Пикап, ефективни запознанства, флирт и свалки (Pick-up Project форум)
Декември 05, 2023, 23:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

"Ако достатъчно дълго време седиш на едно място, целият свят ще мине пред очите ти." – Китайска поговорка

Започни да живееш живота си сега! Научи се да заговаряш непознати жени!

Екипът на pickup-project организира групи за нови обучения през 2023г.

За записвания попълни формата:

https://pickup-project.net/%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%b9/

Начало
Правила
Търси
Вход
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Кариерно-неориентиран на 20  (Прочетена 1123 пъти)
I_am_Beast
PuP Player
PuP Форум Новак

Неактивен Неактивен

Публикации: 23

Профил
« -: Май 10, 2021, 18:10 »

Пичове,2 курс съм студент в сферата на програмирането.Проблемът е,че не знам какво се случва с мен.Изобщо не ми се занимава да се уча да пиша код.Записах университет най-вече,защото навремето в 12 клас не знаех с какво да се занимавам и всички разправяха,че в ИТ сферата има много пари.Всеки правил по 5-8 бона и щяло да ми бъде лесно.Изобщо да не съм го мислил и това било най-добрата оферта.Лошото е,че не се виждам да стоя пред компютъра 24/7 и да цъкам програмки,а още по-лошото е,че не виждам алтернатива.По цял ден бездействам и вече започвам да се плаша.С нищо от другите ми хобита и интересни занимания не става да се правят пари.И ето сега пред мен има два варианта.Единият е да се насиля да уча програмиране и за 2-те години,които ми оставят в университета да вложа максимално усилия  и да си намеря работа.Другият е да го карам ей така и да се надявам да изпадне нещо.Кажете вие какво мислите?Как навремето сте избирали с какво да се занимавате.По душа или по принуда сте си харесвали професиите.Също така и факторът пари е важен.Не става зрял мъж да работи за 1000 лева.Ще се радвам да изкажете мнение по въпроса.
Активен
stone
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 3996

Профил
« Отговор #1 -: Май 11, 2021, 07:37 »

Аз като човек едно поколение преди теб какво друго ми остава, освен да вляза в клишето "то сегашната младеж..."
Ама си е така. Пълно е с момчета, а още повече момичета, които нищо ме им се прави - в смисъл, нищо полезно, от което се изкарват пари. Всеки гледа нещо далавери, хазарт, биткойни, момичетата пък ютюбърки, влогърки или направо на онлифенс. И не говоря само за БГ, а по цял свят.
За съжаление, полезното не винаги е приятно. Човек трябва да си създаде навик и душевна сила да върши едното преди другото. В живота има място и време и за двете.
Бих ти препоръчал да прочетеш някой философ стоик, например Марк Аврелий, но едва ли ще ти е интересно. Опитай все пак, за теб си е. Животът си е твой и сам си решаваш как ще го живееш.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Публикации: 322

Профил
« Отговор #2 -: Май 11, 2021, 07:47 »

На 20 години си, нормално е да си неориентиран. Дълго време ще си остане така. Проблема е, че вас младите много са ви разглезили. На 18 години имате очаквания да получавате парите в топ 1% професионалистите в България. Едно време бях щастлив че имам работа. Обикновена работа в компютърен клуб за почти нищожна заплата. Не съм имал никакви очаквания, освен че ако бачкам здраво, ще я сменя с едно стъпало нагоре, после пак так и т.н. И така докато стана на 35-40, където вече можеше (евеентуално да съм и шефче). 2000-2004 година работата се намираше основно с връзки. Тия неща не ти ги пиша за да те упреквам или съдя, а да видиш различна гледна точка.
Ако можеш да очакваш нещо - то е че през следващите 10-15 години те чака яко гърчене и бачкане. Провали, разочарования, болки в гърба, безсънни нощи. И ще си голям късметлия ако някъде тук разбереш и осъзнаеш какво точно ти се отдава, кое е за теб и с какво би се занимавал цял живот. Шанса е малък, но колкото повече неща изпровваш, толкова по-добре.

Как да не става зрял мъж да работи за 1000 лева? Че то в моя град 50% от хората вземат по-ниски заплати. Ще сенаучиш да живееш с 1 000 лева на месец. Не ме питай как е - мизерна работа е, ще се чудиш как да оцеляваш месец след месец. Не че е хубаво, но това е реалното положение на нещата. Няма как на 20 да очакваш светът да е в краката ти, ти да си професионалист с уникални умения и т.н. Просто ги нямаш. Можеш да ги научиш, но за това се изисква време.

И още нещо - това което си искал преди години вече не го искаш. Ти не си същият човек отпреди 2 години. Не очаквай че ще си същият и след още 3-4-5-10 години. Желанията, личността ти постоянно ще се променят, този процес няма край. До към 25-тата ти годишнина и мозъка ще е напълно оформен и развит (все още не е). Така че докато ти е здрав гърба - прави каквото искаш и желаеш. Можеш и само на чипс да живееш, не е болка за умиране, безсмъртен си. Всяко нещо си има цена, който и път да избереш, никога няма да знаеш какво си проуснал с алтернативата му.

Бездействието ражда само пороци, дръж се зает без значение с какво. В противен случай ще започнеш да мислиш глупости. Ако толкова няма какво да правиш - три часа на ден четене ще ти се отрази много добре. Четене, не слушане на аудио книги/ютуб. Ако не знаеш къде да започнеш - Хемингуей е добро начало за младежи.
Активен
BaiGrozdan
PuP Форум Зарибен
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 67

Профил
« Отговор #3 -: Май 11, 2021, 09:47 »

И аз бях на твоето място и моят личен съвет към теб е да опитваш и да експериментираш, докато не намериш нещо, което ти харесва.

Ако нещо ти харесва много, то можеш да измислиш начин да изкараваш пари от него. Да ще започнеш от малко и от нулата, но в дългосрочен план ще си щастлив. Просто трябва да мислиш в тази насока и да ти идват идеи.

Аз завърших финанси през 2012 от топ 20 университет в света. Ненавиждах счетоводството и реших да се преквалифицирам на програмист през 2019. Пробвал съм и различни професии. Бил съм брокер, продавал съм по вратите, бил съм аниматор и DJ.

Един ден работейки като счетоводител казах на шефа да ми даде възможност да работя нещо различно, защото не харесвах работата си. Така започнах като tech support. След известно време имаше задачка, която имаше програмиране в нея. Направих я доста базово и се изкефих. Тогава се записах на шега в Софт Уни. Запали ми интереса по програмиране , събрах 10 бона и започнах Телерик. Рисковано, но си заслужаваше да се опита.

Въпросът е да не поглеждаш назад и да съжаляваш, да рискуваш ако нещо ти запали интереса, защото може да е твоето и може да си по-добър от другите в него.

Имай впредвид,че 1000 лева не са никак малко, особено ако си делиш наема. С толкова живях и си делихме по 250 лева със съквартиранта , дори успях да ходя на море.

Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: