Пикап, ефективни запознанства, флирт и свалки (Pick-up Project форум)
Август 13, 2022, 01:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


"Животът е това, което се случва, докато вие си правите други планове“ - Джон Ленън

Предстоящо практическо обучение в София в началото на август 2022г. Овладей силата на истинския пикап, научи се как да заговаряш жените, които искаш!

За записвания попълни формата - https://pickup-project.net/%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%b9/

Начало
Правила
Търси
Вход
Регистрация
Най-нови
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Процес за вземане на решение при инвестиции и спекулации  (Прочетена 1137 пъти)
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« -: Април 21, 2022, 08:10 »

Предполагам че повечето хора във форума следите финансовите пазари и интересните неща които се случват. Става въпрос за ситуацията със Нетфликс и дълбокото им пропадане. Лош отчет и хоп - 20-30% надолу. Та покрай тази ситуация ме осенни друга идея - как да се възползваме от подобни ситуации на пазарите и в живота въобще.

Ето я конкретно идеята - предстоят след една седмица (28 Април) отчетите на Фейсбук и Апъл. Пут опциите (извън парите) са - 0.49 за Апъл на 150 (за 29 Април - петъка след отчета им). Вчера успях да се доредя и на 0.33 за контракт (купих 10). За Фейсбук нямам още отворена сделка (засега).

Допускането: Ако има miss в отчета на Апъл, и съответно пазара реагира с 20-25% дроп, цената ще се озове в диапазона 135-125 долара за акция, при текуща цена 167. Опциите ще се озоват в парите. Ако осредним на 130 цената, то всеки контракт ще струва 150-130=20*100 = 2 000 долара. При цена от 33 долара за контракт това е 60.6 пъти възвращамост. Или с други думи Пазара ми дава коефициент 60 да се реализира подобно развитие на ситуацията.

Сега логиката и процеса.
Да, все още не съм изхвърил фундамента и огромното значение което има. В момента обаче пазара не се движи от фундамент. Дали ще е психология дали паричните потоци (flows) няма никакво значение. Това което има значение е състояните в което се намира пазара. Малки на пръв поглед грешки/промени в отчета - предизивикват ОГРОМНИ промени в самата система. Това е защото пазара е Complex adaptive system (няма да влизам в подробности, има достатъчно книги по въпроса).

При нетфликс вчерашните събития се бяха случили и с предишният отчет, когато отново при miss се срути с 25%. Същото се случи и с Фейсбук изминалото тримесечие. Въобще с повечето компаниии които по един или друг начин не са отговорили на очакванията на участници в пазара биват наказвани моментално и непропорционално. ( отново комплексна система).

За момента с Апъл не се е случвало подобно нещо. Отчетите потвърждават и дори надхвърлят пазарните анализи и всички са щастливи. Очакванията за Q 1 2022 са 1.43 долара за акция (EPS). Да, ама тази прогоноза изобщо не е ревизирана а в последното тримесечие се случиха куп неща които изобщо не с аповлияи на нея - Войната в Украйна, Локдауните в Китай, поведението на потребителите, Инфлацията и други за които дори не знаем. Реалистична ли е?
Нямам си и идея, но не ме и интересува. Всичко което ме интересува са:
- В момента пазара е тотално счупен и никакви пазарни механизми не работят
- Пазара е изключително надценен
- Очакванията на участниците са крайно оптимистични
- В състояние на глобална икономическа война сме
- И куп други

И за десерт някой ми предлага коефициент 60 аз да се окажа прав (1.666%).
Тук се връщам на друго важно твърдение за финансовите/борсови и сделки въобще в живота. Важно е колко печелиш когато печелиш и колко губиш когато губиш. При тази конкретна сдлека, най-много ще изгубя премията за опциите или грубо около 380 долара. Нищо повече. Мога да спечеля - описал съм по-горе.

Пазарът казва че подобно развитие което съм описал се случва веднъж на 60 опита (това е значението на коефициент 60). На практика никой не знае точните вероятности за подобни ситуации, всичко е само предположения. Не знам защо, но в състояните в което се намира света и конкретно пазара (дори ядрените оръжия не са off the table) не ми говори за 98.3% вероятност пазара да е прав (1 минус 1.666% )
На това отгоре опита ме е научил (и което най-най-важното препдоложение) че редките събития се струпват (нарича се clustering). Това е както и сами сте забелязали в живота - хубавите и лошите неща не се случват равномерно и през равни интервали от време. Напротив - имаме поредни дни в които всичко върви по вода, имаме поредни дни в които всичко е с гъзъ нагоре и между тях такива в които не се случва нищо. Но те не са равномерно разпределени например добър-лощ-нищо, ами като влезем в серия знаем че ни предстои още. Пазара според мен е в подобна серия, но тези неща трудно се осъзнават.

Сега най-важното. Много по-вероятно е да греша и да загубя. Това не е важното. Важен е процеса през който не преминава и как се взема решението. Както виждате не пиша кое ще се случи/какво ще се случи. Всичко което знам и предполагам е че Пазара надценява вероятността си от 98.3% всичко да е точно. Според мен е не повече от 80%. Но за подобни неща нямаме данни. Всъшност има подобни, т.е препдолагам има ratio miss/ price movement за тримесечия, но те едва ли ще са ни от полза. Още веднъж - състояните на пазара/системата е изключително важно. Тя се намира в critical mass. Правилата тук са съвсем различни. Ако вземем за пример една пясъчна купчинка - в нчалото когато добавяме песъчинки нищо не се случва, купчинката се увеличава на височина. Достига се обаче момент в който тя е на ръба, достигнала е критична маса и всяка една нова добавена песъчинка би могла да срути купчинката. Главния въпрос е КОЛКО? Какво количество от купчинката ще повлече след себе си? 10%, 20%, 60%? Никой не знае, но ето такива са правилата на Комплексните системи.

Чистата математика. Разиграваме тази ситуация 100 пъти (хиляда, все едно).
От 100 опита,

Според Пазара - той ще печели 98.3 пъти, аз само 1.7 пъти. Да кажем че залога ми е 400 единици (стойността на 10 контракта), след 100 опита ще имам:
- 98.3 пъти * 400 - загуба = 39 320 долара
- 1.7 пъти * (400 * 60)-400 - печалба = 40 800 от тях изваждаме залозите 400 = 40 400 печалба. Обща печалба - обща загуба - 40 400 - 39320 = 1080 долара

Според мен
той ще спечели 80 пъти аз 20
- 80 * 400 - загуба = 32 000
- 20 * 400 * 60 (-400) = 20 * 23 600 = 472 000 - да, половин милион
Тотал - 472 000 - 32 000 = ,многоооооо печалба

Всичко звучи прекалено хубаво за да е истина. Хубаво е, ама е трудно. Отново напълно възможно е първите 80 опита да са ни губещи..... подобни вариации не се търпят повярвайте ми. Не знам колко от вас играят покер, ама с години да бъхтят без да ударят голям пот ти ебава майката на психиката. И после идва winning streak-а цял месец луди печалби, сумарно си на печалба, но...... е гадно.
 
Ето защо най-важните неща - нищожен процент от банката (0.1% за сделка от пдобен тип) и търпение, защото с години можем да не видим нищо хубаво.
Затова не от всеки става комарджия, покер играч, борсаджия и спекулант. Мисленето винаги трябва да е в проценти и вероятности, а не пожелания и вяра. Напълно възможно е и да греша за това по-горе, но лично аз винаги си тествам идеите. За съжаление на финансовите пазари подобни тестове стават изключително бавно. В покера можеш бързо да натрупаш милиони ръце и да ги анализираш, за футболни мачаове 2-3 сезона и ще имаш някаква достоиврна информация, ама на борсовите пазари - някои идеи може и да не им видя никога резултата.

Още веднъж - подобни сделки и магарии трябва да се правят с капитал който можем да СИ ПОЗВОЛИМ да загубим. И никога, ама никога повече от 1-2% в единична сделка. В противен случай ни чака фалит.
Активен
stone
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Репутация: +1064/-135
Неактивен Неактивен

Публикации: 3994Профил
« Отговор #1 -: Април 21, 2022, 09:04 »

Стефак, знаеш ли колко случая мога да ти покажа, когато отчетът излиза добър, но акцията въпреки всичко пада (на това му викат buy the rumor, sell the news), както и обратното - излизат лоши новини, но цената се качва (на това пък му викат it was priced in).
Всички тези анализи ги правят постфактум, и пак не могат да се съгласят кое точно е било причината за определен резултат, който се е случил. А какво остава да отгатнат резултата отнапред.
Ти гледаш много ограничен набор от изходи. Ако печалбите паднат, акцията ще падне и то с 25%. Да, но има и много други изходи, например:
Печалбата пада, но акцията пада с 5-10%, а не с 25.
Печалбата се качва
Печалбата пада, но Путин подписва примирие същия ден, и всички акции се качват
И т.н. до безкрай.

Тури си парите в нещо по-дългосрочно, тоест ако вярваш, че хората ще купуват все повече айфони сложи ги лонг Апъл независимо от текущия резултат това тримесечие. Ако ли пък вярваш, че айфона е шит и все по-малко хора ще го купуват, сложи ги шорт Апъл и в дългосрочен план ще спечелиш, без да чакаш да падне точно другия петък преди да ти изтекат опциите.

Аз опции само продавам, не купувам. Скъпи са и изтичат бързо. Често се случва дългосрочно да се окажеш прав, ама опцията вече изтекла и парите ти изгоряха.

Но, кой знае, не казвам, че винаги аз съм прав. Може пък и ти да се окажеш прав. А има и доза случайност и късмет, няма как да отречем това
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #2 -: Април 21, 2022, 10:39 »

Стефак, знаеш ли колко случая мога да ти покажа, когато отчетът излиза добър, но акцията въпреки всичко пада (на това му викат buy the rumor, sell the news), както и обратното - излизат лоши новини, но цената се качва (на това пък му викат it was priced in).

За "нормални времена" - съгласен съм прав си. Но ако ще трябва да бъда още по прецизен - въпроса ти трябва да бъде: при същите/идентични/аналогични условия в които се намира пазара и света в момента към днеща дата. Част от които са (само част, дори не ги знаем всички) - демографско състояние, състояние на пандемия, състояние на война, състояние на пазара (дори световния), състояние на дълг. В тези условия е които сме - нямаме кой знае каква минала информация. Нека вземем предходните 15 години (дори е много) - това са 60 отчета/тримесечия наблюдения. Крайно недостатъчни са. И дори в тях попада подобен спад като на Фейсбук - мега кап с 25% надолу. Подобно нещо "не би трябвало" да се случва според икономистите. За мен въпроса е с колко точно са сгрешили те.Всички тези анализи ги правят постфактум, и пак не могат да се съгласят кое точно е било причината за определен резултат, който се е случил. А какво остава да отгатнат резултата отнапред.

Не търся причините - за мен те са без никакво значение. Дори не гледам на точен разултат. И сравнителна точност ми върши работа. Ако не 1/60, и 1/40 коефициент ще ми свърши работа, според зависи.

Тури си парите в нещо по-дългосрочно, тоест ако вярваш, че хората ще купуват все повече айфони сложи ги лонг Апъл независимо от текущия резултат това тримесечие. Ако ли пък вярваш, че айфона е шит и все по-малко хора ще го купуват, сложи ги шорт Апъл и в дългосрочен план ще спечелиш, без да чакаш да падне точно другия петък преди да ти изтекат опциите.

Разбира се че дългосрочното инвестиране е важно. Но нека кажем 80% от капитала там. Останалите 20% могат да се използват за подобни различни стратегии/идеи. Целта ми е точно short term. Без ама-ако-coulda-would-shoulda. За мен затова са залози - с ясен и точн краен срок. Мача свършва, всички виждаме кой печели кой губи. Тук търся точно тези времеви участъци "2-5 дни" от отчет до приключване на опцията. Това са наблюденията, това е идеята - осатналите 85 дни от тримесечието са отделен филм и не ме вълнуват, ако ще ядрена бомба да се хвърли (примерно).


Знам че е странно, но честно, срещал ли си подобни идеи за пазара до момента? Без сложни термини, риск премиа, алфа-гама-сигма. Истината е че НЕ ЗНАМ дали ще даде резултат в дългосрочен план, но мисля в следващите поне 2 тримесечия да пробвам. Мен хване ли ме идея, не ме оставя на мира, имам поне още две толкова шантави и работят на "теория" - на пракитика времето ще покаже. Пак ще напиша - дори да изгубя 2-3-5-10 пъти, това съвсем не означава че идеята е погрешна. Процеса е важен - призмата на вероятности, точни и ясни правила и крайни срокове. За съжаление и радост финансовите пазари не са хвърляне на зарове и игри на карти със ясни и точни вероятности. Не са и спортни залози със приблизителна вероятност и поасоново разпределение. Тук имаме съвсем други принципи и разпределение на изходите. Но масово участниците знаеш че използват bell-curve за разпределението им, без да си дават сметка че 1-2 наблюдение ебава майката на целия модел.

Пак ще напиша това на което разчитам  са свойствата на системата
- clusteriung (струпването на положителни/отрицателни събития в интервалите от време)
- power law dynamics - дребни изменения в системата водещи до качествени изменения (малкото камъче обръща колата)
- feedback loop - както направи Бил Акман вчера и подсили тренда на нетфликс. Ами ако Апъл не се окаже всъшност "сигурността за която всички са мислили че е"? Ако започнат разпродажбите и там? Къде ще е краят?

И последно - загубата ми е крайна - няма да загубя повече от 400 долара. Голям прас. Мога да го повторя поне 200-300 пъти тоя експеримент преди да фалирам. Е, тогава ще си призная че грешах, но и на 100-тното наблюдение ще си взема поуката.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #3 -: Април 27, 2022, 07:56 »

Към днешна дата съм в един от най-важните моменти в процеса. Пред мен е възможността да кеширам (сигурна печалба/cash out) първоначалната позиция и умножа парите по пет (5) или да не правя нищо и да чакам времето да реши вместо мен като има вероятност да загубя залога си.

Това е момемнта в който всеки може да прецени става ли от него спекулант/инвеститор. Най-трудното от всичко е да следваш първоначалната си идея. Възможността на момента да приключиш с 2х,3х, 10х на капитала си, да спреш болката от загубата и неизвестността е изключително примамлива.
НО и изцяло погрешна. Така просто подараяваш от Валю-то което преди това си открил. И плащаш разбира се допълнителна комисионна под формата на спред.  Текущата цена на контрактите са 2.00 - 2.07. Което изначава че ще платя поне 0.03-0.05 единици под формата на спред или 1.5-2.5% изразено в абсолютни долари. Ако направим подобна сделка 100 пъти - сами виждате разликата.

Но другата и по-важната цена която се плаща е психологическата. АМИ АКО.....
Мачът е свършил, аз съм загубил и преигравам отново в главата си - трябваше да си взема парите когато можеш и сега щях да съм по-добре. Много съм алчен, някой път трябва да си прибирам печалбите, сещате се целия тоя булшит в главите който минава. Стигал съм до абсурдни положения в миналото където съм се надявал изобщо да не спечеля, само защото бе е били страх преди това да купя 20, вместо 2-3 контракта. И си мисля по-добре да не спечеля и двата, защото това ще покаже колко съм зле в преценката си за подобни ситуации.

Не че и сега съм 100% безупречен, но съм се научил много по-лесно да понасям загубите и определено да държа на дългите поредици и загуби и прищевките на пазара. Ако съвсем съм на зор, не съм виждал зелено в банковата сметка от 3-4 месеца, ще кеширам за да "се почувствам по-добре" но не означава че съм постъпил правилно. Целта е да се остане максимално дълго в играта за да може да се реализира статистичекото очакване което имаме. Това е същността, това е основата на всички Игри/ситуации в които присъства елемента "шанс".


