята е съвсем друга - застраховка за мен самия, но и за неприкосновеността на портфолиото/стратехията. За нарастването на капитала най-важното е да не се прексъсва compounding-a / натрупването.