Пикап, ефективни запознанства, флирт и свалки (Pick-up Project форум)
Юни 03, 2023, 22:35 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

"Ако достатъчно дълго време седиш на едно място, целият свят ще мине пред очите ти." – Китайска поговорка

Започни да живееш живота си сега! Научи се да заговаряш непознати жени!

Екипът на pickup-project организира групи за нови обучения през 2023г.

За записвания попълни формата:

https://pickup-project.net/%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%b9/

Начало
Правила
Търси
Вход
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  
Автор Тема: Процес за вземане на решение при инвестиции и спекулации  (Прочетена 2686 пъти)
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Публикации: 316

Профил
« Отговор #20 -: Октомври 19, 2022, 08:43 »

Радвам се че отворих темата, защото благодарение на нея се въздържах през изминалия месец да започна да купувам опциите. Точно когато пазара беше яко пребит (началото октомври), FOMO-то започна да идва, да казва купувай докато е време, всичко отива по дяволите, ами ако изпуснеш влака....
Но тогава и цените не бяха много изгодни. Все пак бях сложил лимит от 0.5$ за контракт, и срок 10 дни преди датите на отчет. Странно е как човек се обвързва психологически с позиция/мнение когато го е записал черно на бяло.

От вчера започнах да отварям позиции - AAPL - 10 контракта @ 128 по 0.49$ бройката. Бюджет 2-3К $ максимум, според зависи. Ще има и малка промяна - наскоро си пограх с различните пейаути за опциите - излиза че има момент в които е по-изгодно (има по голям ROI) да купиш опция на по-висока цена и с по-висок strike price, но с по-голяма възвращаемост. Примера беше актуален към вчера: Апъл при текуща цена 143.4 за акция, и сценарий с 10% дроп в цената, най-изгодна опция е put със страйк 138$. Ето тук повче инфо:
[img width= height= alt=Strikes" border="0]https://i.ibb.co/fNY6VmZ/Strikes.png[/img]

Изминалата седмица се случиха подобни неща дори със фючърсите на СП500, където от 0.3$ контракта само за една единствена сесия отиде на 70$. Пазара е в Критично състояние, но не в смисъла че ще се срутва, а просто че е изключително нестабилен. Може и нагоре да отиде, може и надолу с голяма лекота. Причините нямат значение, не че ги знаем всички - някой обясняват с short covering, липса на ликвидност, ФЕд. Все едно, писал съм вече че причините нямат значение, а само че се случват БЪРЗИ и РЕЗКИ промени в състоянитео на Пазара.  

Имах малък тест и с NKE при отчетите им - съвсем малка позиция, оказа се в парите през последвалата сесия, но не затворих печалбата. Исках пазара да определи какво ще с еслучи и оставих позицията незатворена. До вечерта беше извън парите. Но тези два примера са показателни, на прав път съм и май огромната част от участниците са достигнали до същия извод. Реално ние, пазарните участници с действията си подхранваме самото движение и влияем върху него. Това е същността на Комплексните системи.  

Въздържах се и от покупки вчера на Нетфликс преди отчета - цените бяха отвратителни. За 25% спад, възвращаемостта на опциите беше нищожна - 1 към едно - да рискувам 1000 долара за 1000. (коефициент 2). Не ме поблазни подобно предложение, разбира се щеше да се вайкам малко сутринта, изпуснал съм бързите пари, бла, бла, бла. Истории след като мач е свършил. Целта в момента ми е само AAPL i Майкрософт (още не съм сигурен).
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #21 -: Октомври 25, 2022, 07:26 »

Още от петък започнах с позициите. Снощи приключих, положението е следното:
10бр. Пут @ 122 - 490$
27бр. пут @ 125 - 513$
10бр. пут @ 128 - 490$
31бр. пут @ 130 - 959$
11бр. пут @ 135 - 528$

Тотал 2980 $.
Странното е, че за първи път не усещам никаква емоция или тръпка. Имах някакъв бюджет, изхарчих го, и сега нищо. Все едно беше някакви задължение, и сега ми олекна.
Активен
steelheart
PuP Player
PuP Форум Зарибен

Неактивен Неактивен

Публикации: 71

Профил
« Отговор #22 -: Октомври 25, 2022, 20:32 »

Значи без да съм специалист мнението ми е, че за да правиш спекулации с акции, трябва да инвестираш доста. Трябва за ди плащаш за информационен канал, трябва да си плащаш за терминал, където да виждаш позиции, обеми и т.н., трябва да отделиш страшно много време да четеш и трябва да се образоваш икономически също. Вече ако говорим за дългосрочни инвестиции, а не спекулации нещата са малко по-различни. И на мен ми беше интересна сток търговията, но прецених, че нямам времето и ресурсите на тия години.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #23 -: Октомври 31, 2022, 07:30 »

Тотал 2980 $.