Не винаги правилният процес води до желания от нас краен изход! Много по-вероятно е правилния процес да ни доведе до загуба в краткосрочен план, ще трябва да помислим следващите 10-100-10000-милион залога които ще направим в Живота ни. Изборите са ежедневни и десетки на брой - по кой път да отида до работа и какво да си купя за вечеря. Колко килограма да сложа на лежанката, с коя мацка си заслужава да изляза и да прекарам времето си?

Всичко това го пиша главно заради мен, но и всеки да види през какво се преминава когато залагаме парите си. Не е нищо по-различно което да е минавало и през вашите глави. Единствената разлика е в това дали и до колко се придържа човек към правилните процес (навиците е точен синоним).

Спазвам ли хранителния си режим в по-голямата част от времето (90%), лягам ли си навреме всяка вечер (повечето), прекалявам ли с алкохола по-често отколкото е желателно, не отделям ли прекалено много/малко време за мацките - за всеки е индивидуално. Това се решения които е добре да се вземат на трезва глава, да се обмислят внимателно и едва след това да се следват. Като постоянно в прецеса обновяваме наличната ни информация получена от обратната връзка. Как се отразява едно допълнително пиене на живота ми на следващия ден, две или три мацки на седмица мога да видя, коя храна ми се отразява добре-зле. UPDATE! когато е необходим.

Или както с думите на великия Йоги Берра:
"Деветдесет процента от играта е наполовина ментална"

Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #4 -: Април 29, 2022, 08:20 »

Прогнозата/предвиждането ми се оказа грешно. Apple бие очакванията на анализаторите. Това беше основното. Всичко друго беше последствия.

Къде сгреших:
- Късно се усетих да направя сделките. Само ден по рано можеше да се докопая до още по-добра цена.
- Снощи се полакомих и накупих допълнително опции за още 400 долара. Никакви решения занапред при спекулации вечер. Това ми е втория страйк, имам предишна частична таква.

Какво е важно в подобен момент на загуба. Да не се прави нищо. Никакви удвоявания, Марттингейл иподобни щуротии за избиване на загубата. Поемаш си последствията, научаваш си уроците и следващия път пак. Поне тук съм безгрешен. Подобно нещо съм правил само веднъж и то през далечната 2008 когато от зор съм залагал кой ще спечели Оскар-и. Не е страшно когато губиш 1-2% от капитала, проблема е 10-15% и нагоре. Тогава вече последствията са огромни и за джоба и за психиката.

Ще следя поредните месец/тримесечия с отчетите. Набелязал съм някои идеи, но да видим. Дотогава - нищо, имам достатъчно други отворени дългорсочни позиции които се справят добре. Но точно Apple е компанията/акцията която крепи целия пазар. Падне ли тя - ще е най-лошо от всички заради огромната ѝ тежест.

Да си голям е огромен недостатък! Големите хора (и физически и по власт), големите животни, големите дървета, големите компании, големите планети, големите звезди.... са НЕУСТОЙЧИВИ и подвластни на резки промени. Те са първите които ПРОМЯНАТА поваля.
Активен
krisit
PuP Форум Майстор
***

Репутация: +65/-34
Неактивен Неактивен

Публикации: 237Профил
« Отговор #5 -: Май 06, 2022, 15:34 »

Определено начина по който мислиш за трейдовете и пазарите ми допада и мисля че си абсолютно на прав път, 99% от хората с които разговарям за пазари трейдване или инвестиране си мислят че много знаят, правят прогнози дават съвети имат някакво мнение което не се базира на нищо освен на техния delusion че мислят че знаят нещо а не осъзнават колко complex systems са пазарите както ти каза и от колко неща се влиаят които ние няма как да предвидим, та от тази гледна точка ме изкефи как разсъждаваш. Аз от 2018 много сериозно изучавам инвеситране, икономика, пазари и търговия и нямам претенции да съм специалист преди мислех да слагам 90% от nertwortha ми в акции, и си мислех че за 1-2 години ще науча всичко което ми е нужно, е реалността въбоще не е такава и се оказа че тази материя е по сложна от всичко с което съм се занимавал до сега  Ухилен и вече процента който ми е за акции е 20-30% просто защото повече от това е прекалено голям риск и ми е ясно че големите пари няма да ги направя от акции.. за това съм си разделил портфолиото на различни asset classes (като всеки един от тях съм го изучил до едно добро ниво, не такова че да съм топ 1%  в сферата защото няма как да съм специалист по всичко, но до такова че да съм над средното ниво и да могат да ми носят окей печалби) в които да инвестирам, а големите пари ще се правят от бизнес защото се оказа че бизнеса е по лесен и от инвестирането и от търгуването и с много по нисък и управляем риск за мен и моята експертиза  Разбира се ако се бях занимавал с бизнес последните години които съм иневстирал в учене и прилагане, щях да изкарам доста повече пари, но не съжалявам ни най малко за времето което съм вкарал тъй като значително си подобрих знанията и изградих един сериозен фундамент който е приложим и в иневстирането ми в бъдеще и в правене на  бизнес и дори забелязах че с жените мисля на по високо ниво thinking in levels както го наричат в покера,  и ги играя доста по умно и динамиката която успявам да създавам определено е нива на горе, неочакван страничен ефект..  Ухилен
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #6 -: Май 11, 2022, 07:13 »

Ще повторя упражнението с Disney - путове между 85-90 долара, според зависи. Бюджет - 350$
Активен
stone
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Репутация: +1064/-135
Неактивен Неактивен

