Радвам се че отворих темата, защото благодарение на нея се въздържах през изминалия месец да започна да купувам опциите. Точно когато пазара беше яко пребит (началото октомври), FOMO-то започна да идва, да казва купувай докато е време, всичко отива по дяволите, ами ако изпуснеш влака....
Но тогава и цените не бяха много изгодни. Все пак бях сложил лимит от 0.5$ за контракт, и срок 10 дни преди датите на отчет. Странно е как човек се обвързва психологически с позиция/мнение когато го е записал черно на бяло.
От вчера започнах да отварям позиции - AAPL - 10 контракта @ 128 по 0.49$ бройката. Бюджет 2-3К $ максимум, според зависи. Ще има и малка промяна - наскоро си пограх с различните пейаути за опциите - излиза че има момент в които е по-изгодно (има по голям ROI) да купиш опция на по-висока цена и с по-висок strike price, но с по-голяма възвращаемост. Примера беше актуален към вчера: Апъл при текуща цена 143.4 за акция, и сценарий с 10% дроп в цената, най-изгодна опция е put със страйк 138$. Ето тук повче инфо:
[img width= height= alt=Strikes" border="0]https://i.ibb.co/fNY6VmZ/Strikes.png[/img]Изминалата седмица се случиха подобни неща дори със фючърсите на СП500, където от 0.3$ контракта само за една единствена сесия отиде на 70$. Пазара е в Критично състояние, но не в смисъла че ще се срутва, а просто че е изключително нестабилен. Може и нагоре да отиде, може и надолу с голяма лекота. Причините нямат значение, не че ги знаем всички - някой обясняват с short covering, липса на ликвидност, ФЕд. Все едно, писал съм вече че причините нямат значение, а само че се случват БЪРЗИ и РЕЗКИ промени в състоянитео на Пазара.
Имах малък тест и с NKE при отчетите им - съвсем малка позиция, оказа се в парите през последвалата сесия, но не затворих печалбата. Исках пазара да определи какво ще с еслучи и оставих позицията незатворена. До вечерта беше извън парите. Но тези два примера са показателни, на прав път съм и май огромната част от участниците са достигнали до същия извод. Реално ние, пазарните участници с действията си подхранваме самото движение и влияем върху него. Това е същността на Комплексните системи.
Въздържах се и от покупки вчера на Нетфликс преди отчета - цените бяха отвратителни. За 25% спад, възвращаемостта на опциите беше нищожна - 1 към едно - да рискувам 1000 долара за 1000. (коефициент 2). Не ме поблазни подобно предложение, разбира се щеше да се вайкам малко сутринта, изпуснал съм бързите пари, бла, бла, бла. Истории след като мач е свършил. Целта в момента ми е само AAPL i Майкрософт (още не съм сигурен).