Греда и този път. За друго обаче ще пиша, защото е много дразнещо. Бях  напълно доволен да загубя парите, но в четвъртък, след отчетите на Фейсбук и Майкрософт, пазар замина надолу и опциите се оказаха в парите (+100%). Отново големия въпрос - да кеширам или не. Появи се пак надеждата. Предпочитам да не се случва това, прави по-болезнена загубата. Да размахат пред теб парите, да ги видиш и след това отново да изчезнат. Така наречения "near miss", "за малко". Това е нещото което държи хората закачени на всички игри, не шанса че ще спечелиш, а че ти се е разминало за съвсем малко. Падат двата бара/символа, виждаш третия в линията бавно се доближава, но отива с една позиция надолу. Изключително силен феномен.

Това обаче ме навежда на една друга мисъл - подобни обрати се случват в 2 от трите опита. Такъв мач с обръщалки/изравнявания/повеждания е равностоен мач, но в никакъв случа Барселона срещу Изтребител Ново делчево. Определено коефициента не е 30-50, по-скоро към 4-5. Ще видим.

Добро решение беше че ограничих цената на контракта до 0.5$, важи същото и за следващото тримесечие - 26 Януари 2023.
Кога да започна обаче да отварям позициите е малко по-трудната задача - срок тук: никакви сделки/покупки преди 19 януари 2023 / според отчетите на другит ФАНГ фирми.
Активен
steelheart
PuP Player
PuP Форум Зарибен

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #24 -: Октомври 31, 2022, 20:58 »

С кой брокер си, ако не е тайна?
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #25 -: Ноември 01, 2022, 07:28 »

Използвам различни брокери за различни цели/идеи. Всичките спекулации/краткосрочни правя вече изцяло в TastyWorks. Interactive Brokers (основно Европейски акции) и TD Ameritrade са другите два.
Активен
steelheart
PuP Player
PuP Форум Зарибен

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #26 -: Ноември 03, 2022, 21:15 »

Влизал ли си във forum.bg? Има и други търгуващи с опит и може да ти е интересно
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #27 -: Януари 30, 2023, 11:00 »

Имам вече открити позиции за 3 Февруари (аумулирани през изминалата седмица) съгласно правилата -

AAPL  PUT @ 123 - 922 $
AAPL  PUT @ 120 - 722 $
AAPL  PUT @ 129 - 633 $

Това е окончателно и няма повече да купувам.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #28 -: Февруари 04, 2023, 07:42 »

AAPL  PUT @ 123 - 922 $
AAPL  PUT @ 120 - 722 $
AAPL  PUT @ 129 - 633 $

Total: 2277

Защо не се случи онова което очаквах? Нямам никаква идея, причините могат да са хиляди.
След три тримесечия (2023) приключвам с идеята. Бюджет 1500$ макс на тримесечие.
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #29 -: Май 03, 2023, 08:44 »

Днес или утре ще направя някоя сделка, колкото да съм в играта. Нямам в момента убеждението че ще се случат нещата (в това тримесечие) така както ги писах в началото. Затова и слагам таван 500$, нито стотинка повече.
Активен
btw
PuP Knight
PuP Форум Шампион
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 1435

Профил
« Отговор #30 -: Май 03, 2023, 15:05 »

Днес или утре..
Днес и вчера е срещата на фед. Тая вечер ще обявят новите лихви. Не, че не са прайснати вече. И не, че ще се случи нещо различно от очаквания сценарии, 0.25. Ама все пак да си имаш в предвид, че пазарите са в някаква консолидация на очакването, което трябва да се освободи след обявяването
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #31 -: Май 08, 2023, 08:07 »

Затова и слагам таван 500$,.

Опциите заминаха в кофата. Резултат  -300$
Активен
steelheart
PuP Player
PuP Форум Зарибен

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #32 -: Май 08, 2023, 21:44 »

С кой брокер търгуваш, ако не е тайна?
Активен
The.Spirit
PuP Hero
PuP Форум Шампион
*
*
*
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 1549

Профил
« Отговор #33 -: Май 09, 2023, 08:14 »

С кой брокер търгуваш, ако не е тайна?

steelheart - буквално няколко поста по-нагоре го питаш същото нещо и той ти е отговорил:

Използвам различни брокери за различни цели/идеи. Всичките спекулации/краткосрочни правя вече изцяло в TastyWorks. Interactive Brokers (основно Европейски акции) и TD Ameritrade са другите два.

StefanS - не разбирам от борсово търгуване, но доколкото гледам в темата - почти винаги си на загуба. Ако това е представително за успеваемостта ти - значи трябва по-добре да проучиш пазарът/компаниите и самият механизъм на търгуването. Или тук постваш само инвестиции правени на случаен принцип?
Активен

Бъди Слънце!
steelheart
PuP Player
PuP Форум Зарибен

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #34 -: Май 09, 2023, 21:11 »

Извинявам се нещо съм се разсеял  Ухилен
Иначе по темата, може би ще е интересно за някой - преди време си писаха с един американец в Редит и разправяше, че дал за доверено управление в Bank of America 30 000 долара и там за две-три години му ги направили 100 бона. Струвя ми се добър вариант ако някой има начален капитал
Активен
StefanS
PuP Player
PuP Форум Сенсей

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #35 -: Май 10, 2023, 07:01 »

Ако това е представително за успеваемостта ти - значи трябва по-добре да проучиш пазарът/компаниите и самият механизъм на търгуването

Можеш ли да познаваш/прогнозираш и да си прав в 99% от случаите, но пак да губиш пари - можеш. Нарича се събиране на монети пред валяка. Можеш ли да губиш/непознаваш в 99% от случаите, но да печелиш пари - можеш. Стига да караш валяка.

Успеваемостта / познаваемостта няма никакво отношение към инвестициите като цяло. Може да имаш 100% успеваемост, но да губиш пари. Довечера играят Интер - МИлан. Залагаш например за голове под/над 2.5 и на двата знака - съответно - 60 лева на 1.6 и 40 лева 2.4 коефициенти. Ще имаш 100% упсеваемост винаги. НО да видим какво се случва с пейаута - заложил си общо 100 лева (60+40) и си върнал 96 (както и да завърши мача). 4 лева си на загуба. Сигурна 100% ва загуба. Нарича се марж.

Аналогично в инвестициите - купаваш/продаваш едновременно примерно акциия Х. АКо се покачи 10 лева едната позиция ще е нагоре с 10 лева, другата надолу с 10 лева, ще си познал 100% накъде ще е цената. Да, но имаш нещо наречено спред и ще си на загуба (сигурна) няколко лева заради bid/ask цените.

Най-важното в инвестициите е КОЛКО ПЕЧЕЛИШ КОГАТО ПЕЧЕЛИШ и КОЛКО ГУБИШ КОГАТО ГУБИШ. Когато събереш двете, печалбите трябва да са по-големи от загубите. Всичко друго е илюзия.

Не казвам че тази идея е перфектна или нещо от сорта, описал съм всичко. Допуснах ли грешки - да, естетсвено. Но най-важното е - тя има край. Накрая задрасквам всичко и слагам отметка - check.
Активен
btw
PuP Knight
PuP Форум Шампион
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 1435

Профил
« Отговор #36 -: Май 15, 2023, 21:07 »

Най-важното в инвестициите е КОЛКО ПЕЧЕЛИШ КОГАТО ПЕЧЕЛИШ и КОЛКО ГУБИШ КОГАТО ГУБИШ. Когато събереш двете, печалбите трябва да са по-големи от загубите. Всичко друго е илюзия.
Не. Колко губиш и колко печелиш, няма как да знаеш. Самата призма на твърдението е след свършен фактор.

Най-важното в инвестирането (това което се опитваш да обясниш), както и в еврофутбола, покера, конни надбягвания ако щеш, всякакъв хазарт, и всичко което стъпва на теория на вероятностите е - риск реуарда. +ev в покера, и наречи го както искаш. Но казано простичко, това е отношението м/у поетия риск и очакваната печалба. Тоест ако играем на ези/тура. На всяко хвърляне аз да залагам по 1лев, а ти срещу моя лев да залагаш 2лв. Квото и да става, след брой хвърляния ще препечеля от теб.
Така печелят спортните залагания, всички казина и хазартни игри. И съответно така губят потребителите от другата страна на тези игри.

Звучи лесно, сякаш всички можем да печелим, но светът по природа е балансиран, както и икономиката задвижвана от хора, и пазара както и природата не търпят празно. Естествено не пречи да има. Статистиката работи с грешки.

Проблема при риск реуарда е отново в грешката, и факта, че всъщност ние сами определяме и остойностяваме риска във всяка една ситуация на вземане на решение, според информацията с която разполагаме за нея (не всичката), и често това определяне на риска е хипотетично и на усет. Демек, ако имаш добър усет имаш по-точни прогнози.
И на всичкото отгоре, за да е още по-сложно, често освен рискът, също и очакваната възвращаемост е хипотетична и определяме по усет.
Активен
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  

Отиди на: