Нямаше ме известно време, през което бяхте изписали много неща по тази тема и не можах вече да се включвам по нея, но все пак ми е интересна и както вече казах, не съм специалист, затова всички неща, които пишете и които научавам, са ми любопитни и полезни.
Крунг, аз съм съгласна с много от нещата, които казваш, но просто ми е невъзможно да ги изброя всичките, затова повдигам въпроса по другите, дори не може да се каже, че споря, защото не претендирам да съм компетента по икономическите въпроси. Ще ти кажа кои неща ме притесняват мен и ми се струват неправилни и ще се радвам да ги коментираш.
Универсалното "общо благо" е свободата да получаваш това, което другите са склонни да ти дадат срещу усилията ти. Всяко нещо струва толкова колкото другите са склонни да платят за него ! Всяка друга дефиниция на израза е просто политическа риторика.
Всяка външна намеса върху баланса между търсене и предлагане създава дисбаланси, които се отразяват негативно върху общото благо.
Не можеш да имаш проспериращо общество докато успеха едва ли не се наказва. Ако решиш да си хванеш втора работа, но разбереш, че половината заплата ще ти я взима друг, ще се хванеш ли?
Нищо и никой не може да ме убеди, че трудът на хората в България (или на тези, които отглеждат кафе в Етиопия, а после крайната му цена надвишава 200% себестойността) струва толкова, колкото получават - 180, 200, 300 лева...
Знам, че тези пенсии и заплати са краен резултат на други процеси, които нямат нищо общо с пазарните принципи и пазарната икономика и все пак не можеш да ме убедиш, че щом Пешо получава 200 лева, значи никой не е склонен да му плаща повече и следователно трудът му струва точно толкова.
Сигурна съм, че утре и с 50% да намалят заплатите в България, нищо няма да се промени и хората ще продължат да търпят като волове.
В Белгия например никой никога не би се съгласил да се осигурява на непълна/минимална заплата. Хората знаят да си отстояват правата и тук роля играят
силните синдикати, които знаят как да защитават членовете си. А ние се осигуряваме на минимума и после - защо пенсиите са ниски, е, какви да са?
Във Франция не можеш да им пипнеш привилегиите, защото те са били трудно извоювани от родителите им през Май 68
http://en.wikipedia.org/wiki/May_1968_protests_in_FranceЕто затова смятам, че и на нашата страна й е нужна революция, ако трябва и кървава, през която хората да си извоюват правата и никой да не ги прави на маймуни.
Някак "щом получаваш 200 лева, значи толкова заслужава трудът ти" не ми звучи сериозно, въпреки приказките за "ако струваше повече, щяха да ти ги дават, защото щяха да се притесняват да не отидеш при друг работодател, който да е склонен да ти плаща повече и да те открадне, понеже си добър специалист". Всички знаем, че нещата в България далеч не работят така. Дори не знам защо, ти сигурно знаеш по-добре от мен. Но не може да ми кажеш, че заплатите са ниски, понеже явно цялата ни нация е некадърна и трудът й не е конкурентоспособен?
Ако аз работя за теб, изработвам ти 2000 лева месечно, ти явно можеш да ми плащаш 500 и да ти остават 1500 или да ми плащаш 1000 и да ти остават 1000. Ако ти ми плащаш 500 и аз съм склонна да работя за толкова и навън има още 100 човека, който са склонни да работят за 501, то няма сила на света, която да те убеди да ми даваш повече от 500, нали? Е, тогава, след като ти имаш финансовата възможност да ми плащаш повече, но не и желанието, какво трябва да направя аз, за да те убедя (извънработни занимания не са предвидени сред опциите)? И очевидно не е по силите ми да го направя сама, защото други хора са склонни да заемат мястото ми за тези пари? Тогава кой трябва да защитава правата на работниците?
И моля те, не ми казвай, че ако бях добра, щях да получавам 1000 и щом получавам 500, значи съм некадърна. И ти, и аз познаваме достатъчно кадърни специалисти, които получават смешни пари, особено в смешни държави като България, така че явно проблемът е друг.
Хората в България не знаят как да търсят и защитават или може би да почнем по-отдалече - да отвоюват правата си и това е нещо, което винаги ще ни пречи. Това волско търпение, безразличие и апатия...виж какво стана в Тунис, след като се запали само един безработен - пламна цялата страна, а у нас колко хора вече се запалиха, дори им изпуснах бройката...и нищо.
"Търсенето определя предлагането"
И с този принцип имам проблем, знам, че току що ти се изправиха косите, които нямаш

... бяхме с приятели от Белгия на морето ни, презастроено, грозно, като дойде прилив на централния плаж в Несебър, морето залива чадърите, след 5 слънцето се скрива зад хотелите и край с плажа...възмущавам се аз, обяснявам какъв хубав плаж е имало преди години и някой ми казва "Щом има хотели точно тук, значи има кой да ги иска, да ги търси, да ги пълни, примерно, те ще бъдат заети от 5000 човека, тези хора са данъкоплатци, щом искат хотел тук и са готови да платят за него, защо да го няма?"
Оставяме настрана въпроса дали ще има кой да напълни тези хотели по презастроеното ни Черноморие...да приемем, че ще има... Но ако утре дойде някой и каже "Аз искам хотел вътре в самото море, искам вълничките да се плискат директно в балкона ми и от него да си ловя риба. Давам, колкото искате и колкото ще струва, но ми го построете.", мислиш ли, че това е ок? В кои случаи предлагането не се подчинява на търсенето? Като нарушава законите ли? Или и тогава не, защото законите са писани пак от омразната ти държава? На едно малко плажче на Лозенец бяха построили пиано бар, завземайки цялата ивица плюс шатра директно вътре в морето. Беше много посещавано, тоест, имаше голямо търсене. Лошата държава дойде и го събори, защото е незаконно. Това добре ли е или е зле? Търсенето определя ли предлагането? Ловът на бебета тюлени и пребиването им с прът по главата, за да няма следи от куршуми по скъпоценната им кожа? Търсене и предлагане? Сладурът в Германия, който беше изяден от друг симпатяга и въпреки доброволността на акта вторият беше изправен на съд? Ами, ако някой утре иска да си плати за snuff и е готов да даде толкова, колкото струва? Дори и да приемем, че актьорите участват напълно доброволно, защото примерно им трябват пари, това приемливо ли е от морална гледна точка?
Търсенето, предлагането и моралът...къде е моралът, че нещо ми се губи в тази картинка? Когато питат медиите защо показват само убийства, изнасилвания, палежи, грабежи, те се оправдават, че това е, което интересува хората - лошите новини, добрата новина е лошата новина...това е, което се търси...според теб трябва ли да има СЕМ, да има медиен регулатор или щом това се търси, всеки да предлага кървища и обезглавявания? Някак си моралът изключително много ми се губи в капиталистическото общество, но пък ще се съглася веднага, че в комунистическото моралът е доста лицемерен...
Колкото до хотелите, плажовете, Натура 2000, пак опираме до държавната регулация и до омразната ви Комисия, която иска да наложи някакви еко норми, според които не може да си строиш, където ти падне...не може съвсем да се лишим от регулацията, нали затова поне сме съгласни или..?
Аз също не мразя никого заради цвета на кожата - просто казвам, че генерално негрите са нискоинтелигентни и мързеливи. Със сигурност има умни и работливи, точно както има и евреи, които не подкрепят бомбардировките, булдозерите и терора, но това е моята позиция, точно както ти си имаш такава за евреите.
Това го написах, заради позицията ти - Х е престъпление и точка... Всевъзможни неща са били и са "престъпление" в различните юрисдикции по света...
Виж, за евреите, както си забелязал, моето мнение е малко по-друго...прекалено отблизо съм виждала това, което са причинили на другите...колкото до генерализациите, да, те не са хубаво нещо, но ако утре българите изберат "Атака" с мнозинство и тази партия започне да изтребва малцинствата в България или някой друг само на основа етнически или религиозен принцип и има пълната подкрепа на българската общественост, то тогава аз съм съгласна да обявят българите за зверове и тези, които го направят, ще имат право, нищо, че някои от българските граждани не са съгласни с тази официална политика...бездействието, както знаем, също е престъпление и се наказва по закон...но остави законите, аз вярвам много силно в принципа "Единственото, от което има нужда злото, за да тържествува, е добрите хора да не правят нищо" (Едмънд Бърк)
За мен лично евреите трябва да бъдат съдени от международен трибунал за престъпления срещу човечеството, нещо, на което за съжаление никога няма да станем свидетели, въпреки политиката на геноцид, която провеждат и която - отново подчертавам - е държавна политика, а тъй като държавата - това е народът, както вече казахме в тази тема, затова смятам, че за една държавна политика може и трябва да бъде отговорен целият народ - и този, който подкрепя активно чрез избора си и този, който го прави пасивно чрез мълчанието си.
И още нещо по темата икономика, капитализъм и тн... Както вие със стоун щяхте да се съгласни на социална солидарна държава, в която като теглите чертата не се оказва, че давате много повече, отколкото получавате, така и аз нямаше да имам никакви забележки относно това, което вие предлагате и защитавате, ако действително тези, които успяват, бяха именно най-кадърните и способните и хората се оценяваха и промотираха само и единствено на база труд и лични способности и качества...ако най-умните и образованите и трудолюбивите бяха тези, които са най-успели и богати, аз съм напълно ок с това...но нямам наблюдение, че нещата се случват точно по този начин...България не е социална държава, но в нея успяват предимно тарикати, Белгия е най-социалната в Европа, има много правила и регулации, но там много повече може да се каже, че успяват кадърните и способните...знам, че не са перфектни примери...но горе-долу илюстрират това, което искам да кажа...