Пикап, ефективни запознанства, флирт и свалки (Pick-up Project форум)
Май 19, 2021, 04:11 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


”Корабът е на безопасно място в пристанището, но той не е построен за това." - Грейс Хопър

Начало
Правила
Търси
Вход
Регистрация
Най-нови
Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Днес в 04:07 
Започната от crowolf - Ново от btw
Няма да продадеш догодина на 10торна или 100торна цена доджето. Има си някакви конкретни механизми на които се подчиняват пазарите. Крипто пазарите са диви, млади, нерегулирани. И въпреки, че здраво се манипулират (както всяко едно нещо), там нормално все още царува дивия запад.
Първо трябва да познаваш основните пазарни механизми, как работят. Как да оценяваш моментната цена на каквото купуваш (без значение дали е криптовалута, фиатна валута, облигация или акция), как да оценяваш реалната моментна стойност, и как да оценяваш потенциалната цена на актива. И тогава, когато купуваш, можеш да придобиеш поне бегла представа къде точно се намираш.

Имах бас даже в съседна тема, когато цената беше под 10к, където цитирах конкретен период от време. Нали се сещаш, че не съм врачка, не съм открил и топлата вода, очевидно.

Възмножно най-кратко ти отговарям на въпросите.

1вото нещо по което трябва да дадеш цена, на къвто и да е актив. Пазарна капитализация!
Цената няма никакво значение. Ама никакво. Дали биткона ще е 500 000 или 50 цента е все тая. Това не означава нищо само по себе си. Мона лиза струва милиарди. Една е. Това е пазарната и капитализация. 100 редки мустанга в лимитирана сериа от 100бр. Всеки струва по 1 млн. Тази сериа има 100 млн пазарна капитализация. Догето ти струва цената на монетата, умножено по броя койни в обръщение. И това се отнася за всички други криптовалути, активи, и дори и парите които харчим. Стойността се прилива от конкретни механизми в разни неща, но тя не се появява от въздуха. За да влезе в биткойн, е дошла от другаде. Така. Цената на конкретна пазарна капитализация НЕ Е нейната стойност. Стойността ти винаги е по-малка. В пъти! Ако имаш едно село със 100 къщи. И всяка струва по 1000 лв. Пазарната капитализация на всичките е 100 000. Но ти не можеш да ги продадеш за 100 000, без да повишиш предварително търсенето, но в този случаи, просто ще се повиши и цената и няма да струват 1000. Тоест. Когато пазара е в равновесие и имаш конкретна пазарна капитализация, стойността е в пъти по-малка, щото със всяка следваща продажба клиентите ти намаляват и цената ти спада.

Ето ти моментната пазарна капитализация в момента на валутите по големина до догето:
1. BTC - 798 милиарда
2. Етериум - 389 милиарда
3. бинанс койн - 77 милиарда
4. кардано - 63 милиарда
5. доге - 61 милиарда

Е? Дали догето след 1 година ще стигне сегашната цена на биткойна? Или може би ще е 10 пъти по-голям? Бива, ако удари x100, ще стигне пазарната капитализация на златото.

Отделно, като изчисляваш потенциала бива да знаеш как работи това дето ще купуваш. БТЦ има заложен лимит на предлагането. Както в примера с мона лиза. Леонардо едва ли ще излезе от гроба, да надраска още една. При бтц лимита е на около 20 млн, в момента има в обръщение 18. При етериум ще вкарват протокол, който ще го прави дефлацянен в дадени моменти. Поне така се очаква. С другите две не съм запознат. С догето лимита беше... всъщност няма лимит. До когато, до тогава. И само да вметна, че девелоперите на доге излезнаха с официално объщение, че Мъск, никога не се е свързвал с тях, и нямат представа за какво говори. По нищо не работят заедно, това е просто тролинг. Не че пречи самата новина да му думне цената още на горе, но като полетиш и горе ако няма на какво да стъпиш... гравитацията не прощава.

Защо цената сега?
Тук се връщаме към бтц. Както видя в класацията, той е най-отгоре. С най-висока пазарна капитализация. И като такъв, разбира се води целия пазар. Без да скочи биткойн по 10, догето никога няма да скочи дори x5. Нито кардано, нито етериум, нито нищо. Те са сходни активи и са много здраво корелирани един към друг. И разбира се води царя. Валутата която е най-отгоре. В случая бтц. Когато тя скочи много, останалите също ще скачат, паричните потоци, ще търсят да избиват в други подобни асети. Спекулата ще търси печалби, там където все още стои подценено. И така и те скачат. После водещата като се срине, една по една също ще изгърмяват. Естествено, не означава, че всички ще скочат, или ще скочат еднакво.

Та защо сега цената - отговора очевидно трябва да търсим в биткойн. Автора му, го е заложил в самия алгоритъм. Хич не е бил тъп, и го е създал с много, много мисъл.
Ако просто е хвърлил едни фъни мъни в пространството, няма как от нищото те да придобият стойност. Трябвало е да заложи някакви механизми, които да изсмукват стойност, за да може да я придобие, особенно в старта, когато цялата му стойност е 0.
Първият механизъм е, копачите (или първите притежатели) да виждат в него стойност, иначе просто ще го подаряват. И къв е начина - ами просто да го платят. Да дадат нещо на среща. Дори най в началото, когато конкуренцията не е голяма, и можеш да го вземеш с процесора на домашния си компютър, най-малкото трябва да си платиш тока.
И вече след като има някаква стойност. Да кажем дори 0.00000001 цент, трябва да има свойството да я увеличава. Тук влиза в сила съплай шока. Да режеш периодично предлагането, когато пазара влезе в баланс. Тоест, копачите го изкопаят на цена "х", и открият "балъци", които да го купят на цена "у". Това става с търсене/предлагане. Ако няма балъци, цената пада и се добавя още една 0 след запетаята. И още една, и още една, докато не се срещнат. Ако е неизгодно за копачите, пазара ще изхвърли излишните, и добива ще се дели м/у по-малко хора с по-малко ток. Добива е константа, без значение колко копачи влизат влизат. Така е заложено в алгоритъма.
Съплай шока. Представлява срязване на тоя "предвиден" добив през средата. И е заложено да се случва на всеки 4 години. Ако всички са си делили 1000 бтц на месец до сега, идва халвинга и от този момент нататък ще делят 500. След 4 години нов халвинг - 250. После 125. И така нататък.
И кво се случва там. Като срежеш добива. Цената трябва да се вдигне поне х2 (даже повече, но поради други причини). Ти ако си копач и изкарваш 1000лв/месец, а тока ти е 800, след съплай шока имаш 2 варианта. Или ще държиш докато се качи цената. Или трябва да спреш (друга тема е, че си дал пари за техника и бива да си я избил). Но дори да спреш, все тая. Тогава твоя добив ще влиза в останалите. И на тях ще им излиза сметката да копаят, в даден момент като отпаднат достатъчно. Но това не променя факта, че предлагането е спаднало на половина. Пак на пазара ще има 500, вместо старите 1000. Така че цената пак трябва да се качи х2.
Но това може да стане с естествените пазарни механизми само. Това не е петилетка, от утре цената х2. Пазара сам си търси равновестието. И това става винаги с надценяване на пазара. Балон. Който както се надува, така и се пука.
Щото ние с тебе хубаво ги мислим тея работи, ама нали се сещаш, че аз и ти не сме най-хитрите. И още милиони хора са се досетили, дори преди нас. Копачите спират да продават, други почват да купуват от ниската цена за да продадат на новата - х2. Това предизвиква още по-засилен шок на намаляващо предлагане и вместо да вдигне цената х2, тя скача х4. И факта, че е скочила х4, кара още нови хора да влязат, с нови свежи пари, само защото цената се е покачила, това кара да скочи х16, което пък привиква нови алчни хора, с нови свежи пари, и така нататък, докато капитала и влизащите не започнат да се изчерпват, а голяма част от вече влезлите, не започнат да искат да осребрят печалбите си. Пазара вече е станал надценен. Балона се пука. Падането на цената, предизвиква още продажби, и още нови продажби, точно по същия начин както се надуваше. След това пазара сам влиза в равновесие на въпросното х2, което всъщност е повече (за сега), но причината е че това е най-кръчмарска сметка, а влияние имат всъщност и отношението изкопано/добив, и най-вече адобшън - или отношението на хората които вече са в този пазар и всички останали потенциални хора, които все още не са и биха могли да искат да влезнат. Разбира се, и обема на самата пазарна капитализация.
Всъщност балона се получава няколко месеца след въпросния халвинг (поне до сега е било така).
Надявам се да съм го обяснил добре, защо така се движи цената и защо точно в определени моменти. Елементарни пазарни механизми стоят зад тези движения.
Аз съм убеден, че цената няма да остане тук, точно поради този начин на работа. За нея има два варианта, или много, много още нагоре, или надолу до 0.
Не си мисли, че няма какво да я занули. Напротив. Има доста неща които могат да променят пазара. Някои с много много малки шансове, други с доста големи (даже направо в някои съм убеден, че са неизбежни).

 2 
 -: Днес в 00:15 
Започната от I_am_Beast - Ново от I_am_Beast
Е,то аз за 2 седмици трудно ще преценя кое е за мен и кое не.Мислех да запиша ММА,но съм от Пловдив и тука няма добри школи.За сега остана бокс или киокушин карате.

 3 
 -: Май 18, 2021, 12:22 
Започната от crowolf - Ново от Coconut Crab
И интересно кой обяснява защо е такава графиката на Биткойна - тръгва на 900 лева, 2017 някъде става 32 000, послед пада до 6 000 и сега е близо 100 000. Ебаси и като гледам якия скок почва миналата година. Що? До къде ще стигне? Що доджа да не скочи и повече? Изобщо не ги разбирам тея работи, ама ми стана интересно. Споко - не искам да съм инвеститор - ей така на лаф моабет. А и кажете къде да сложа 100 лева на доджа. Все едно съм ги хвърлил в блатото.

 4 
 -: Май 18, 2021, 12:12 
Започната от crowolf - Ново от Coconut Crab
Никога ама никога не съм искал да се занимавам с акции, крипто алабала.

Но някак и на мен ми изглежда сладко сладко, чак оня ден почнах да търся как да си купя точно Додж за 100 лева. Що?

Викам си - 100 лева къде с тях, къде без тях.
Биткойна доколкото знам е взривил и ако сега имаш 1 - си мега напред.
Гледам тоя Доджа мега се говори за него, Мъск алабала.
Доджа струва некви центове и мога да си купя няколко.

И си мисля така - 100 лева най-много да загубя. Ама ако доджа се взриви като Биткойна и продада след година на 10торна, 100торна цена - супер.

И тва пак казвам - нямам никакви знания и аспирации. Просто изглежда прекалено сладко.

И даже се зачудих къде и как да купя. Гледам тук че хората по-скоро разубеждават да не се купува.

Може ли да кажете защо - нали и най-голямата схема да е, най-много да загубя 100 лева. И второ - от къде верно най-бързо и лесно и сигурно се купува. И аз се отказах оня ден - пробвах 1-2 сайта - то бяха снимки, то не ми хареса снимката (щот съм много грозен сигурно  Ухилен ).

Та, Стоун, пичове - може ли още малко разяснения. И основно ква е разликата биткойн vs додж. Нали биткойна доколкото знам ако си го взел преди няколко години и го продадеш сега си яко напред.

 5 
 -: Май 18, 2021, 09:03 
Започната от I_am_Beast - Ново от dru1
Здравей, аз лично бих ти препоръчал да опиташ няколко различни бойни спорта за по няколко седмици и да прецениш кой от тях най-много ти харесва. Така, или иначе каквото и да тренираш винаги може да се намери някой, който да те ступа, но поне ще си намериш спорт, който да те кефи и да нямаш търпение да отидеш на тренировка.

 6 
 -: Май 17, 2021, 06:27 
Започната от crowolf - Ново от stone
А тия знаещите откъде го знаят това, дето го казват, господ ли им го е написал на 10 каменни плочки и им се е явил на върха на планината да ги светне какво ще става в бъдещето? Или имат кристална топка и в нея го виждат?
Докато има нови хора да влагат постоянно нови пари в тия работи, те ще се качват. Може не 4, ами и повече години.
Ако ли пък няма такива хора, а сегашните решат да си кешират криптото за обикновени пари, за да могат да ги харчат, тогава дето се вика, затегнете коланите и се дръжте здраво.

 7 
 -: Май 16, 2021, 21:52 
Започната от crowolf - Ново от Helios89
1) На всякъде искат лична карта, данъчен номер(който в България е ЕГН-то) и някаква фактура(bill) на твое име за вода или електричество или телефон(някои дори искат да е преведено на английски)

2) Заеби шиткойните! Ако искаш нещо евтино - ADA(Cardano), XRP и други дет имат поне 2-3 годинки живот, поне се знае, че не са измамни валути. На Дожа създателите вече отдавна са напуснали проекта.

3) Платформи: Binance, Crypto.com, Coinbase Re. Ако ти се занимава със друго стоки Capital.com, еToro, но нямат или имат лимитирана опция за стейкаване на крипто(staking). Имаше и някакво с българска база, но не си спомням името (май Револют се казваше).

4) има варианти да се борави със криптота: Нормалната търговия, стейкинг(staking), кредитиране(lending)
 - При търговията трябва да си активен и да следиш постоянно кво става(особено като крипто пазара е 24/7, за разлика от останалите стоки), да спекулираш(дет се вика) дали ще падне или ще се вдигне цената.
- Стейването и лендингът(това не го препоръчвам) са пасивни приходи - т.е нищо не правиш освен да инвестираш(сиреч само купуваш крипто). На базата на колко си купил от данена крипто валута, получаваш некви бройки от тази валута в края(или началото) на всеки месец(все едно лихва в банката). При стакеването никой не ти пипа валутата, важно е да я имаш, дори и да е така наречения студен склад(устройство несвързано с мрежата).
- При лендинга е все едно да дадеш(през платформата) на някого валутата си за дадена операция, после ти се ти се връща и ти се плаща процент(така и не го разбрах как точно става, а и не се доверява). По всяко време можеш да кажеш "стига толкова" и да си изтеглиш парата.

5) Тъй като аквиният сезон ще е до края на година(най-много го началото на другата), за сега поразцъкай. Важното е да не вкараш пари и после да се вкиснеш, за им пада цената. До края на година ще има поне един скок. И после като свърши активния сезон да стейкваш със спечеленото. Следващият активен сезон ще се 3.5-4 години (поне така уж по-знаешите казват, наричат го "4-годишен цикъл", "четирилетка" по соцки Ухилен). До тогава може и да вкарваш по някоя друга пара (примерно 5% от заплата или сумичма, без която можеш), с която да трупаш крипто за следващата реколта.

 8 
 -: Май 11, 2021, 09:47 
Започната от I_am_Beast - Ново от BaiGrozdan
И аз бях на твоето място и моят личен съвет към теб е да опитваш и да експериментираш, докато не намериш нещо, което ти харесва.

Ако нещо ти харесва много, то можеш да измислиш начин да изкараваш пари от него. Да ще започнеш от малко и от нулата, но в дългосрочен план ще си щастлив. Просто трябва да мислиш в тази насока и да ти идват идеи.

Аз завърших финанси през 2012 от топ 20 университет в света. Ненавиждах счетоводството и реших да се преквалифицирам на програмист през 2019. Пробвал съм и различни професии. Бил съм брокер, продавал съм по вратите, бил съм аниматор и DJ.

Един ден работейки като счетоводител казах на шефа да ми даде възможност да работя нещо различно, защото не харесвах работата си. Така започнах като tech support. След известно време имаше задачка, която имаше програмиране в нея. Направих я доста базово и се изкефих. Тогава се записах на шега в Софт Уни. Запали ми интереса по програмиране , събрах 10 бона и започнах Телерик. Рисковано, но си заслужаваше да се опита.

Въпросът е да не поглеждаш назад и да съжаляваш, да рискуваш ако нещо ти запали интереса, защото може да е твоето и може да си по-добър от другите в него.

Имай впредвид,че 1000 лева не са никак малко, особено ако си делиш наема. С толкова живях и си делихме по 250 лева със съквартиранта , дори успях да ходя на море.


 9 
 -: Май 11, 2021, 07:47 
Започната от I_am_Beast - Ново от StefanS
На 20 години си, нормално е да си неориентиран. Дълго време ще си остане така. Проблема е, че вас младите много са ви разглезили. На 18 години имате очаквания да получавате парите в топ 1% професионалистите в България. Едно време бях щастлив че имам работа. Обикновена работа в компютърен клуб за почти нищожна заплата. Не съм имал никакви очаквания, освен че ако бачкам здраво, ще я сменя с едно стъпало нагоре, после пак так и т.н. И така докато стана на 35-40, където вече можеше (евеентуално да съм и шефче). 2000-2004 година работата се намираше основно с връзки. Тия неща не ти ги пиша за да те упреквам или съдя, а да видиш различна гледна точка.
Ако можеш да очакваш нещо - то е че през следващите 10-15 години те чака яко гърчене и бачкане. Провали, разочарования, болки в гърба, безсънни нощи. И ще си голям късметлия ако някъде тук разбереш и осъзнаеш какво точно ти се отдава, кое е за теб и с какво би се занимавал цял живот. Шанса е малък, но колкото повече неща изпровваш, толкова по-добре.

Как да не става зрял мъж да работи за 1000 лева? Че то в моя град 50% от хората вземат по-ниски заплати. Ще сенаучиш да живееш с 1 000 лева на месец. Не ме питай как е - мизерна работа е, ще се чудиш как да оцеляваш месец след месец. Не че е хубаво, но това е реалното положение на нещата. Няма как на 20 да очакваш светът да е в краката ти, ти да си професионалист с уникални умения и т.н. Просто ги нямаш. Можеш да ги научиш, но за това се изисква време.

И още нещо - това което си искал преди години вече не го искаш. Ти не си същият човек отпреди 2 години. Не очаквай че ще си същият и след още 3-4-5-10 години. Желанията, личността ти постоянно ще се променят, този процес няма край. До към 25-тата ти годишнина и мозъка ще е напълно оформен и развит (все още не е). Така че докато ти е здрав гърба - прави каквото искаш и желаеш. Можеш и само на чипс да живееш, не е болка за умиране, безсмъртен си. Всяко нещо си има цена, който и път да избереш, никога няма да знаеш какво си проуснал с алтернативата му.

Бездействието ражда само пороци, дръж се зает без значение с какво. В противен случай ще започнеш да мислиш глупости. Ако толкова няма какво да правиш - три часа на ден четене ще ти се отрази много добре. Четене, не слушане на аудио книги/ютуб. Ако не знаеш къде да започнеш - Хемингуей е добро начало за младежи.

 10 
 -: Май 11, 2021, 07:37 
Започната от I_am_Beast - Ново от stone
Аз като човек едно поколение преди теб какво друго ми остава, освен да вляза в клишето "то сегашната младеж..."
Ама си е така. Пълно е с момчета, а още повече момичета, които нищо ме им се прави - в смисъл, нищо полезно, от което се изкарват пари. Всеки гледа нещо далавери, хазарт, биткойни, момичетата пък ютюбърки, влогърки или направо на онлифенс. И не говоря само за БГ, а по цял свят.
За съжаление, полезното не винаги е приятно. Човек трябва да си създаде навик и душевна сила да върши едното преди другото. В живота има място и време и за двете.
Бих ти препоръчал да прочетеш някой философ стоик, например Марк Аврелий, но едва ли ще ти е интересно. Опитай все пак, за теб си е. Животът си е твой и сам си решаваш как ще го живееш.

Страници: [1] 2 3 ... 10
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines