commandante40
|
 |
« -: Април 30, 2023, 14:51 » |
|
https://www.youtube.com/watch?v=FnebqVQlLGk&ab_channel=CRPArchiveКакво мислите за този клип? Може би вариантът за България би бил рентване на 20 малки жилища в София, купувани през годините с ипотеки и изплащани от наемателите и спестените пари от факта, че нямаш жена, деца, семеен джип и половин милион ипотека за тирстаен в София. Трябва и да е в съчетание с онлайн бизнес или професия, която ти позволява да живееш в малък град в провинцията - колкото по-бедно е мястото, толкова жените са по-женствени, нямат много опции (буквално се конкурираш с безработен, пияница и сотаджия), зависими са от мъжете си и няма да те изнасилят финансово с развод заради различия в характерите. Естествено, ако ти си в 40-те си, вече си направил първия си милион или няколко, а тя е на 20-25, ще има голям натиск за брак, но пак можеш да предпазиш активите си чрез прехвърлянето им в ООД, ЕООД или АД.
|
|
|
Активен
|
Every man dies, not every man really lives.
|
|
|
btw
PuP Knight
PuP Форум Шампион
Неактивен
Публикации: 1444
|
 |
« Отговор #1 -: Май 03, 2023, 15:47 » |
|
Нали си даваш сметка, че това е западен клип в друга държава (не съм го гледал). Първо, това за наемите важи само при определени условия, както към конкретните имоти, така и към икономическата и кредитна обстановка, която е трудно предвидима за дълъг период от време, и ти прябва да си наясно с това. Направи си първо сметката. Колко точно ще печелиш от осреднено от наем, след разходи и неусъществени печалби. И колко точно ще ти е вноската по кредита. Питай 3 банки. След това, пак направи тая сметка след 7-8 месеца. Ако печалбата ти излиза отрицателна, бива да си измислил от къде ще компенсираш разликата в периода на кредита (20-30 години или колкото е) Пак казвам, много зависи от имотите и схемата им на доходност по която ще работят (курортни ли са, на нощувки ли са, на дългосрочни наеми ли са). Ама така както си я мислиш, бам 5 гарсониери в люлин, младост и дружба не стават нещата. Ако ставаха, всеки щеше да има по 10 имота, а банките само да раздават. Трябва много здраво да разбираш от тоя тип пазар.
За другото, за бедните региони, което няма нищо общо с първото. Мога да кажа същото - клипа не е правен за бг, а ти си тук. Това не ти е южна африка, мозанбик или тексас. Ако отидеш в беден, слабо развит регион, в малка България с рязко демогравска криза от застаряващо население, и виско процент на миграция, с кои точно бедни жени ще се занимаваш? 70 годишната баба дето държи бакалията? 40 годишната дебела леля женена за сотаджията? Или някоя друга от останалите 28?
Ако говори за други държави, съм съгласен, че съществуват различни обстановки по света.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
commandante40
|
 |
« Отговор #2 -: Май 03, 2023, 18:30 » |
|
Клипът е план за живота на един мъж - какво трябва да постигне в 20-те си години, 30-те, 40-те и т.н. Идеята е да създадеш семейство по-късно - през 40-те си с много по-млада жена от теб и през това време да си натрупал нетно състояние от няколко миолиона. И да, ако имаш изплатено собствено жилище и 5 едностайни апартамента под наем в София, това автоматично те прави милионер в лева. Не виждам проблем с банките, когато имаш голямо самоучастие, високи доходи от бизнес или заплата и теглиш ипотеки, които можеш да изплатиш до максимум 5 години при фиксирана лихва за първите 3-5 години и вноската минимум покрива получавания наем - колкото по-малко е жилището, толкова по-висока е възвръщаемостта на капитала. Аз лично харесвам недвижимо имущество, защото в дългосрочен план се увеличава стойността му, сумата на наемите, получаваш капиталова печалба и върху кредита, който ползваш, можеш да пестиш данъци от амортизации, ако е закупено чрез фирма и да ползваш данъчен кредит, ако си регистриран по ДДС и купуваш офис от друга фирма, регистрирана по ДДС, докато при злато, акции (ако не са дивидентни) и кртиптовалути можеш да направиш само капиталова печалба. Но пак казвам, това няма да работи за всеки - бизнес и недвижимо имущество са за hard guys, на теория всички разбират идеята, но никой не я прави, защото не може да поеме толкова голяма отговорност. Тези жилища, или каквито активи си закупил, ще са всичко за теб и семейството ти, когато вече минеш 50г., всички спрат да те назначават на готините IT позиции и ще се налага да буташ количките в Кауфланд. А за мястото на живеене, естествено, че не визирах някое село с 50 жители, а големите областни градове с население между 50 и 100 хил. души, където ще ти е спокойно и разходите за живот ще са брутално малки.
|
|
|
Активен
|
Every man dies, not every man really lives.
|
|
|
Танграта
|
 |
« Отговор #3 -: Май 04, 2023, 11:21 » |
|
Я кажете в кой областен град има млади мадами 18-30? Да го посетя. До колкото са ми наблюденията от Бургас, диапазонът 18-30 там липсва.
Доста трудно е да сваляш 20 годишни, когато си 40+.
Ако разбием свалката на етапи, парите и стабилността са за след секса. За среща и секс ти трябват увереност, безцеремонност, необвързаност с резултата. Т.е., ти се състезаваш на равна нога с 20 и 30 годишните алфи. Щото и те ги имат тия работи + чисто визуален атракшън. От улицата няма да ти се хвърли на врата, за това, че имаш 2-3 милиона. Трябва с класическа игра да я свалиш, отделно, че и външният вид прави нещата по-трудни.
И това е така през последните години, защото вече жените 20-30 гледат повече пеперудите и не толкова стабилност и дълга връзка. Преди 20 ина години имаше масово 18-23 годишни момичета, дето отчаяно си търсеха брак. Такива бяха времената. Сега вече не е така. А ще става и по-зле. Освен това, каква е гаранцията, че след още 20г, през 2043та ще са такива правилата. Че то както е тръгнало може да изчезнат семействата, да събират данъци за грижата на децата от всеки мъж, а децата да ги прави някакъв отреден за разплод. То и в момента има жени, курвалък до 40, а после ползват клиники за репродукция и банки за сперма, да си направят дете. Толкова бързо чрез медиите се налагат изкуствени норми, изобщо не може да се предвиди далеч в бъдещето. Разбира се, може да стане и точно обратното и да се върнем обратно в консерватизма, какъвто е бил преди 20г. Още повече, заради новите кризи и по-труден живот.
Между другото, в Щатите жените сега са много по-меркантилни, отколкото у нас. Тези препоръки за "rat-race" и късен брак може и да работят там, но едва ли и у нас. А според мен дори и там не работят. Просто звучат добре на аудиторията. Трябва да имаш уникална игра и външен вид (и финанси), че на 40+ да сваляш 20г мадами, при това от 7 нагоре.
|
|
|
Активен
|
Позитив чалъндж: 1 - 30 Октомври. Правете забележки, ако споря с някой; ако се присмивам , или съм саркастичен ... 
|
|
|
btw
PuP Knight
PuP Форум Шампион
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Май 04, 2023, 23:43 » |
|
Абе човек, и на мене ми е ясно, че е яко да имаш 5 имота в софия, и е по-добре да ги имаш от колкото да ги нямаш. Коментирах нещо съвсем различно. Бизнес модела: когато нямаш нищо, да ипотекираш жилището, и то да се самоизплаща от наеми. Коментирах конкретно за софия, и конкретно за сега. За днес. На банките не им пука за твоето самочувствие. Все им е тая как се чувстваш, тъжен ли си, щастлив ли си, и дали колежката дето и се точиш от коледното парти ти е пуснала. Те си искат вноската. Нищо друго. Разбирам, че ги харесваш. Всеки ги харесва. Но въпроса е, като чукнеш на калкулатора: наем - вноска, числото ще ти излезе ли с минус от пред. Ако излезе с минус, няма лошо, но и в предния пост написах, трябва да си пресметнал от къде ще ги дозакърпваш. Стига да те устройва. Ти си го написал, сякаш задължително всеки наем трябва да покрива ипотеката си. Що? От къв зор? Добре, казах ти, направи си един ресърч. Това са лесно достъпни данни. Питай 3 банки за оферти за ипотечни, провери цената на имотите които таргетираш, и провери колко им вървят средно наемите. Банките директно ще ти кажат, колко точно са ти вноските.
За другото тангра ти е отговорил. И то за бургас. Това е 4тият по-големина град в бг, при това морски с туризъм. Няколко пъти по-голям от цитираните от теб 50-100к жители. Това ти го написах, не защото ти говоря за някое село. А защото съм добре запознат с населението на градове с 50-100к жители. И повярвай ми, идея си нямаш. Би останал доста разочарован, от фалшивата представа която си си изградил. А, разходите ти няма да са значително по-малки. Това не знам защо си го мислиш. Тока си е ток навсякъде. Хяба си е хляб и в софия и в шумен. Наем нямаш, каза, че си си взел свое жилище, освен другите 5 за доход
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Lady Gaga
PUP Reader
PuP Форум Новак
Неактивен
Публикации: 11
|
 |
« Отговор #5 -: Май 05, 2023, 04:33 » |
|
Хахаха! Просто не мога са повярвам какви неща се пишат!!!
Ще ви дам един жокер - по-добре си купете по един ковгег с двойно дъно и го напълнете с хартийките, наречени пари та така със сигурност те ще бъдат само ваши. И тъй като младата ви жена ще ви надживее със сигурност така няма да ви харчи парите за нея и любовника си. Иначе язък ви за труда, когато тъкача на жена ви ползва вашите пари, а вие се разлагате 2 метра под земята.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ilian_790112
|
 |
« Отговор #6 -: Май 05, 2023, 10:04 » |
|
Lady Gaga придобива почетната титла "PUP Reader" и отива да прави компания на Краба. Отсега нататък тя ще може само да чете форума без да пише в него. Наистина не мога да разбера защо жените тук рано или късно изтрещяват така.  Иначе по темата. Изгледах клипа и този начин на планиране на живота наистина е много добър, но все пак малко идеализиран. Ето с кои неща не съм съгласен: Първо: Той постоянно говори за ротация на жени през всички десетилетия, но забравя да спомене каква цена има това. За да се получи такава ротация, един мъж трябва да отдели страшно много време за пикап, независимо дали ще е на улицата, онлайн, социален кръг... Това със сигурност отнема от времето за изграждане на кариера. Когато пък, вече човек има деца, ротацията става все по-трудна. Не съм съгласен, че това може да се получи в малък град, там всичко се разбира лесно. Второ: За да може да спестява голям процент от доходите си, един мъж трябва да има високи активни доходи, което предполага, че трябва да избере подходяща кариера. Не всяка кариера в България дава възможност за високи активни доходи, колкото и да си добър в нея. Трето: Идеята да вземеш няколко ипотеки и да разчиташ те да се изплащат от наеми е абсурдна, поне в България. Знам, че много бизнес гурута ще те посъветват обратното. Дори 5 апартамента да даваш под наем, това вече ще ангажира голяма част от времето ти, ще имаш разходи и е възможно да има периоди, в които апартаментите ще стоят празни. Това трябва да се направи по-внимателно, с голям процент самоучастие и малко по малко, което пак опира до това, че основните ти доходи трябва да са високи. Четвърто: Когато си над 40г. и пикапиш доста (и си добър в това) от време на време ще можеш да си лягаш и с 20-годишни, но това със сигурност няма да са основната група, с която правиш секс. 20 години разлика във възрастта с жената от която ще имаш деца, според мен е твърде много, има голяма вероятност, тя да започне да ти изневерява с времето. Може би 10 години разлика е по-приемлива. Иначе като цяло, смятам, че може доста да се научи от това видео.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
StefanS
|
 |
« Отговор #7 -: Май 10, 2023, 07:32 » |
|
Аз лично харесвам недвижимо имущество, защото в дългосрочен план се увеличава стойността му,
Историята показва че не е точно така. Какво се случи 2008? Епидемията 2020? Колко струва в момента апартамент/имот в Украйна? Ако Икономическата среда/състояние е на растеж - да това е вярно твърдение. Но когато икономическата активност намалеее - всичко тръгва надолу. Дефлация - ясно. Инфлация - не толкова, но наемите няма да покриват инфлацията, защото първото нещо което прави всяка държава в подобни положение се нарича "таван на наемите". Дори в момента в Канада и Сингапур всичко тия сметки отиват в кофата. Какво правим ако сложим допълнителен данък (20%) за 2-3 жилище? Винаги е имало и конфискации, грабежи, национализация от страна на Държавите. Прекалено много въпросителни и това са познатите НЕИЗВЕСТНИ. Ето ги познатите известни. Всеки може да отвори ексел и да си поиграе като дисконтира наемите. Пример: Жилище в София - цена 60 000 евро. 40-45 кв. метра. Плащаш КЕШ. Отдава се под наем за 600 Евро на месец. Risk free rate (банков дпозит примерно) - 2%. Инфлация - 3%. Данък върху доходите от наеми - 10% Не слагаме никакви други допълнителни разходи, и допускаме 100% заетост през целия период. При тезни по-горе условия - ще го избиеш точно след 24 години от наеми. Ако намалим заетостта на 85% - ще трябват 31 години да "го избиеш". Виждаш нищо необикновенно или преувеличено. Ами ако включим текущите/периодични ремонти / разходи / които примеме че са годишно по 600 лева (данъци+ подмяна някои дребни неща/счупени)? - вече отиваш на 40+ години докато се избие тоя апартамент. Първо имаме познатите Известни, после познатите Неизвестни и най-накрая - непознатите Неизвестни. Прекалено сложно уравнение за решаване. Съседа до мен даваше в Еърбнб апартамента за 2 години - накрая му писна. Лично съм бил свидетел когато се пръсна едната тръба в кухнята и наводни всичко. Настаняваш гости, разходи, чистиш след тях, данъци и накрая? Един голям уй. Другите неща които си писал са верни - ако оперираш като фирма - разликата е огромна. Можеш да използваш тези неща като един вид vehicle да правиш разни магарии и да си намаляваш глобално данъците. така е, но това е частния случай. Много хора в момента използват Соларните централи точно за тази цел.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
steelheart
|
 |
« Отговор #8 -: Май 10, 2023, 21:41 » |
|
Аз лично харесвам недвижимо имущество, защото в дългосрочен план се увеличава стойността му,
Историята показва че не е точно така. Какво се случи 2008? Епидемията 2020? Това пък още повече не е така. Какво се случи 2008 и 2020 може да си отговориш, като сравниш цените тогава и сега в София например. За справка - 2015 купихме двустаен в Сф за 38 000 евро а сега за тези пари може да си купиш само гараж. Имотите винаги вдигат стойността си дългосрочно (ключовата дума е дългосрочно)
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Sonny
|
 |
« Отговор #9 -: Май 11, 2023, 22:13 » |
|
Клипът е готин, кара те да се замислиш за някои неща - че трябва да се планира от рано, да не се живее ден за ден.
От друга страна цялата схема на тоя пич звучи малко депресиращо - като си в 20-те чукаш и се забавляваш (ок не е това депресиращата част), после започваш да градиш кариера като междувременно инвестираш, спортуваш и пак чукаш, после продължаваш със същото като започваш да правиш и деца. И я караш така до 60-те си години когато кариерата тръгва надолу, но пък си живееш от наемите и се надяваш да е по-надалече момента, в който няма да си помниш името. И това е всичко, няма друго. Но пък това не е урок на тема "смисъла на живота", всеки си го решава за себе си. Това е урок по планиране, което е полезно отвсякъде.
Няколко неща ми направиха най-силно впечатление, не са свързани само с въпросите на commandante40: 1. Човека не поставя под съмнение, че недвижимите имоти са най-добрата инвестиция и то с разлика (и може и да е прав).
2. Не поставя под съмнение, че на всеки етап от живота е най-добре да живееш в голям град (предвид че ротациите с Х жени няма да се получат в малък град). Тук съм склонен да не се съглася, големия град може да ти съсипе качеството на живот в някои направления, както може да ти увеличи опциите в други. А по въпроса дали има жени в средноголеми градове в България.... ами зависи. В градовете с университети защо да няма.
3. Обяснява как като си в 40-те си години жените на по 20-25 започват много да ти се кефят и самия той не може да си го обясни как става.. Е това ми дойде малко в повече. Няма да започнат да те харесват ей така от нищото, и няма да харесват и всеки. Ще харесват този със игра, статус / пари, външен вид или комбинация от тези неща. Ако човек не е готов да ги развива по-добре да не разчита, че 23-годишните 8-ци ще му скачат на врата.
4. Целият математически модел в това планиране се гради на това да не ти се струпват изплащането на апартамент и разходите покрай децата наведнъж, при това да не става в 30-те когато още човек не е започнал да инвестира. И от гледна точка на финансово планиране това е съвършено логично - винаги приходите ти ще са по-големи от разходите, net worth-a ще расте.
5. Твърдението "ако станеш баща в 30-те си години вероятно няма да имаш търпението да се отглеждаш както трябва децата си" ме озадачи, за първи път чувам подобно нещо. По-скоро съм чувал обратното - стани баща млад, за да имаш енергията да тичаш след децата си. Но аз деца нямам, не знам как е, нека някой по-опитен се изкаже. Другото, което не ми харесва в тази схема е, че планирайки по този начин реално човек решава да прекара да речем 10 години по-малко от живота си с децата си. А ако допуснем, че наистина по-голямо щастие в живота на човек няма, това звучи малко тъжно. Другата крайност е на под 30 да си разведен с деца, което пак не е добре. Деца в 30-те ми звучи като по-добър вариант.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
BERSERK
|
 |
« Отговор #10 -: Май 12, 2023, 08:44 » |
|
По принцип не обичам да коментирам бизнес въпроси по форуми, но съвета да дърпаш кредити и да купуваш на текущите цени е страшна глупост защото: 1.) апартаментите са все още надценени, въпреки че вдигане на лихвите само до 2% доведоха до някои периодични добри оферти 2.) купуваш сега на лихва 2%, в бъдеще ецб и после бнб вдигат на 10-15 и отиваш под водата 3.) обслужваш дългосрочен кредит който ти е като камък на шията - няколко месеца без наематели или без работа и си под водата 4.) имаш разходи по поддръжка които не са за пренебрегване Извод : инвестицията в апартаменти чрез кредит е възможно най лошото решение ако кредита е за над 10 години дори да е безлихвен. Сега за това кога да ставаш баща: никога не съм харесвал философии които ти казват КАКВО да правиш със живота си. Винаги е добре да търсиш експертни мнения за това КАК да постигнеш някаква цел или план. Но някой друг да ти определя приоритетите е малоумно. Просто не виждам как ще стане: сега съм на 20 разцепван дискотеките и потките, оп станах на 40 пълня фурната и почвам да гледам деца. Живота не работи така и всички подобни планове са утопия, която не отчита моментното ти състояние и нагласи. Например може да станеш баща и на 20 даже и без да искаш  Или пък на 40 да си фалирал следствие на апртаментите и хич да не ти е до това. Или пък тогава да преоткриеш себе си като милф хънтър, който жъне всяка по-засукана лелка. Следвай собствените си цели каквито и да са те. Ред пиловете не вършат работа
|
|
|
Активен
|
|
|
|
steelheart
|
 |
« Отговор #11 -: Май 12, 2023, 21:06 » |
|
Берсерк, по първата част не си съвсем прав. Видеото не го коментирам, защото признавам го загледах само в началото и е ясно, че някой го е правил да трупа гледания. Но имотите може да са много добра инвестиция, ако знаеш какво правиш. Както по-горе писах преди години взехме двустаен 65кв.м. за 38 к. (тогава беше дъното на пазара) Е половината бяха от кредит, но лихвата беше 12% а кредита вече е изплатен от тази година. Сега гледам подобни апартаменти в района започват от 100к. Вярно, че пазара е надценен и ще има спадане, но след време ще има отново пикове и така... въпроса е човек да уцелва момента.
По втората част си хирургически точен, както винаги. Животът е лабиринт и никой не може да начертае пътя. Само като пример Робърт Де Ниро стана скоро баща на 79г. Не знам дали някой гуру в житейските науки ще даде съвет по Ютюб, човек да стане баща на тези години
|
|
|
Активен
|
|
|
|
btw
PuP Knight
PuP Форум Шампион
Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Май 15, 2023, 21:19 » |
|
Но имотите може да са много добра инвестиция, ако знаеш какво правиш. Както по-горе писах преди години взехме двустаен 65кв.м. за 38 к. (тогава беше дъното на пазара) Е половината бяха от кредит, но лихвата беше 12% а кредита вече е изплатен от тази година. Сега гледам подобни апартаменти в района започват от 100к.
Я, ся сравни цените на всичко, спрямо цените от преди тези години, на квото се сетиш. Ама не го карай по памет, а ако можеш да си достъпиш реална информация. Да не се окаже, че нямаш реална печалба, а само добавени нулички към котировката. Не казвам, че да си беше държал парите е по-добре. И да са стопени с 50%. Но да си кажем истината. Това не е печалба, а защита от инфлацията. Да, както писах и по-рано, имотите са добра инвестиция с цел печалба. Някои имоти
|
|
|
Активен
|
|
|
|
steelheart
|
 |
« Отговор #13 -: Май 15, 2023, 22:24 » |
|
Ти достъпни ли си реална информация преди да пишеш или караш по памет? 2015г - свински врат от 6,50 лв/кг до 11,70 лв/кг и средна за страната 8,89 лв/кг. - пилешко около 4.60 - мляко 0.60лв изкупна цена - дънки Левис 180лв
Сега - свински врат от 9 и нещо до 12лв -пилешко 6.90 -мляко 1.05лв изкупна цена - дънки Левис 220лв
Е има инфлация ама не е двойна. А апартаментът е скочил със 150%
|
|
|
Активен
|
|
|
|
btw
PuP Knight
PuP Форум Шампион
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Май 16, 2023, 21:30 » |
|
Бро, аз не съм достъпвал никаква информация относно сметката. Тъй като не знам коя година си го взимал. Не, не се заяждах. Написах го, за да си направиш сметката ти. Което, както виждаш, не е излишно. И като цяло има много не излишни неща при имотите, а и във всеки един пазар, които да взимаш в предвид
|
|
|
Активен
|
|
|
|
steelheart
|
 |
« Отговор #15 -: Май 19, 2023, 22:15 » |
|
Тя сметката за всеки ще е различна. Всичко зависи какъв момент е уцелил човек. Аз лично се надявам имотите пак да паднат, след което да тръгнат трайно нагоре
|
|
|
Активен
|
|
|
|
btw
PuP Knight
PuP Форум Шампион
Неактивен
|
 |
« Отговор #16 -: Май 24, 2023, 01:09 » |
|
Аз лично се надявам имотите пак да паднат, след което да тръгнат трайно нагоре
Нещо такова трябва да се случи. И пак зависи кви очаквания имаш от думата "паднат", и кои точно имоти. Но като цяло, трябва да има корекция, и не много след това, отново да тръгнат
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|