Публикации: 3994Профил
« Отговор #7 -: Май 11, 2022, 15:11 »

Не е страшно когато губиш 1-2% от капитала, проблема е 10-15% и нагоре. Тогава вече последствията са огромни и за джоба и за психиката.
Е чак огромни... Зависи каква ти е психиката. Аз редовно губя подобен % от капитала си, и говорим не за $300-400, а за 5-цифрени суми. Не е приятно, но не се умира. Спя си нормално, не се будя с мисълта да скачам през балкона. После пак се правят. Пазарът е много волатилен сега.
Няма как да спечелиш, без да рискуваш. Инак знаеш - бондовете, 2-3%, и това е. Ама и там не спиш спокойно, ТЛТ почна годината над 140, сега е 115.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #8 -: Май 16, 2022, 06:30 »

Е чак огромни... Зависи каква ти е психиката. Аз редовно губя подобен % от капитала си, и говорим не за $300-400, а за 5-цифрени суми.

Прав си както винаги, не е болка за умиране, но при условие че Инвестирането не ти е работата/бизнес и не е единственото на което разчиташ за да се издържаш.

Все се канех да пиша и за тази друга недоразбрана тема. Повечето сме чели основните правила на Уорън Бъфет
1. Никога не губи пари
2. Никога не забравяй Правило 1

Целта на нас като инвеститори не е да СПЕЧЕЛИМ, а да НЕ ЗАГУБИМ играта на Инвестиране. Целта ни винаги трябва да бъде ОЦЕЛЯВАНЕТО а не МАКСИМИЗИРАНЕТО (на печалбата).

Пример:
Имаме някакъв актив/инвестиция. Всяка дадена година има 50% вероятност цената да е отишла нагоре/надолу. Когато се повишава, се повишава със 100%, когато губи - намалява само с 50%. Периода на инвестицията е 10 години. На пръв поглед това е невероятна сдлека - ще имаме 5 години * 100% - 500% нагоре, 5 години * 50% - 250% надолу, тотал 250%; Делим на 10 години - 25% годишна доходност (средна аритметична доходност)!!!. Уникално супер, мечта.

На практика нещата са много по различни. Нека кажем че инвестицията ни е 100 единици (хиляда, няма значение). Първата година сме +100%, втората +100%, третата -50%, 4та +100%, 5та -50%, 6та -50%; 7 +100, 8 -50%; 9та +100%; 10а -50%. Пет печеливш и пет губещи, точно според тероя на вероятностите. Но да видим какво се случва с капитал и как нараства:
НК - 100; след 1 година - 200; след 2 - 400, 3 - 200; 4 - 400; 5 - 200; 6 - 100; 7 200; 8 - 100; 9 - 200, 10 - 100. Капиталът ни е нараснал точно с НУЛА единици, а не със "средно аритметични 25%" както би трябвало да бъде. Това е средно ГЕОМЕТРИЧНОто нарастване на капитал, т.е истинското реално нарастване. Онова което се случва след всички спадове и върхове. И само то има значение защото това са реалните единици които можем да изтеглим и изхарчим. И единствено това може да ни интересува. Всеки може с ексел да си поиграе и да с еубеди с очите си - няма значение кои годишни са печелиш и кои губещи и в каква поредица излизат. Няма значение дали са 100 или 200 годинии Средното геометрично = 0 при тези по горе условия.

Този променен за улеснение пример и доста по сложни са от книгата на Mark Spitznagel - Safe Haven. Лично за мен - в Топ 3 книги за инствестиции. Някои неща съм ги знаел още от преди това, особено за застраховките, но всичко там е описано подробно с примери и препратки. Колкото по-дълбоко закопае човек, толкова по-добре. Най-добре до оригиналния Бернули от 18 век - чудесни примери!

Целта и на Живота е на първо място - Оцеляване, и едва тогава - Възпрозивеждане. Не губи пари, остани максимално друго в играта.
Секунда невнимание - цял живот мъртъв!
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #9 -: Юни 22, 2022, 10:52 »

Снощи се уредих с PUT на Апъл на 120, 3 броя * 2 долара за контракт с expiration 29.07.2022. Тотал - 600 $

Текущото тримесечие и отчети ще бъдат изключително изненадващи. Колко - и аз не знам. Знам само че, колкото по-несигурна е ситуацията, толкова възможното подценяване/надценяване е по-голямо. В момента всички прогнози/guidences, предвиждания за инфлации, цени, растеж и каквото и да било са с нулева стойност. Цялата финансова и политическа система са в critical state (състояния на комплексната система). Единственото което очаквам да се прояви е новото Emergent behaviour, на участниците/агентите/инвеститори/хората. Къде, какво и как ще се счупи, но поведението ще бъде изцяло ново и различно от момента. BTFD, Fed Put, NGMI, Ok Booomer, виртуални джипегове, токъни, сещате се.
Мъск от герой и лидер, ще се превърне за една нощ във злодей и презрян от всички (не че не е аутист, но както и да е). Сравняват сегашното състояние със 70-80те, но ако човек се задълбае в историята, ще разбере че сме по-скоро 1929-32 - голямата депресия. Историята никога не се повтаря, но се римува. И в онези времена е имало визия за енергийни валути предлагани от технократи, и Иван Крюгер са си имали, и свръхзадължаването. В момента единствено участниците са различни.
Активен
stone
PuP Hero
PuP Форум ЗвЕзДа
*
*
*
*

Репутация: +1064/-135
Неактивен Неактивен

Публикации: 3994Профил
« Отговор #10 -: Юни 23, 2022, 06:27 »

Успех!
И аз не съм добре напоследък с инвестициите си, но пък тези дето викаха "have fun staying poor" съвсем се загубиха, като старите два лева.
Активен
damian
PuP Форум Новак
*

Репутация: +1/-1
Неактивен Неактивен

Публикации: 8


Профил
« Отговор #11 -: Юни 23, 2022, 21:28 »

StefanS , опитваш се да усложниш нещата и да намериш система за сигурна печалба.Ялмар Шахт го беше казал идеално в една от книгите си , ще перефразирам малко контекста - инвестирането е изкуство, а изкуството и системата са като олиото и водата - не вървят ръка за ръка.Системата на акциите е проста, фирмите емитират акции за да вземат парите на балъците, мисля че беше описано в една известна книга ако не се лъжа The Ponzi Factor.Защото почти всички акции са емитирани при номинална стойност нещо от рода на 0.00000001 долара, за толкова можеш да и съдиш.Аз направих малко парици последните месеци, както каза Stone, примерно като Путин подписа договор за взаимопомощ с ЛНР и ДНР, за мен беше логично че ще вкара войски в конфликта в рамките на дни и че пазара ще се смъкне, както и стана , и купих на евтиния.Моята стратегия (и аз съм един от балъците дето разчита че има още по големи балъци да купят от него на по скъпа цена), е да следя група от компании, примерно в момента следя CLOV, GOTU и особенно са ми интересни BBLN, което в средносрочен план ми дава възможност да се запозная с бизнеса има и техните показатели в малко по голяма дълбочина, и като се нареди и някоя макроикономическа ситуация, влизам в играта.Също  купувам преди ърнингс , но само компании които следя от достатъчно дълго време.Примерно за CLOV, всеки месец експанзираха в различни Щати, което значеше увеличение на приходите ( но не и на печалбата !!!),и в повечето случай хващах едни 20-30 % движение нагоре.Е после направиха дилушън и си еба мамата.И аз мислех миналата година че като вляза на пазара с 10к, за една година ги правя 100 , за две години 500к и се пенсионрам, ама не стана точно така  Ухилен
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #12 -: Юни 24, 2022, 06:45 »

StefanS , опитваш се да усложниш нещата и да намериш система за сигурна печалба.

Съвсем не се опитвам да правя това. Това са чисто спекулативни сделки, long shots, базирани на познанието и личния ми опит. Ти може и да смяташ че фирмите емитират акции за да обират парите на балъците, за мен зад акциите стоят реални бизнеси с реални парични потоци. Притежавам акции разбира се, огромната част от банката ще замине също в покупка на бизнеси, знам кои компании дори. Но не и при тези цени. В момента съм пас. Не изпитвам нужда да спекулирам или надхитрям пазара, това което виждаш тук е просто идея която пробвам, и по-важното поне според мен има огромна асиметрия - огромна печалба - ниска загуба. Мен грабне ли ме идея - пробвам задължително, много мразя да си задавам въпроса - ама какво щеше да стане ако....

Не знам какви са ти целите, но моите далече не са да забогатявам в краткосрочен план. Точно в момента на първо място е да запазая капитала си (2-3 години). В дългосрочен план забогатяването неизбежно ще се случи, пак ще напиша - мога да седя в Играта много дълго време, при мене няма YOLO, FOMO, дреме ми на шапката. Дори в момента P and L - ми е много добър (минал и настоящ), със stone коментираме често позиции и виждания. Целта на инвестирането ми е ако трябва да обобщя - след 15 години то да ми носи ПОСТОЯНЕН доход с който бих запазаил стандарта си на живот. В момента не е основното ми занимание, И НЕ ИСКАМ да се превръща в такова. Прекалено пристрастяващо е.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #13 -: Юли 14, 2022, 09:00 »

Снощи се уредих с PUT на Апъл на 120, 3 броя * 2 долара за контракт с expiration 29.07.2022. Тотал - 600 $

Продължавам с позицията - вчера купих опълнителни 10 контракта на 120 Х 0.28 за брой - 280 $

Както казва Чарли Мънгър - Lolapaloooza ефект. Сега наратива - Фед + Инфлация + очаквания 100 bp hike (на 27 юли)+ проблемно Евро + Проблемна Йена + Война + световна нестабилност + още дребни хиляди проблеми по света. И пазарните настроения са ПАЗАРА Е САМО НАГОРе.

До 29 има още време, какво точно ще се случи - идея си нямам. Unknown Unknown ще е катализатора и ще помете пазарите - едва ли ще е нещо по-горе от тези фактори - те са ясни на всички.

Няма мачове за залагане, няма готини курволяци сега около мен, градината е пълна със зеленчуци, все някъде човек трябва да си харчи парите.
Тези сделки не ги приемайте като съвет, просто е интересно когато напишеш идеите си и в последствие след време ги прочетеш - виждаш къде си объркал и бъркаш в процеса и можеш да го поправиш.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #14 -: Юли 20, 2022, 07:12 »

Нови 25 контракта @ 122 по 0.1$ за брой

Първо грешките:

- все още нямам усет за "ритъма" на пазарите. Мисленето ми е праволинейно - щом основния/дългосрочният тренд е надолу ==> и краткосрочния е надолу.
Оказа се че има (да живее туитър и Wifey-то) че има неща като bear market rally, а именно краткосрочни повишения на цените на индекси/пазари. Никога не съм се интересувал от графики (и все още нямам интерес), но точно това имам предивд под ритъм на пазара. Винаги за мен е били - или съм прав или не, но започвам да разбирам че и тайминга има значение. На него ще обърна повече внимание в бъдещето.
- Трудно ми е да "излизам" от позиции. Момента на продажба е също толкова важен колкото и този на покупка. Общо взето бездействам, оставям си опциите да изтичат, или ги продавам в последния ден преди изтичането им. Този опит е изцяло пренесен от спортните залагания където веднъж намерил value в залога, оставям да се реализира - т.е не cash-out вам позиции понеже си намаляваш value-to с деопълнителен спред, и отделно вземаш залог без валю. Въпреки това постигнах частичен успех с един от 4-те контракта които изтекога на 15 Юли. Целта тук трябва да бъда малко по-гъвкав, но това е свързано и директно с предния недостатък.

Конкретно от книгата: Bear Market Investement Strategies на Harry Schultz:
- стр. 52 "Мечия пазар като цяло може да се раздели на три фази / legs, и всяка от тях на същите три. Основните фази могат да се опшат по следния начин: първата се проявява когато еуфоричните очаквания за нереалистично високите цени на акциите биват изоставени. Втората фаза настъпва когато все повече акции се продават на база на влошени икономически условия, занижени печалби/приходи, повишаване на безработицата. Третата и псоледна фаза настъпва, когато хората разпродават своите акции защото доходите са им толкова намалели, че просто се нуждаят от пари за текущи разходи.


Генералната ми теза е непроменена. Апъл е най-важната компания в момента. Ако при тях има сътресения, то никоя друга няма да бъде "защитена". Видя се само как един дребен намек от тяхна страна доведе до огромни движения на пазара. Сезонът на очтчетите започна. Вече E касапница, банките регистрираха огромни понижения в печалбите си. Снощи Нетфликс обявали загуба на клиенти, и това било "успех". Може и в мен да има нещо сбъркано, но за мен успеха има съвсем други измерения.

И последно, много вероятно е да добавям към позицията още. Понякога има моменти в които risk/reward си заслужава. Това и следващото тримесечие ще съм по-агресивен, може и до 2-3К да стигна на позиция. Но само Apple, никоя друга компания не си заслужава цената на опциите (25% Out of the money) - в Facebook например, 20-25% спад цените на опциите са изключително скъпи (хората се учат, при тях вече се случи). Подобно е и с амазон и гугъл.
Възможно ли е това да бъде момента в който инвеститорите да се сблъскат с новата реалност и да започне следващата фаза на мечия пазар? (иска ми се да е така, но по-вероятно е да греша).

Активен
Dankata
PuP Masterpiece
PuP Форум Гуру
*

Репутация: +53/-18
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Профил WWW
« Отговор #15 -: Юли 20, 2022, 18:41 »

StefanS интересен анализ. нямам какво да кажа но да те питам чел ли си Артър Кюън, Стивън Росс, Джон Хулл и имаш ли друг съветник освен тиутър и Wifey?
Активен

Цитат
Обърква ни псевдоморала в който израстваме и академичното ни образование защото ни накарат да си въобразим че сме се извисили над природата, която е във всеки от нас.
Цитат на: Ray Dalio
Да бъдеш успешен има повече общо с това, да знаеш какво да направиш с незнанието си.
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #16 -: Юли 21, 2022, 07:10 »

питам чел ли си Артър Кюън, Стивън Росс, Джон Хулл и имаш ли друг съветник освен тиутър и Wifey?

Само Джон Хулл знам кой е, защото Дерман (Emanuel Derman) го споменава в книгата си и ми стана любопитно. Напиши имената на другите двама на латиница както са им оригиналните, така през транскриприция не мога да ги открия. Предполагам че се някакви quants.

Съветниците са ми същите които ползват повечето хора - личния опит, библиотеката, любопитството. Интереса към висшата математика е мнного малък, виждам каква математика използват във финансите, но поне опита ми е показал че не е нужно нищо повече от базова статистика, базова Теория на вероятностите, calculus. Диференциални уравнения, Стохастични процеси, вериги на Марковиц, въображаеми числа - чудесни идеи са, сигурно имат практическа полза. Често тази полза е в академичния свят. Или ако човек иска да стане quant.

Конкретните идеи са нещата които трябва да критикуваме/обсъждаме, без значение кой какъв background има. Ти конкретно какво мислиш за тази идея - защо смяташ че няма да проработи? За мен това е от полза, колкото и да не искам аз съм ПРЕДУБЕДЕН и не мога да накарам мозъка ми да мисля в посока -> какво не е наред с идеята. Единственото което съм направил е да ѝ сложа краен срок - Q2 2024 година (или по-рано, според зависи условията). И евентуално ще я възобновя при възникване на "подобни" условия някъде напред в бъдещето.

Една от най-важните концепци в Инвестирането/или каквито и да било игри с Шанс/Късмет/Риск е: колко/какво печелиш когато печелиш и колко/какво губиш когато губиш. Лимитираш downsid-a, печалбите сами ще се погрижат за останалото. Чудесна аналогия съм срещал от Steven Strogatz: ние интуитивно разбираме и смятаме че 3х5 = 5х3, 3+4 = 4+3 (AxB = BxA) е винаги правилно; но в Живота и Природата нещата не винаги са такива (дори в повечето случаи не са). Можеш да станеш футболист, да играеш с години на професионално ниво, да спечелиш пари/слава/все едно какво И след това да ти отрежат крака поради инфекция, но това не е СЪЩОТО като да ти отрежат крака заради инфекция И след това да станеш футболист и да играеш професионално с години. OUTCOME-a е коренно различен. Ако фалираш и изгубиш 100% от банката си, няма как да реализираш бъдещи печалби (умножаваш капитала/инвестициите си).
Дори собствените ни тела го знаят отлично - survival > reproduction
Активен
Dankata
PuP Masterpiece
PuP Форум Гуру
*

Репутация: +53/-18
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Профил WWW
« Отговор #17 -: Юли 21, 2022, 19:27 »

Нямам латиница
Стивън Алан Росс (1944-2017) Теория за арбитражно ценообразуване

Артър Джеймс Кеоуун (латиница за уу е нглииското дабълЮ) (1947- )  работи към Вирджински политехнически институт
с дисертация на тема- Програмиране на цели и управление на банковата ликвидност: лексикографски подход
Активен

Цитат
Обърква ни псевдоморала в който израстваме и академичното ни образование защото ни накарат да си въобразим че сме се извисили над природата, която е във всеки от нас.
Цитат на: Ray Dalio
Да бъдеш успешен има повече общо с това, да знаеш какво да направиш с незнанието си.
Dankata
PuP Masterpiece
PuP Форум Гуру
*

Репутация: +53/-18
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Профил WWW
« Отговор #18 -: Юли 21, 2022, 20:10 »

Аз какво мисля за дневното търгуване е че е абсолютно вътрешно търгуване и без да имам вътрешна информация не бих го докоснал. Идеята ми е че например в случая с апъл, апъл използват дневните търговци на деривативи за да обезпечат техните краткосрочни задължения(не съм много на ти с финансите все още за да го обясня с точните термини) Ти ще спечелиш, но няма да е защото ти си взел правилното решение, а защото си послушал съветникът(външен фактор за взимане на решение) ти или защото без да искаш си го улучил ако нямаш съветник (
Цитат
личния опит, библиотеката, любопитството
не се броят за съветници. Броят се за личен опит и са вътрешни фактори за взимане на решение, за разлика от съветник, който е външен такъв) Нагласата обаче те кара да си въобразиш, че си взел правилното решение а не е без да искаш.
 Иначе последно си купих книгата Бизнесът и неговата околна среда(750стр.) за 500лв цена на витрина (ест. Я намерих втора употреба) и с пълна увереност мога да заявя че е най-доброто което съм чел досега за обща култура.
Колкото до калкулус(висша, статистика и всичките подраздели)- куантс или количествените анализатори го използват съзнателно, а ти може да не го харесваш но мозъкът ти е устроен да работи на калкулус и ти го използваш несъзнателно и независимо дали ти харесва или не, защото мозъка няма какво друго да използва, за да работи, освен калкулус. Не казвам, че трябва да го учиш за да станеш успешен трейдър. Нямам представа от дневен трейд. Само знам как работи мозъка според невронауките и по личен опит.

Цитат
Една от най-важните концепци в Инвестирането/или каквито и да било игри с Шанс/Късмет/Риск е: колко/какво печелиш когато печелиш и колко/какво губиш когато губиш. Лимитираш downsid-a, печалбите сами ще се погрижат за останалото.
ако не се лъжа тук описваш теория на игрите за най-доброто решение в твоя полза, което също е част от калкулус. Ако сам си достигнал до това заключение имаш + от мен.
Активен

Цитат
Обърква ни псевдоморала в който израстваме и академичното ни образование защото ни накарат да си въобразим че сме се извисили над природата, която е във всеки от нас.
Цитат на: Ray Dalio
Да бъдеш успешен има повече общо с това, да знаеш какво да направиш с незнанието си.
StefanS
PuP Player
PuP Форум Майстор
*******

Репутация: +142/-35
Неактивен Неактивен

Публикации: 297


Профил
« Отговор #19 -: Юли 29, 2022, 07:16 »

Отчетите се появиха, как изглежда положението. Неприятно е дори да го напиша:
- Брокер 1 - сумарно позиции на различни цени/нива - 875$ - загуба
- Брокер 2 - сумарно позиции на различни цени/нива - 1996$ - загуба

За следващото тримесечие - никакви сделки 10 дни преди датите на отчет, никакви покупки на цени по-високи от 0.5$ за контракт. И в следващият опит банката ще е около 3К.


Две наблюдения, които са изключително важни.

1. Много е опасно човек да залага/рискува/взема решения когато преди това е спечелил/получил пари (без значение от къде са му дошли). Просто тия пари му идват като бонус и е по-безрасъден как ги харчи, става по-рисков, казва си - пари има, давай!
2. Загубата е гадна и боли. Не това обаче е важното. основното е човек да си дава сметка, че от момента на залога - до момента на outcome-а, живее с една надежда. Една илюзия. Има възможността да мечтае за това че може и "да се получат нещата". Да, надеждата не е добра стратегия, но определено е опияняваща. И може да продължи много дълго, дори завинаги. Затова е хубаво винаги да има краен срок / exit point. Ясно дефиниран - мачът свършва, резултата е ясен, залога е приключен. Следващия, моля.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines