Завистта е нещо което никог ане съм изпитвал, дори в най-мизерните си години. Просто никога не ме е вълнувало кой какъв е и колко има. Важното е аз какво съм имал и какво съм искал. Така ще остане и занапред.
Животът е Маратон, не е спринт на 100 метра. Днеска имаш, утре нямаш. За да завършиш ПЪРВИ, е важно ПЪРВО да завършиш. Точки и бонуси за атрактивно бягане не се присъждат.
Чарли Мънгър в тазгодишната конференция каза много интересни неща за завистта:
https://www.youtube.com/watch?v=VNf6hLDxicsИ друг път е говорил / писал за нея (точка

:
https://fs.blog/great-talks/psychology-human-misjudgment/Това съм го разпечатал и често препрочитам, всичко е взаимосвързано.
В другите теми и Илиан и btw са ти дали добри съвети и насоки. Проблема ти е по-скоро в главата. Дали си за психолог, не знам, но знам че сам можеш да си бъдеш такъв. Нарича се CBT - cognitive behavioral therapy. Вадиш лист, химикал и започваш да пишеш - търсиш сам отговорите в себе си - защо, как, кога се появяват тия неща. Трябва да си честен пред себе си, едва ли ще е нещо по различно при теб.... накрая все опира че човек иска да бъде приет и оценен (acceptance), иска признание, уважение все такива неща. При всички случаи е интересно и ще научиш много за себе си.
Следващоото най-добре което ми е помогнало е на Дж. Питърсън - self-autoring,-а. За втори път последните 5 години го правя, ами коренно различни неща се случват/ са се случили. И то е основано на основата на CBT-то.
Ето ти един пример който винаги, ама винаги ме размисва. Виждаш някаква лимузина/яка кола/жена/продукт която те кефи и си казваш - "ех ако имах такава кола, хората щяха да гледат на мен с уважение / с други очи / нещо подобно."
А не си даваш сметка, че човекът вътре в тази кола си е мислел абсолютно същото което ти е в главата на теб в този момент. А ти дори не си видял самия човек, още по-малко си си помислил - "уважавам го много тоя човек, виж каква кола има". Толкова някой ще си мисли за тебе ако имаш/притежаваш/показваш каквото и да било.
Всичко това признание, уважение и останали неща трябва да идва и да го получаваш от тебе самия. Ти, ти и само ти да си бъдеш съдник. Винаги ще има по-по-по от тебе и по-богати и по-красиви и по-успешни и каквото се сетиш.
Какво ти пука кой колко пари има, когато джоба ти е пълен и можеш да си позволиш всичко което искаш/пожелаеш.
Какво ти пука кой колко е силен, когато ти самия можеш да вдигнеш 2-3 пъти теглото си на мъртва тяга.
Какво ти пука кой колко е красив, когато ти си боцкаш редовно мацки които те кефят.
какво ти пука кой какво и колко работи при полжение че ти правиш нещата с кеф.....