Пикап, ефективни запознанства, флирт и свалки (Pick-up Project форум)
Юни 02, 2023, 01:32 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


"Ако достатъчно дълго време седиш на едно място, целият свят ще мине пред очите ти." – Китайска поговорка

Започни да живееш живота си сега! Научи се да заговаряш непознати жени!

Екипът на pickup-project организира групи за нови обучения през 2023г.

За записвания попълни формата:

https://pickup-project.net/%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%b9/

Начало
Правила
Търси
Вход
Регистрация
Най-нови
Страници: 1 ... 4 5 [6]
  Изпечатай  
Автор Тема: Изневяра и лъжливо бащинство  (Прочетена 36666 пъти)
priZdrachna
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Репутация: +694/-252
Неактивен Неактивен

Публикации: 4336Профил
« Отговор #100 -: Март 21, 2013, 01:39 »

Нямаше ме известно време, през което бяхте изписали много неща по тази тема и не можах вече да се включвам по нея, но все пак ми е интересна и както вече казах, не съм специалист, затова всички неща, които пишете и които научавам, са ми любопитни и полезни.

Крунг, аз съм съгласна с много от нещата, които казваш, но просто ми е невъзможно да ги изброя всичките, затова повдигам въпроса по другите, дори не може да се каже, че споря, защото не претендирам да съм компетента по икономическите въпроси. Ще ти кажа кои неща ме притесняват мен и ми се струват неправилни и ще се радвам да ги коментираш.

Цитат
Универсалното "общо благо" е свободата да получаваш това, което другите са склонни да ти дадат срещу усилията ти. Всяко нещо струва толкова колкото другите са склонни да платят за него ! Всяка друга дефиниция на израза е просто политическа риторика.
Всяка външна намеса върху баланса между търсене и предлагане създава дисбаланси, които се отразяват негативно върху общото благо.
Не можеш да имаш проспериращо общество докато успеха едва ли не се наказва. Ако решиш да си хванеш втора работа, но разбереш, че половината заплата ще ти я взима друг, ще се хванеш ли?

Нищо и никой не може да ме убеди, че трудът на хората в България (или на тези, които отглеждат кафе в Етиопия, а после крайната му цена надвишава 200% себестойността) струва толкова, колкото получават - 180, 200, 300 лева...
Знам, че тези пенсии и заплати са краен резултат на други процеси, които нямат нищо общо с пазарните принципи и пазарната икономика и все пак не можеш да ме убедиш, че щом Пешо получава 200 лева, значи никой не е склонен да му плаща повече и следователно трудът му струва точно толкова.
Сигурна съм, че утре и с 50% да намалят заплатите в България, нищо няма да се промени и хората ще продължат да търпят като волове.
В Белгия например никой никога не би се съгласил да се осигурява на непълна/минимална заплата. Хората знаят да си отстояват правата и тук роля играят силните синдикати, които знаят как да защитават членовете си. А ние се осигуряваме на минимума и после - защо пенсиите са ниски, е, какви да са?
Във Франция не можеш да им пипнеш привилегиите, защото те са били трудно извоювани от родителите им през Май 68 http://en.wikipedia.org/wiki/May_1968_protests_in_France
Ето затова смятам, че и на нашата страна й е нужна революция, ако трябва и кървава, през която хората да си извоюват правата и никой да не ги прави на маймуни.

Някак "щом получаваш 200 лева, значи толкова заслужава трудът ти" не ми звучи сериозно, въпреки приказките за "ако струваше повече, щяха да ти ги дават, защото щяха да се притесняват да не отидеш при друг работодател, който да е склонен да ти плаща повече и да те открадне, понеже си добър специалист". Всички знаем, че нещата в България далеч не работят така. Дори не знам защо, ти сигурно знаеш по-добре от мен. Но не може да ми кажеш, че заплатите са ниски, понеже явно цялата ни нация е некадърна и трудът й не е конкурентоспособен?

Ако аз работя за теб, изработвам ти 2000 лева месечно, ти явно можеш да ми плащаш 500 и да ти остават 1500 или да ми плащаш 1000 и да ти остават 1000. Ако ти ми плащаш 500 и аз съм склонна да работя за толкова и навън има още 100 човека, който са склонни да работят за 501, то няма сила на света, която да те убеди да ми даваш повече от 500, нали? Е, тогава, след като ти имаш финансовата възможност да ми плащаш повече, но не и желанието, какво трябва да направя аз, за да те убедя (извънработни занимания не са предвидени сред опциите)? И очевидно не е по силите ми да го направя сама, защото други хора са склонни да заемат мястото ми за тези пари? Тогава кой трябва да защитава правата на работниците?
И моля те, не ми казвай, че ако бях добра, щях да получавам 1000 и щом получавам 500, значи съм некадърна. И ти, и аз познаваме достатъчно кадърни специалисти, които получават смешни пари, особено в смешни държави като България, така че явно проблемът е друг.

Хората в България не знаят как да търсят и защитават или може би да почнем по-отдалече - да отвоюват правата си и това е нещо, което винаги ще ни пречи. Това волско търпение, безразличие и апатия...виж какво стана в Тунис, след като се запали само един безработен - пламна цялата страна, а у нас колко хора вече се запалиха, дори им изпуснах бройката...и нищо.

"Търсенето определя предлагането"
И с този принцип имам проблем, знам, че току що ти се изправиха косите, които нямаш Усмивчица ... бяхме с приятели от Белгия на морето ни, презастроено, грозно, като дойде прилив на централния плаж в Несебър, морето залива чадърите, след 5 слънцето се скрива зад хотелите и край с плажа...възмущавам се аз, обяснявам какъв хубав плаж е имало преди години и някой ми казва "Щом има хотели точно тук, значи има кой да ги иска, да ги търси, да ги пълни, примерно, те ще бъдат заети от 5000 човека, тези хора са данъкоплатци, щом искат хотел тук и са готови да платят за него, защо да го няма?"
Оставяме настрана въпроса дали ще има кой да напълни тези хотели по презастроеното ни Черноморие...да приемем, че ще има... Но ако утре дойде някой и каже "Аз искам хотел вътре в самото море, искам вълничките да се плискат директно в балкона ми и от него да си ловя риба. Давам, колкото искате и колкото ще струва, но ми го построете.", мислиш ли, че това е ок? В кои случаи предлагането не се подчинява на търсенето? Като нарушава законите ли? Или и тогава не, защото законите са писани пак от омразната ти държава? На едно малко плажче на Лозенец бяха построили пиано бар, завземайки цялата ивица плюс шатра директно вътре в морето. Беше много посещавано, тоест, имаше голямо търсене. Лошата държава дойде и го събори, защото е незаконно. Това добре ли е или е зле? Търсенето определя ли предлагането? Ловът на бебета тюлени и пребиването им с прът по главата, за да няма следи от куршуми по скъпоценната им кожа? Търсене и предлагане? Сладурът в Германия, който беше изяден от друг симпатяга и въпреки доброволността на акта вторият беше изправен на съд? Ами, ако някой утре иска да си плати за snuff и е готов да даде толкова, колкото струва? Дори и да приемем, че актьорите участват напълно доброволно, защото примерно им трябват пари, това приемливо ли е от морална гледна точка?

Търсенето, предлагането и моралът...къде е моралът, че нещо ми се губи в тази картинка? Когато питат медиите защо показват само убийства, изнасилвания, палежи, грабежи, те се оправдават, че това е, което интересува хората - лошите новини, добрата новина е лошата новина...това е, което се търси...според теб трябва ли да има СЕМ, да има медиен регулатор или щом това се търси, всеки да предлага кървища и обезглавявания? Някак си моралът изключително много ми се губи в капиталистическото общество, но пък ще се съглася веднага, че в комунистическото моралът е доста лицемерен...

Колкото до хотелите, плажовете, Натура 2000, пак опираме до държавната регулация и до омразната ви Комисия, която иска да наложи някакви еко норми, според които не може да си строиш, където ти падне...не може съвсем да се лишим от регулацията, нали затова поне сме съгласни или..?

Цитат
Аз също не мразя никого заради цвета на кожата - просто казвам, че генерално негрите са нискоинтелигентни и мързеливи. Със сигурност има умни и работливи, точно както има и евреи, които не подкрепят бомбардировките, булдозерите и терора, но това е моята позиция, точно както ти си имаш такава за евреите.
Това го написах, заради позицията ти - Х е престъпление и точка... Всевъзможни неща са били и са "престъпление" в различните юрисдикции по света...

Виж, за евреите, както си забелязал, моето мнение е малко по-друго...прекалено отблизо съм виждала това, което са причинили на другите...колкото до генерализациите, да, те не са хубаво нещо, но ако утре българите изберат "Атака" с мнозинство и тази партия започне да изтребва малцинствата в България или някой друг само на основа етнически или религиозен принцип и има пълната подкрепа на българската общественост, то тогава аз съм съгласна да обявят българите за зверове и тези, които го направят, ще имат право, нищо, че някои от българските граждани не са съгласни с тази официална политика...бездействието, както знаем, също е престъпление и се наказва по закон...но остави законите, аз вярвам много силно в принципа "Единственото, от което има нужда злото, за да тържествува, е добрите хора да не правят нищо" (Едмънд Бърк)
За мен лично евреите трябва да бъдат съдени от международен трибунал за престъпления срещу човечеството, нещо, на което за съжаление никога няма да станем свидетели, въпреки политиката на геноцид, която провеждат и която - отново подчертавам - е държавна политика, а тъй като държавата - това е народът, както вече казахме в тази тема, затова смятам, че за една държавна политика може и трябва да бъде отговорен целият народ - и този, който подкрепя активно чрез избора си и този, който го прави пасивно чрез мълчанието си.

И още нещо по темата икономика, капитализъм и тн... Както вие със стоун щяхте да се съгласни на социална солидарна държава, в която като теглите чертата не се оказва, че давате много повече, отколкото получавате, така и аз нямаше да имам никакви забележки относно това, което вие предлагате и защитавате, ако действително тези, които успяват, бяха именно най-кадърните и способните и хората се оценяваха и промотираха само и единствено на база труд и лични способности и качества...ако най-умните и образованите и трудолюбивите бяха тези, които са най-успели и богати, аз съм напълно ок с това...но нямам наблюдение, че нещата се случват точно по този начин...България не е социална държава, но в нея успяват предимно тарикати, Белгия е най-социалната в Европа, има много правила и регулации, но там много повече може да се каже, че успяват кадърните и способните...знам, че не са перфектни примери...но горе-долу илюстрират това, което искам да кажа...
Активен

Аз те обичам не заради това, което си ти, а заради това, което съм аз, когато съм с теб. Маркес

Throw moderation to the winds, and the greatest pleasures bring the greatest pains. Democritus

Don't confuse my personality with my attitude. My personality is who I am, and my attitude depends on who you are.

People will rarely remember what you did or said, but they will always remember how you made them feel
KrungThep
PuP Форум Сенсей
****

Репутация: +100/-25
Неактивен Неактивен

Публикации: 393


Профил
« Отговор #101 -: Март 21, 2013, 02:47 »

Верно ли ще ме караш сега да мисляя на над 2л 11% бира......

За заплатите.... Има нещо, което се нарича продуктивност на труда.
http://www.eustat.es/elementos/ele0002500/tbl0002544_i.html#axzz2O7zUiFjJ
Това е за ЕС. Както вижда в БГ е около 1/3 от това в Белгия. Следователно дори само от това българската заплата е нормално да бъде три пъти по-ниска от белгийската. Към това обаче добави всякаквите спънки в България, по-скъпата енергия и ресурси спрямо продутивността и тн... Българските шефове не, че прибират толкова повече от белгийските... Просто не можеш от нищо да направиш нещо... Натам вече профсъюзите може да викат колкото си искат - нищо не може да се направи в сегашните условия. Заплатата се вдига чрез пазарни принципи... Иначе най-много да се вдигне безработицата.

За 1968 във Франция (и не само) не е нужно да ми казваш - знам Усмивчица  Намигване Аз имам всички броеве на L'Europeo и изобщо знам много за това (и изобщо за Европа) през 60-те и 70-те.
Освен това съм гледал (не, че има чак толквоа общо) Dreamers на Бертолучи - той се развива точно по време на протестите - много готин филм, с готини сексуални сцени също Усмивчица  Намигване

Българите хубаво трябва да "възстанат", но революция без рационално мислене не води до нищо хубаво. Не можеш да ни сравняваш с арабите... Да, българите са смачкани. % млади е много по-нсък. А да не говорим, че изобщо не се знае до каква степен имаше намеса отвън в Арабската пролет. А и, до какво доведе тя ? Протести без план, без реалистични цели и без реални промени не просто в членовете на парламента, но и в оществото....

Ще ти кажа нещо. Никой "шеф" няма да ти дава (дори близо) 1/2 от изработеното, първо защото един бизнес има много други разходи и второ, защото той носи риска. Риск=награда. Ако ти давам половината, все едно ти си ми съдружник във фирмата, обаче без реално да носиш отговорност... Не можеш да пролучаваш половината когато бизнес идеята е моя и риска нося аз. Ако фалирам целия риск е на мене, ти просто ще напуснеш и ти дреме... Никъде, нито в Белгия, нито другаде става тая Усмивчица Освен с извънработни занимания, с които мисля ще се споразумеем някак Усмивчица  Намигване

С търсенето и предлагането ти е грешката, заеби ги моите коси Усмивчица

Много от земята за тези хотели е неправомерно придобита (с помоща на хора в държавните и общински органи) - това няма нищо общо с свободния пазар. КОлкото до хотел в морето - що пък не, нали в Дубай това направиха. И изобщо "Давам колкото искате и колкото ще струва" - така не мисли никой, който има представа от пазара и не си е намерил парите на улицата (или не му ги дава държавата). Никой инвеститор не би дал, ако мисли, че няма да му се върне инвестицията. Това няма нищо общо с тъсене и предлагане...

Бебетата тюлени не ми дреме... Бебета прасенца...
Вече за хората е доста спорен въпроса... От една страна, много хора е лесно да бъдат манипулирани... От друга много хора съвсем съзнателно избират да умрат или да се захванат със смъртоносни дейности, защо пък да не може да реши, че иска да бъде изяден ? Можи би, ако съда докаже, че няма манипулация е ОК... Като цяло съм против държавата да ни е "бавачка".

Атака са смешници, които единствено могат да раздробяват вота. Да не мислиш, че някой в Атака вярва, че ще може да направи нещо срещи турците или циганите.

Мога да ти дам примери, в които ще изкарам всеки един (вкл. тебе) "виновен" за бездествие в нещо сериозно....но съм твърде пиян за да ми се занимава...  Засрамен  Намигване
Да речем, че е реалистично - Как точно ще съдиш всички евреи ? И бебетата ли ? Това са глупости, които не вярвам дори рационалните палестинци да искат. Айде примерно да кажешм, да се изземат къщите и недвижимосто имущество на заселниците и тн - това да. Но да съдиш всички евреи.... И аз съм про-Палестина, за да съм по-точен смятам, че трябва да има две държави, вече с границите е наистина сложна работа - лошото е, че евреиските поселения постояно се разширяват и ще стане дори по-трудно (да не кажа невъзможно)... Та, лоша работа. Но ти просто не си обективна.. а аз съм пиян:) Не знам, ама не отивай да те газят булдозерите  Намигване
Активен
priZdrachna
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Репутация: +694/-252
Неактивен Неактивен

Публикации: 4336Профил
« Отговор #102 -: Март 21, 2013, 03:26 »

Верно си пиян...хващаш се за думата и тотално ти убягва същината, ама ти влизам в положението, щото 11% не прощават... Усмивчица

Нямах предвид да ми даваш половината си печалба, а имах предвид, че ако ми даваш Х, което са някакви мизерни пари и аз се навивам и всички се навиват, само и само да имат работа, никога няма да ми вдигнеш заплатата...затова хората не трябва да се навиват и трябва да има синдикати, които да не се навиват от името на всички ни...като знаеш за 68ма, значи знаеш какво имам предвид...

За морето имах предвид не инвеститори...а дали е оправдано да строиш хотел вътре в морето, ако знаеш, че има Х брой хора, които са готови да си платят, за да спят в такъв хотел...дали е оправдано да разрушиш природата и плажовете, колкото и правомерно да са придобити земите...Кажи си и за снъфа мнението във връзка с търсенето и предлагането...

И за Атака не ме разбра...имах предвид, че ако една нация прилага геноцид над друга, то генерализация е неизбежна...
Активен

Аз те обичам не заради това, което си ти, а заради това, което съм аз, когато съм с теб. Маркес

Throw moderation to the winds, and the greatest pleasures bring the greatest pains. Democritus

Don't confuse my personality with my attitude. My personality is who I am, and my attitude depends on who you are.

People will rarely remember what you did or said, but they will always remember how you made them feel
stone
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Репутация: +1064/-135
Неактивен Неактивен

Публикации: 3994Профил
« Отговор #103 -: Март 21, 2013, 10:20 »

Ако аз работя за теб, изработвам ти 2000 лева месечно, ти явно можеш да ми плащаш 500 и да ти остават 1500 или да ми плащаш 1000 и да ти остават 1000. Ако ти ми плащаш 500 и аз съм склонна да работя за толкова и навън има още 100 човека, който са склонни да работят за 501, то няма сила на света, която да те убеди да ми даваш повече от 500, нали?

Това, което изкарва 2-те хил.лв. не е твоят труд, Здрач, а моята идея, моята машина, клиентът дето аз съм намерил и убедил да плаща произведеното, и всички останали елементи от моя бизнес-план.
А твоят труд в случая е просто входен ресурс, взаимозаменяем с труда на много други такива, които предлагат същия за 500 лв.

Когато научиш такъв занаят, за който не се намират много други, които го предлагат за 500 лв. тогава вече можеш да искаш (и да получиш) повече.

При все това, аз съм съгласен, че подобни отношения изначало са несправедливи, защото разменяното не е еднакво желано. Хората имат нужда да си продават труда, за да ядат - докато предприемачите нямат нужда да го купуват, за да оцелеят, а само за да богатеят. Така че такава размяна е винаги неравностойна, понеже едните искат повече от другите това, дето се разменя. Нещо като дето бяхме писали за сексуалния пазар, където мъжете го искат повече от жените.

Така - съгласих се, че пазарът не е винаги справедлив при трудовите правоотношения. Това, с което няма да се съглася обаче, е че държавата или па някоя стара мома динамична, образована, еманципирана дама, която доминира света и седи в някакъв офис в Брюксел ще го направи по-добре от пазара.
Не говоря за теб Здрач, ти си доста разумна и умерена, но има някои войнстващи активисти и активистки, дето те искат да оправят света и да ми казват на мен какво да правя и да ме регулират, а пък нито своя живот са оправили, нито ако си мерим СВ-тата могат да излязат в нещо по-квалифицирани от мен, освен извънработните занимания.
Активен
KrungThep
PuP Форум Сенсей
****

Репутация: +100/-25
Неактивен Неактивен

Публикации: 393


Профил
« Отговор #104 -: Март 21, 2013, 11:02 »

Напротив, далеч не ми се губи толкоз мисловния процес като съм пиян, осбено за такива работи...  Намигване  Завърти очи Не се хванах за думата, а просто се опитах да ти го обясня с твоя пример и най-елементарно.
Добре, тоя път ще ти го обясня точно с данните на Европейската комисия (твоите брюкселски богове  Ухилен  Намигване. ЕС=Новия завет, "Капиталът" на Маркс= Стария завет  Ухилен). И имай предвид, че не спориш с мене, а с математиката и числата на Евростат, затова те моля, да опиташ да вникнеш в данните и идеята, вместо да си приказваме общи приказки като "мизерни пари" и тн..

Продуктивност на труда за изработен час в Евро :
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsdec310&plugin=0
България - 4.5? (нарочно взимам 2010г, защото другите таблици, които ще ти покажа са от 2010, и защото е по-близо до последните налични данни за Белгия)
Белгия - 45.8?

Цена на труда за час изработено време (2010г) - За да разбереш какво точно включва ще ти копирам определението на Европейската комисия.
"Labour costs are defined as employer?s expenditure that is related to employing personnel. They encompass employee compensation (including wages, salaries in cash and in kind, employers? social security contributions), vocational training costs, and other expenditure"
Average hourly labour costs (see Figure 6) and the structure of labour costs (see Figure 7) varied widely across the EU Member States in 2010. Hourly labour costs in the business economy ranged from EUR 38.44 in Denmark, EUR 37.70 in Belgium and EUR 35.99 in Sweden, to EUR 3.10 in Bulgaria and EUR 4.20 in Romania.
Ето ти Фигура 6
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Average_hourly_labour_costs_in_the_business_economy,_2010_%281%29_%28EUR%29.png&filetimestamp=20121001124206
България - 3.10?
Белгия - 37.70?

Малко в страни от дискусията, но ако искаш да видиш какъв % от разходите по труда отиват за заплата на служителя и какъв в държавата (и др.) слагам и Фигура 7.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Breakdown_of_labour_costs_in_the_business_economy,_2010_%281%29_%28%25_share_of_total_labour_costs%29.png&filetimestamp=20121001124214

Но, да се върнем на това, което ни интересува - Продуктивността на на труда за час прямо цената на труда за час.
България - 4.50? и 3.10? = 31% за работодателя
Белгия - 45.80? и 37.70? = 18% за работодателя

Разликата може да ти се струва чувствителна, но като сметнеш милионите неуредици и спънки, които трябва да търпи и да разрешава един бизнес в България и тн - не е нищо особено. А и тези 13% разлика на колко пари мислиш се равняват след като вече видя продуктивеността на труда в БГ ? Значи, ако имаш белгийски/френски профсъюзи и белгийски шеф, заплатата ти в България би била с 13% по-висока... Примерно 80лв преди облагане, 60-тина чисти (Фигура 7)... 60лв повече или по-малко все са мизерни пари... За да имат българите по-високи заплати трябва държавата да се понареди и бизнеса да си стъпи на краката.

Затова и ти казах, че само с революции и протести не става... Волен Сидеров всеки път обещава 1000? заплата (щото в Германия била толкова...) - нали няма да следваш и да взимаш икономически идеи от човек, който едвам е завършил гимназията и на 50 годишна възраст си е купил диплома Теология от Шуменския за да има висше....
Популизма и липсата на рационалност са много вредни и разрушителни !

А това, което имаш предвид не е реалистично, защото ако беше нямаше да се вдигат заплатите в толкова много страни, включително такива, в които синдикатите са забранени. Пазара регулира заплатите. Още повече, позицията ти се базира на ситуация, при която имаме голяма безработица, а това е така само в държавите с неконкуретна и задушена от държавата икономика. В една конкурентна и стабилна икономика няма 20 безработни, които да чакат за мястото ти, и оттам вече заплатите растат. Целта на всяка държава е да има такава икономика - иначе ефекта е точно обратния - неконкурентност и аутсорсинг.

Опитай се да го разбереш всичко, което написах до тук.

За морето... Пазарната икономика се движи от хора, които инвестират с цел печалба. Ако имаш предвид мафията, която си пере парите там - това няма нищо общо с инвестиции базирани на пазарни закони... Все едно да слагаш на едно място правенето на любов и изнасилването...
Иначе за реална (разбирай не с цел пране на пари) инвестиция... Добре е да има някой специални места, където да е забранено - но да не са много. Ако някой наистина инвестира и напълни един такъв хотел, това са много пари под формата на данъци, прилежаща икономическа дейност, много работни места и тн. България има огромна нужда от тези неща. Пълним ивицата с празни перачки за пари (хотели и апартаменти)- това е проблема.

За снъфа - казах ти. Сложно е, защото ще бъде трудно да се докаже дали има противоправни действия водещи до подобно решение или не. И най-често ще има - примерно на 100 снъф филма ще има 5 откачалници като онзи в Германия и 95 жертви на изнудване, манипулация и насилие - така, че съм против. Просто обществото не е на нивото, че да имаме наистина свободен пазар във всяко едно отношение.
Иначе, хората си даваме здравето и живота за пари - нищо ново под слънцето.

Неизбежна е за много (нерационални) хора, за мен не е... За много хора също е неизбежна генерализацията, че мюсюлманите са терористи и животни, които трябва да бъдат бомбардирани докато не остане само пустиня в Близкия/Средния Изток или в най-умерения случай - да не бъдат допускани в Западния свят и да бъдат затваряни в Гунтанамо...
Активен
priZdrachna
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Репутация: +694/-252
Неактивен Неактивен

Публикации: 4336Профил
« Отговор #105 -: Март 21, 2013, 22:42 »

Благодаря ви за подробните разяснения, момчета...наистина ми е полезно и интересно... Усмивчица
Да, аз наистина съм за една идея по-силна регулация от вас...защото не ми се струва разумно хорската алчност да определя приоритетите...примерно, една бензиностанция винаги ще е по-доходоносна от една детска площадка, парк или друго по ваш избор...но имаме нужда и от създаването на други неща, не само от най-скъпите и най-доходоносните...имаме нужда от култура, от изкуство, от спорт, от духовност...но имаме предимно молове и кръчми...не знам защо...сигурно е, защото това искат хората и те са естественият регулатор...но сме били свидетели в миналото на много случаи, когато хората са искали неща, които са били пагубни...
Примерно, природата...аз съм убедена, че ако не беше под различни форми задължително опазването й, хората без колебание щяха да я жертват, за да забогатяват още повече и повече...хорската алчност няма таван...
Крунг, когато казваш "Обществото ни не е на ниво", това важи в много отношения...то не е и на ниво да се спре, когато личното облагодетелстване застрашава общото благо...индивидуализмът е хубаво нещо, но ние не живеем сами и изолирани в пещери, затова е нормално да се съобразяваме едни с други...
Аз не съм комунистка, но съм съгласна с принципите, че в капитализма "човек за човека е вълк" и има експлоатация на работниците...първото подлежи на интерпретация, но второто е неоспорим факт...

Друго, което не разбирам, е защо в България няма повече аутсорсинг от други държави, при положение, че сме с най-евтината работна ръка в ЕС и че все пак сме в ЕС, тоест, няма да се налага на някого да работи в страна извън ЕС, макар и още по-евтина...
Активен

Аз те обичам не заради това, което си ти, а заради това, което съм аз, когато съм с теб. Маркес

Throw moderation to the winds, and the greatest pleasures bring the greatest pains. Democritus

Don't confuse my personality with my attitude. My personality is who I am, and my attitude depends on who you are.

People will rarely remember what you did or said, but they will always remember how you made them feel
hitman321
PuP Player
PuP Форум Гуру
*******

Репутация: +157/-64
Неактивен Неактивен

Публикации: 501


Профил
« Отговор #106 -: Март 23, 2013, 22:15 »

Идват ми десетки тези да пусна,като котратеза за еволюцията на Дарвин...............но темата пак ще стане километрична.Дай сега да се концентрираме върху капитализма и когато го обсъдим подробно,винаги можем да се върнем на това  Ухилен

Цитат
А пред човека, които навремето е застрелял от упор в главата родния си брат с Колт 45-ти кал. ще лазиш ли ?
Надявам се,че се шегуваш тук..............или не  Намигване

Цитат
Собствена писменост и държава ? Дано не говориш за Индия, защото повечето индийци нямат нищо общо с циганите - имат голям умствен потенциал и са работливи.
Циганите на теория имат същия потенциал, въпроса е на практика колко поколения (2-3?) ще отнеме и колко бой... Затова, ги приемам за практически непоправими - защото нито към момента можем, нито си заслужава да ги "оправяме"
Имам предвид,че преди хиляда години(малко повече от 1500 години),изгониха циганите от Индия заради кражбите,измамите и лентяйството си..............................и в сравнено днес,те не са мръднали много много в еволюцията.Без яко цивилизоване(да се разбира бой и сръбска музика) циганите ще стават все по голяма напаст както за нас така и за самите себе си

Цитат
За ЧЕЗ, ЕОН и монополите... Имам само базови познания (въпреки, че са повече от на средния протестиращ в България)...
Преди монопола, тука проблем е държавата. Това, че дадена компания има монополно положение не означава държавата да не се намесва при положение, че не спазват договори, масово се мамят клиенти и тн. Иначе, реалния дял, който отива във въпросните компании е не по-висок (дори напротив), от този който взимат подобни компании в Западна Европа. Вече, че не подържат/развиват мрежата съм съглсен.
Пак казвам - не съм много запознат, но всички тези измами, за които говориш не са проблем на монопола, а са проблем на нефункциониращата, мафиотска държава ! В тези сектори на много места има монополи, но не във всяка държава е такава гротеска като в България. И между другото, цените на тока в България не са високи, дори са ниски. А да не говорим каква част от тези цени са данъци... Първо погледни държавата.

Без да ти звучи като заяждане................но нали викаш все по малко държава и всичко да се остави на ?пазарната икономика и свободния пазар?-Ясно е че само едната крайност(намеса или ненамеса на държавата) ще доведе до извращения-та каде се намира желания баланс ?

Цитат
Иначе, не съм толкова против идеята някой стратегически отрасли да бъдат (с преобладаващо) държавно притежание. Важното е каква е държавата - може и с държавен монопол да работят нещата, може и с частен. И обратно - в failed state, държавно, частно - се същия хуй, все ще е зле.
И да, при отговорно управление дори държавните компании може да бъдат на печалба. Националната електрическа компания в Тайланд е с печалба 1,6 млрд. лв последната година - съвсем маргинална печалба (70млн. държава), но все пак не губи и не тежи на бюджета. Тази компания отговаря за електроразпределението и повечето от мощностите, частни мощности също има. Сега попаднах на плана им за развитие за следващите 10г - интересни неща, но са 30стр на тай та само ги прегледах набързо. Нови мощности следващите 10г около 42 000 MW. От тях около 10 000 MW частни - повечето "Възобновими". 6000 MW - внос. Държавните - 2000 MW Възобновими, 4000 MW от нов АЕЦ и 10 000 MW газ и "чисти въглища".

Значи  и тука сме на едно мнение-неизбежен ли е монополът и има ли стратегическа важност,той трябва да бъде държавен-в краен случай винаги могат да си внесът еднин мениждърси екип и да имат не символична печалба

Тези цифри 1.6 мил лева-това приходите ли са ?

Цитат
Между другото цената на тока е горе-долу като в БГ, но разходите са повече заради климатиците - 40 чувства се като 46...
Обаче пък парно няма, а водата е няколко пъти по-евтина - с къпане по три пъти на ден - десетина лв. Бензина е на 60% от българската цена (тука пак благодари на държавата с акцизите и ДДС-то).
Колко горе долу ти излиза токът месечно-имат ли проблем,гражданите на Тайланд(мнозинството) да си платят тока?Горе долу 700-800 лева е средната заплата ако помня добре-средната заплата в Тайланд ,а не в Банкок.

Цитат
Джинито - равенство, равенство, ама точно това е големия проблем на Запада. Джини индекса зависи много от това, доколко социалистическа е държавата. Изобщо, не бих казал, че тоя коефициент е задължително нещо положително при положение, че повечето развиващи се икономики и САЩ (чийто проблеми са цвете сравнено с тези в Европа) коефициента е доста висок. А конкретно за България - да, почти всички са еднакво бедни... Примерно в Тайланд висшиста взима 1500лв, а неквалифицирания 500лв. В България висшиста взима 800лв, неквалифицирания 500лв - ето ти джинито...

Защо си толкова мек към САЩ-затънали са в дългове и компаниите пренасочват производството си към Изтока и ако печатницата спре да работи................защо си толкова оптимистичен към тях ?

Цитат
Но, да се върнем на това, което ни интересува - Продуктивността на на труда за час прямо цената на труда за час.
България - 4.50? и 3.10? = 31% за работодателя
Белгия - 45.80? и 37.70? = 18% за работодателя
Разликата може да ти се струва чувствителна, но като сметнеш милионите неуредици и спънки, които трябва да търпи и да разрешава един бизнес в България и тн - не е нищо особено. А и тези 13% разлика на колко пари мислиш се равняват след като вече видя продуктивеността на труда в БГ ? Значи, ако имаш белгийски/френски профсъюзи и белгийски шеф, заплатата ти в България би била с 13% по-висока... Примерно 80лв преди облагане, 60-тина чисти (Фигура 7)... 60лв повече или по-малко все са мизерни пари... За да имат българите по-високи заплати трябва държавата да се понареди и бизнеса да си стъпи на краката.

Гледах фигура номер 7-но там има само разходите на работодателя на заплата спрямо други разходи(социално осигоряване,пенсии и др)-та откъде виждаш колко е продуктивността и най вече какво е съотношението печалба за работодателя ?

Нека да изясним преди всичко тези въпроси :
1)Опиши какво според представлява идеалната държава,която дава голяма икономическа свобода и дава всички инициативи на хората на бъдат богати(Не е задължително да бъдат само една,може да са съвкупности от няколко) ?-Такава която да има стабилни и солидни основи(а не огромна разлика между свръх богати и свръх бедни-едните да не могат да си преброят парите,а другите дали ще имат за храна).

а)Какво трябва да им бъде образованието(частно ,държавно или и двете и на какво да се набляга в образованието най вече) ?

б)Здравеопазването-частно,държавно или и двете-пример с базисен безплатен здравен пакет и за всичко което се води не належащо или важно да се плаща ?

в)Пенсии и пенсионен фонд-частен(ама как ще се гарантира,че ще изплащат това което са обещали или че няма да фалират до тогава),държавен(как ще се гарантира,че правителството няма да се изкуши да заеме сумата временно за да си плати поредния дефицит по сметката ?

2)Как се определя минималната заплата на пазарен принцип-например в Белгия минималната е 1500 евро(горе долу)-та кои пазарни принципи трябва да се гледат дали тази заплата е подценена или надценена-има някакви индикатори,някакви формули за смятане на минималната заплата по пазарен принцип............................?

3)Казваш,че германската икономика е добре-по какво съдиш за това -конкурентоспособна,нисък дълг,малка безработица,добър процент нарастване всяка година ................................

 
Мой човек,пиши когато искаш и когато си на кеф-днес,утре,другата седмица.............ако искаш и другия месец.
Голяма част са социалисти/комунисти.................по скоро от незнание и нямащи си на представа как се правят нещата.Така,че ето ти малък шанс да намериш още последователи(капиталисти).Последните 4 въпроса ги пейстнах в отново,защото са фундаментално важни-отговори когато искаш(и когато си накеф) ,но ги направи както трябва...........please  Усмивчица
Активен
hitman321
PuP Player
PuP Форум Гуру
*******

Репутация: +157/-64
Неактивен Неактивен

Публикации: 501


Профил
« Отговор #107 -: Март 23, 2013, 22:17 »

Лектър

 

Ти хубави неща си написал,но има едно нещо което се нарича тенденция и има важно значение,включително и в икономиката

Нека например да сравним две държави-Испания и Тайланд

Искаш да инвестираш в една от тези държави(за да бъде по просто,искаш да купиш жилищен блок за даване под наем,да да видим къде ще е оправдана повече инвестицията)

1)Коя е по богата държава-Испания или Тайланд-съдейки статистиките Испания е двойно по богата  http://foreigntrade.alumnieeni.com/gdp-bg.asp (Испанската икономика се оценява над 1 трилион долара,докато Тайландската под 550 милиарда долара).т е Испания е по богата

2)В коя от двете държави,гражданите са по богати-Испания

Испания-на 27 позиция на БВП на глава на населението(за 2011 г) с 32 077 долара

Тайланд ?на 91 позиция на БВП на глава на населението (за 2011 г.) с 5395 долара

Да съдейки по горните показатели,Испания изглежда много по добрия избор ,но............

Нека да видим тенденциите в икономиката

1)Каква е безработицата в Тайланд и Испания(това е отличен индикатор за състоянието на икономиката) и каква е била през последните 2,3 години

А)Тенденцията на безработицата е с тенденция за увеличаване или намаляване ?

2)Как са тенденциите в икономиката през последните 2,3 години-увеличение или намаление и каква е тенденцията за в бъдеще ?

3)Как е демографската картина в тези държави и каква е тенденцията и прогнозата за това в бъдеще ?

4)Какви са дълговете на страната(спрямо БВП на страната) и какви са тенденциите

5)Какви са данъците за бизнеса(този който създава работни места) и как се движи бизнеса(много новооткрити фирми,много закрити фирми..............)

6)Успява ли да привлече инвестиции(пак индикатор за работните места).

Та къде е по изгодно да инвестираме в жилищен блок-в  Испания или Тайланд(естествено е много важно мястото също-град,разположение и т.н,но тука опростяваме примера за да стане по ясен). Испания или Тайланд Испания или Тайланд

Както виждаш ако съдим само по първите 2 показатели Испания е по добрият избор за инвестиране,но ако вземем долните показатели,изборът става коренно различен.( KrungThep ако не съм прав в нещо в моите изчисления,поправи ме).
Активен
KrungThep
PuP Форум Сенсей
****

Репутация: +100/-25
Неактивен Неактивен

Публикации: 393


Профил
« Отговор #108 -: Март 24, 2013, 01:09 »

Горе-долу е така, нямам време да пиша много сега.
Искам да пиша само за едно - с жилищния блок е по-сложна работата. Нямаш право да купиш жилищен блок. Като чуждо физическо/юридическо лице (а за да се счита компанията за Тай можеш да притежаваш до 49%) можеш да притежаваш 49% от строежа или 49% от апартаментите. Абе просто казано - не можеш да притежаваш земя, оттам къща също. Можеш да притежаваш апартамент/и стига да е под 49% от всички в сградата. На някой по-ключови места дори е 39%.
ОБАЧЕ.... нали знаеш винаги има начини..  Намигване  
С малко креативност и връзки при данъчните има начин. Връзките при данъчните дори не са абсолютно задължителни, но е добре да ги има, това ти гарантира, че никой няма да рови в доходите на номиналните акционери. Не, че иначе е края на света, но е добре да имат "чадър", защото реално това е единствения начин държавата да ти се набърка в схемата и да ти оскъпи операцията... Как става ? Създаваш Тай компания (нарочно не пиша АД, защото има малки юридически разлики с БГ), в което 51% (или повече, ако е необходимо) от акциите се държат от тайландски акционери - мин 4 (още по-добре, ако всичко се прекара през тай юридически лица). И тук е врътката - закона не задължава акциите да бъдат от един клас, тоест всяка да носи еднакви права като гласове, дивидент и тн. Усмивчица Оттам се сещаш, че си правиш твоите акции различни от тези на номиналните акционери и така с 39-49% пак имаш повече вот и тн - Voila Усмивчица Ааа, и естествено твоя дял не си го слагаш на теб (или примерно Западна фирма, ако имаш), а на офшорка някъде си - Каймановите, Лихтенщайн... Не за друго, ами за да спестиш още от данъци.
Активен
Страници: 1 ... 4 5 [6]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines